5. února 2013 • 16:25

Slovinka Mazeová zahájila MS triumfem v superobřím slalomu

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
VŠECHNA VIDEA ZDE

První titul na mistrovství světa ve sjezdovém lyžování ve Schladmingu získala Slovinka Tina Mazeová, která dnes ovládla superobřím slalom. Suverénka letošní sezony Světového poháru zvítězila s náskokem 38 setin sekundy před Larou Gutovou ze Švýcarska. Bronz získala Američanka Julie Mancusová. Její krajanka Lindsey Vonnová, jedna ze spolufavoritek šampionátu, upadla a zřejmě si vážně poranila pravou nohu.



Jediná česká reprezentantka Klára Křížová, která startovala s číslem 36, obsadila 25. místo. Po ní pořadatelé závod kvůli mlze a houstnoucímu šeru přerušili a následně předčasně ukončili.

Mazeová vybojovala pro Slovinsko premiérový titul v rychlostní disciplíně. "Zlatá medaile pro mě znamená moc. Věděla jsem, že nás dneska čeká dlouhý den. Byla jsem na to připravená," řekla v cíli Mazeová, jež v roce 2011 získala v obřím slalomu dosud jediné slovinské zlato na MS.

Jejím dalším snem je mít medaili v každé disciplíně, což naposledy dokázal v roce 1999 Nor Lasse Kjus. "Na to člověk potřebuje hodně štěstí. Možné je všechno, já se ale budou soustředit na závody den po dni," řekla.

Závod poznamenaly nejprve opakované odklady kvůli mlze, které posunuly start o tři a půl hodiny, a poté ošklivý pád Vonnové. Američanka na druhém mezičase ztrácela na vedoucí Mazeovou 12 setin sekundy, pak ji ovšem při doskoku zradilo koleno. Po pádu ji záchranáři zhruba čtvrt hodiny ošetřovali na sjezdovce a následně ji vrtulník přepravil do nemocnice.

Na dlouhou pauzu doplatily další ze spolufavoritek super-G Němka Maria Höflová-Rieschová a Rakušanka Anna Fenningerová, která po chybách jízdu nedokončily. "Měla jsem problém udržet tak dlouho koncentraci. Byla to chyba z nepozornosti," posteskla si Höflová-Rieschová.
Ženy - superobří slalom:

1. Mazeová (Slovin.) 1:35,39, 2. Gutová (Švýc.) -0,38, 3. Mancusová (USA) -0,52, 4. Goggiaová (It.) -0,57, 5. Suterová (Švýc.) -0,86, 6. Štuhecová (Slovin.) -0,89, 7. Merighettiová (It.) -0,93, 8. Rebensburgová (Něm.) -0,94, 9. Fischbacherová (Rak.) -1,01, 10. Gisinová (Švýc.) -1,18, ...25. Křížová (ČR) -2,83.




Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud