17. února 2023 • 15:34

Zabystřan na MS nedojel ani obří slalom, Odermatt urval druhé zlato

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Olympijský vítěz Marco Odermatt vyhrál na mistrovství světa ve Francii po sjezdu i obří slalom. V součtu obou jízd porazil o 32 setin sekundy švýcarského krajana Loica Meillarda. Jako první účastník MS v Courchevelu a Méribelu má dvě zlaté medaile. Na třetí místo klesl vítěz prvního kola Rakušan Marco Schwarz. Čeští lyžaři Jan Zabystřan a Filip Forejtek nedokončili první kolo.



Odermatt v tomto ročníku Světového poháru vyhrál čtyři z pěti obřích slalomů, do kterých nastoupil. Na mimořádně dlouhé a ledovaté trati ale v úvodním kole roli favorita nepotvrdil. Vinou chyby v prudké pasáži a horším závěru ztrácel 58 setin na obhájce bronzové medaile Schwarze. Nikdo jiný ho však neporazil, takže do druhé jízdy vyrážel jako předposlední.

Znovu nebyl nejrychlejší, ale díky náskoku z prvního kola uhájil vedení před krajanem Meillardem. Oba čekali, co předvede Schwarz, který mohl pro Rakousko získat první zlato na tomto šampionátu. V úvodní části rakouský závodník ještě držel vedení, ale pak udělal několik chyb a měl až osmnáctý čas. Znamenalo to propad na třetí příčku. Sice získal svou sedmou světovou medaili, ale jeho jediným titulem zůstal předloňský triumf v kombinaci.

Na Odermatta ztratil Schwarz čtyři desetiny. Díky nejrychlejšímu času druhého kola se před něj dostal také Meillard, jenž se vyšvihl ze čtvrté příčky až ke stříbru. Po dvou bronzech z MS 2021 šestadvacetiletý Švýcar zaznamenal největší úspěch na MS. Druhé kolo výrazně pokazil průběžně třetí Žan Kranjec ze Slovinska a skončil šestý.

Další výpadek na tomto MS postihl Zabystřana, který spadl krátce po prvním mezičase. Stejně jako v kombinačním slalomu a super-G se do cíle nedostal. Vzápětí kolem něj projel se startovním číslem 42 Forejtek, ale v dalším úseku se nevešel do branky a i pro něj závod předčasně skončil.

Vstoupit do diskuse
3
Články odjinud


Články odjinud