13. června 2022 • 10:23

Uspět v Evropě je pro nás velká výzva, říká nový trenér Lvů Juan Manuel Barrial

Autor: huj
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pražští Lvi se otevírají světu. Volejbaloví vicemistři se připojili k hokejové či basketbalové reprezentaci a angažovali na místo hlavního trenéra zahraničního odborníka. Juan Manuel Barrial, 54letý Argentinec s italským pasem, podepsal v klubu roční kontrakt s dvouletou opcí. „Moje rozhodnutí vzít trenéra z ciziny padlo zhruba před půl rokem a nesouvisí s výsledkem sezony,“ líčí prezident Lvů Tomáš Janeček.



„Bude velmi přínosné, pokud budeme mít ve svém středu někoho, kdo je napojený na zahraničí. Tím se nám rozšíří možnosti a budeme mít přímé vztahy na další hráče. Zároveň získáme know-how od dalších zkušených lidí, což nás obohatí,“ říká Janeček, jenž se rozhodoval mezi čtyřmi kandidáty a nakonec ho zaujala Barrialova chuť „dát klubu všechno“ i to, že je pro něj volejbal „vášní“. Dosavadní kouč Tomáš Pomr bude nově zodpovídat za výchovu hráčů a hráček od sedmi do dvaceti let. „Díky Tomášovi se áčko posunulo z desátého místa na druhé v republice. I on dává volejbalu vše. Proto jsem moc rád, že zůstává,“ dodává prezident Lvů.

Trenére, kdy jste byl osloven Lvy a co vás na nabídce zaujalo?
Agent mi zavolal a řekl o zájmu Lvů před měsícem a půl. Samozřejmě jsem je znal už z minulosti. Následně jsme se sešli s Tomášem Janečkem a začali spolu mluvit o skvělém projektu. Klíčové pro mě bylo, že mi řada známých říkala o Lvech dobré věci – o lidech okolo týmu i prezidentovi. Také jsem sledoval extraligu včetně finále a vím, že tým je vážně dobrý.

Český volejbal tedy znáte?
Více ho sleduji od doby, kdy jsem v Turecku spolupracoval s Petrem Pláteníkem, Davidem Končeným a Filipem Rejlkem. Měli jsme spolu dobré vztahy a také v poslední sezoně v Česku hráli dva Argentinci. Dva až tři roky sleduji českou extraligu a vím, jak moc se zlepšila.

Co jste věděl o Česku?
To, že Praha je jedním z nejhezčích měst na světě. Mnoho mých příbuzných ji navštívilo, třeba bratr a sestra, a všichni říkali, že je celá země vážně hezká.

Přicházíte sám, nebo si přivádíte další členy realizačního týmu?
Přivádím s sebou asistenta, spolupracujeme pět let, a vím, že nám v tréninku i se statistikami velmi pomůže.

Nebojíte se jazykové bariéry? Plánujete se učit česky?
Jazyk se plánuji naučit. Trénoval jsem v Maďarsku a myslím si, že vzhledem k blízkosti musí být jazyk podobný. Moje žena začala chodit do skupin, v nichž jsou učitelé z Česka a ona je zase učí španělsky.

Seznámil jste se s kádrem Lvů? Provedete nějaké změny?
Není potřeba nic měnit, tým byl loni opravdu dobrý, vždyť hrál finále. Myslím, že bychom měli pokračovat stejným směrem.

Máte za sebou první týden v Praze. Jak jste si ho užil?
Znáte to, jako první týden v novém městě. Akorát jsem hledal byt a poznával nové lidi, tým i město. Seznámil jsem se s zázemím klubu a konstatoval, že veškeré vybavení je naprosto úžasné. Setkal jsem se i s Tomášem Pomrem, který mi poskytl veškeré informace. Těším se na skvělou spolupráci.

Prezident hovoří o titulu i úspěchu v pohárové Evropě. Co na to říkáte?
Samozřejmě mám za cíl znovu postoupit do finále a samozřejmě se ho pokusíme vyhrát. Ohledně pohárů záleží hodně na losu. Doufám, že nebude příliš komplikovaný a uhrajeme dobrý výsledek. Uspět v Evropě je pro nás velká výzva.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud