22. března 2011 • 17:04

Bauer se s Northugem kamarádí. Respektují se

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ve stopě jsou velcí soupeři, ale mimo ni se mezi běžkaři Lukášem Bauerem a Petterem Northugem vytvořilo přátelství. Český reprezentant se dobře zná s Norovými rodiči a sám král nedávného mistrovství světa v Oslu ho veřejně pochválil na závěrečné párty šampionátu.



„Přišel za mnou a před celým norským týmem začal nahlas říkat, jaký má ke mně respekt,“ vypráví Bauer. „A bylo vidět, že to myslí upřímně. Zmiňoval Alpe Cermis.  Říkal, že je spousta závodníků, kteří ho mohou zničit. Ale pokud jsou těžké tratě, nejvíc se bojí mě.“

Vzájemný respekt mezi dvěma hvězdnými lyžaři se zrodil při loňské Tour de Ski, kde Northug jako velký favorit s Bauerem prohrál v závěrečném stoupání na Alpe Cermis a v cíli pokorně přiznal: „Cítím se poražený.“



Při letošní Tour de Ski Northug často mluvil o Bauerovi jako o hrozbě, přestože se Čechovi nedařilo tak jako před rokem.

„Jsme dobří kamarádi. Od loňské Tour de Ski mě Petter zdraví, nečeká, až ho pozdravím. Zjistil, že na mě neplatí jeho slovní válka, v které se snaží některé závodníky znervoznit svými prohlášeními,“ komentuje to s úsměvem Bauer, který se dobře zná i s Northugovými rodiči.

„Seznámili jsme se před třemi lety, když jsem byl pozvaný na závody v Merakeru,“ říká Bauer. „S Petterovým tátou si přejeme k vánocům. I během Tour de Ski mi od něj přišla esemeska. Snažil se mě popíchnout. Petter je během závodů uzavřenější. Uvidíme se vždycky až těsně před závodem a popřejeme si.“

Lukáš BauerFoto ČTK/AP

Bauer se dívá s nadhledem na Northugovy psychologické hry s protivníky. Sám loni na Tour de Ski zažil, že se na něj mladý Nor rošťácky otáčel, když mu v hromadné etapě ve Val di Fiemme se suverénní převahou bral bonusové sekundy na prémiích.

Ani Northugův kousek ve štafetovém finiši na mistrovství světa, kde v cíli čekal na druhého Švéda Hellnera, Bauera nevyvedl z míry.

„Byl jsem jeden z mála, který s tím vůbec neměl problém,“ říká Bauer. „Ve finiši se ukázalo, že je o třídu jinde. Tohle jsem bral jako oslavu vítězství. Na olympiádě v Lillehammeru udělal Dählie úplnou otočku a všichni říkali, jaký je borec, a ne že zesměšňuje soupeře.“

Oba jsou přitom v mnoha ohledech rozdílní. Northug je showman, Bauer naopak nikdy nevyhledává velká gesta. Northug si loni zahrál turnaj pokerové Světové série, Bauer ani nezná pravidla téhle hry.

„Spíš bych vyslal Magiho, to je větší machr,“ jmenoval Bauer reprezentačního kolegu Jiřího Magála, známého karetního přeborníka českého týmu.

Martin Petrásek (vlevo) na mistrovství světa v Liberci slavil stříbro Lukáše Bauera jako superman
Martin Petrásek (vlevo) na mistrovství světa v Liberci slavil stříbro Lukáše Bauera jako superman


Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud