19. ledna 2022 • 19:00

Nové české jméno v biatlonu? Máma byla na ZOH, Červenka je Američan

Autor: adl
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Možná jste to jméno při biatlonových závodech už zaznamenali: Václav Červenka (22). Jenže vedle něj nesvítila česká vlaječka, nýbrž americká. Syn bývalé československé olympioničky se narodil v Coloradu, první kroky na lyžích dělal v zámoří. I když v posledních letech trénuje v Česku, reprezentuje USA. V aktuální sezoně se poprvé podíval mezi elitu do Světového poháru, na olympijské hry do Pekingu mu to ale zřejmě neklapne.



Americký biatlon je v posledních letech trochu na ústupu. Kariéru ukončili medailisté z mistrovství světa Tim Burke či Lowell Bailey, nejlepší roky už má za sebou i veteránka Susan Dunkleeová. Vytáhnout tým USA zpátky do špičky by mohl pomoci Čechoameričan.

Václav Červenka patří mezi největší talenty amerického biatlonu. „Pořád jsem se pohyboval kolem závodů, to mě dovedlo k lásce k biatlonu. Na lyžích jsem stál hned, jak jsem začal chodit. Ve 13 letech jsem v centru zimních sportů Mt. Itasca v Minnesotě přešel od pouhého lyžování k biatlonu,“ popisoval své začátky pro biatlonmag.cz.

Že si našel cestu zrovna k biatlonu, není žádná náhoda. Jeho maminka Petra (za svobodna Nosková) reprezentovala Československo na olympijských hrách 1992 v Albertville, kde skončila na 60. místě v individuálním závodě. Tatínek Vladimír zase vedl americkou juniorskou reprezentaci.

Václav Červenka s otcem Vladimírem a Gabrielou Soukalovou
Václav Červenka s otcem Vladimírem a Gabrielou Soukalovou

Červenka se z velké části připravuje v Česku, patří do klubu v Novém Městě na Moravě. „Bydlím tu s babičkou a dědou. Před třemi lety jsem tady začal studovat gymnázium a zároveň trénovat,“ popisoval v roce 2018. Kamarádí se s vrstevníky Jakubem Štvrteckým či Vítězslavem Hornigem.

Má dvojí občanství, o reprezentaci Česka podle svých slov v mládí přemýšlel, ale nakonec zůstal u amerického týmu. V aktuální sezoně se poprvé objevil ve Světovém poháru. Na začátku sezony ve švédském Östersundu skončil na 106. místě v individuálu a na 74. místě po bezchybné střelbě ve sprintu.

Pak objížděl IBU Cup, mezi elitu se vrátil zase začátkem roku. V Ruhpoldingu dojel stoosmý ve sprintu a vyzkoušel si i štafetu (20. místo). Do americké nominace pro olympiádu v Pekingu se nedostal, trenéři dali přednost zkušenějším závodníkům. Čechoameričan Červenka je nicméně prvním náhradníkem.

V současné covidové době tak má stále slušnou pravděpodobnost na maminku Petru navázat.

Nominace USA na ZOH v Pekingu

Jake Brown
Sean Doherty
Paul Schommer
Leif Nordgren
Václav Červenka (1. náhradník)

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud