Martin Hašek
31. ledna 2014 • 14:48

Boj o lyžařku Ledeckou pokračuje! Případ už se řeší přímo v Soči

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Unikátní olympijský dvojboj Ester Ledecké stále není ztracen. Přímo v dějišti Her v ruském Soči pokračuje vyjednávání, jehož výsledek může českou reprezentantku potěšit. Ledecká splnila nominační kritéria kromě snowboardingu i v alpském lyžování, nominace jí ale zatím unikla, protože Česko nemá k dispozici dostatečnou kvótu.



Byl by to atraktivní příběh, reklama pro lyžování i snowboarding. A Ester Ledecké by se splnil velký sen. Funkcionáři proto stále možnost, že by Češka startovala v Soči v obou disciplínách, úplně neodepsali.

„Podle informace, co mám, se to bude řešit přímo na MOV nebo na organizačním výboru,“ říká sjezdařský trenér Tomáš Bank, který zároveň vyvrací předchozí informaci, podle které se věcí mělo zabývat předsednictvo mezinárodní lyžařské federace FIS.

Ledecké může ještě stále pomoct případné přerozdělení míst, kterých by se vzdaly lyžařsky rozvojové státy. „Čeká se, že tam ještě jedno místo přistane a oni budou něco rozdělovat,“ říká Bank. „Řeší to přímo generální sekretářka Sarah Lewisová, která má k jednání jako jediná z FIS přístup.“

Teoreticky je možné také politické rozhodnutí, které by umožnilo Ledecké start v lyžařských disciplínách v rámci propagace obou sportů. Ledecká v tom není sama, podobný případ řeší také rakouská lyžařská federace, která se snaží, aby dvojnásobný olympijský vítěz Benni Raich mohl kromě obřího slalomu a slalomu startovat i v superkombinaci, kde nemá dostatek dokončených závodů v nominačním období.

„Ve Wengenu nemohl startovat a pak měl problém se závody,“ vysvětluje Bank. „Benni dělá všechny disciplíny, ale kombinací je málo.“Raichovy naděje, že dostane povolení v superkombinaci startovat, jsou podle prezidenta rakouského lyžařského svazu Peterea Schröcksnadela hodně vysoké.

„Ze strany FIS je tu příslib,“ citoval Schröcksnadel deník Vorarelberger Nachrichten, podle kterého bude Raich v superkombinaci závodit. Na konečné rozhodnutí napjatě čeká Ledecké realizační tým, včetně jejího otce a asistenta trenéra Janka Ledeckého .

„Jsme připravení na všechno, lyže jsou zabalené, je namazáno,“ říká Ledecký. „Kdyby to nevyšlo, Ester si sekne nějaké lyžařské závody ve Slovinsku a Dolomitech a do Soči bychom odletěli společně patnáctého února. A kdyby to vyšlo, odletěla by tam se Svaťou Kovářem, který je lyžařský trenér a současně servisák, napřed v úterý. A my bychom tam se snowboardovým trenérem Richardem Picklem doletěli toho patnáctého.“

Ledeckou každopádně ještě před odletem do Soči čeká sobotní závod snowboardingového Světového poháru v paralelním obřím slalomu v německém Sudelfeldu (PP Eurosport 2 od 13.45).

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud