Martin Hašek
2. dubna 2014 • 12:20

Bauerova muka na 61 km: Hlad, rozostřené vidění... A předjela ho žena!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

Drsné chvíle prožil běžec na lyžích Lukáš Bauer v posledním závodu sezony Årefjällsloppetu. V závodě klasicky na 61 kilometrů dostal v závěrečných kilometrech hlad, dostal se do hypoglykemického stavu a až do cíle trpěl. Těsně před cílem ho dokonce předjela vítězka ženského závodu Charlotte Kallaová.



Přijel si užít rozlučku se sezonou, místo toho ale Lukáš Bauer prožil na trase Årefjällsloppetu těžká muka.

„Pětadvacet kilometrů před cílem mi začalo docházet. Dostal jsem hlaďák, začal jsem se klepat, byl jsem úplně hotovej,“ vzpomíná Bauer. „Jedenašedesát kilometrů berou specialisti za tak krátký závod, že se na to ani nejí. Když jsem halekal, jestli mají jídlo, nikdo neměl. Těch pětadvacet kilometrů do cíle jsem si opravdu užil. Měl jsem i rozostřené vidění, typické příznaky kvalitního hlaďáka...“

Bauer se během závodu dostal do hypoglykemického stavu, v němž tělo postrádá cukr a člověku hůř funguje mozek. Těsně před koncem pak nebyl schopen zareagovat na útok Švédky Charlotty Kallaové, která ho předjela v cestě za vítězstvím v ženské kategorii. Ve skutečnosti ale jela Kallaová o třináct minut pomaleji, protože nejlepší ženy vyrážely na trať s předstihem.

„Tři kiláky před cílem šla přede mě Charlote Kalla, já jsem neměl vůbec šanci se jí chytit,“ líčí Bauer. „V televizi na to byl docela dlouhý záběr a bylo dané k dobrému, že Lukáš Bauer bojoval s holkou. Já jsem byl rád, že jsem dojel do cíle. Beru to jako zkušenost. Byl to hodně intenzivní zážitek.“

V cíli snědl všechno

Z trápení na trati se Bauer začal léčit v cíli, kde vyraboval občerstvovací stanici.

„Moje první kroky v cíli byly k jídlu,“ vypráví Bauer. „Vzal jsem si všechno, co tam měli. Od rozinek, po sušenky, ionťák a mléčnou rýži. Pobral jsem, co jsem vzal do rukou. Byl na mě prý hodně dobrý pohled.“

Bauer byl v letošní sezoně pod smlouvou se švédským týmem Coop, kterému slíbil účast na dvou závodech maratonské série Swix Ski Classics. K jeho smůle se v letošní teplé zimě nekonaly Jizerská padesátka ani Birkebeiner, kde by měl díky profilu větší šance na úspěch.

Místo toho se Bauer zúčastnil Vasova běhu, kde  skončil devětašedesátý, a Årefjällsloppetu, kde vybojoval šestačtyřicáté místo.

„Před závodem se v Čechách skoro nedalo lyžovat. Třikrát jsem si vyšel na lyžích kameňačkách, ale s tréninkem to moc společného nemělo,“ povzdechl si Bauer. „Byla to povinnost, ale jsem i docela rád, že jsem tam jel.“

Bauer ale i tak měl pro svou stáj cenu. Podle týmové strategie se soustředil na stanovení tempa v úvodu závodu a byl vidět i na prémiích. Ve sprinterském pořadí seriálu nakonec skončil šestý.

„Týmová strategie se mi na laufech líbí. Snažili jsme se Mortenu Eidenu Pedersenovi pomoct k obhájení sprinterského trika. Nešlo o úspěch jednotlivce, ale týmu,“ říká Bauer.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud