27. května 2014 • 21:15

Biatlonu vládne Ondřej Moravec! Hrdina ze Soči porazil i Soukalovou

Autor: ČTK, ČTK, iSport.cz, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Trojnásobný olympijský medailista ze Soči Ondřej Moravec se stal nejlepším českým biatlonistou sezony. V hlasování členů svazu porazil Gabrielu Soukalovou, pro cenu za třetí místo si při slavnostním vyhlášení v pražském klubu SaSaZu přišel Jaroslav Soukup.



Český biatlon prožil nejúspěšnější zimu, v které se poprvé v historii dočkal olympijské medaile. Tu první získal Soukup bronzem ve sprintu, ale hrdinou se stal Moravec, který přivezl dva individuální cenné kovy. Další přidala Soukalová a všichni tři spolu s Veronikou Vítkovou byli také členy stříbrné smíšené štafety. "Cením si toho. Je to pro mě známka toho, že se mi daří," řekl Moravec.

Cenu získal i loni, ale to se vyhlašovaly kategorie mužů a žen odděleně. "Takhle dohromady je to fér. Je sice pravda, že porovnávat kategorie nelze, ale vyhlašovat to zvlášť je zbytečné. Je lepší vybrat jednoho člověka, který si to zaslouží," řekl.

Zatímco členové biatlonového svazu dali nejvýše tři Moravcovy olympijské medaile, v hlasování fanoušků serveru iDnes.cz vyhrála Soukalová. Ta vedle medailí jezdila skvěle i ve Světovém poháru, v kterém celkově skončila čtvrtá.

Moravec, který oslaví začátkem června třicetiny, by si přál, aby se slavnostní večer uskutečnil dříve po skončení sezony. "Už jsme zase ve fázi tréninku a myšlenkami jsem jinde. Není na to správná doba, ale neudělat to by byla chyba, to je bez debaty. Tak to uzavřeme a budeme se připravovat na další sezonu," usmál se.

Trenérem roku je Ondřej Rybář

Trenérem roku se stal Ondřej Rybář, který byl v uplynulém období trenérem mužů a v olympijské sezoně dohlížel i na přípravu Soukalové. "Cena patří všem v tom našem rodinném biatlonovém realizačním týmu," řekl Rybář. Smolařem roku byl Michal Šlesingr, dvojnásobný medailista z MS, kterého v zimě sužovaly nemoci.

Konec pohádkové biatlonové sezony přinesl smutnou tečku. Krátce po skončení Světového poháru náhle zemřel předseda svazu Václav Fiřtík. Muž, který se zasloužil o úspěchy biatlonu, byl in memoriam uveden do Síně slávy.

"Je mi smutno, že tady Vašek není, ale bude na nás dohlížet. Budeme se snažit to dělat stejně dobře, aby se biatlon dál dotýkal nebe," řekl nový předseda biatlonu Jiří Hamza.

Skokanem roku je Eva Puskarčíková, která úspěšně bodovala ve Světovém poháru, talentem pak Mikuláš Karlík z letohradského klubu.

Výsledky ankety Biatlonista sezony 2013/14
Biatlonista roku: 1. Ondřej Moravec, 2. Gabriela Soukalová, 3. Jaroslav Soukup (všichni SKP Kornspitz Jablonec).

Trenér roku: Ondřej Rybář (trenér reprezentace mužů).

Síň slávy
: im memoriam Václav Fiřtík (bývalý předseda svazu).

Skokan roku:
1. Eva Puskarčíková (SKP Kornspitz Jablonec), 2. Adam Václavík (KB Jilemnice), 3. Jitka Landová (SKP Kornspitz Jablonec).

Talent roku:
Mikuláš Karlík (KB Letohrad).

Vyhlášení nejlepšího biatlonisty ČR 27. května v Praze. Trenérem roku se stal Ondřej Rybář
Vyhlášení nejlepšího biatlonisty ČR 27. května v Praze. Trenérem roku se stal Ondřej Rybář

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud