29. prosince 2014 • 16:37

Strachová je ráda, že se po nemoci vrátila. Gratuloval jí i Lendl

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Přes pět let čekala lyžařka Šárka Strachová na umístění na stupních vítězů ve Světovém poháru. Dnes na svahu v rakouském Kühtai skončila ve slalomu druhá a namlsaná skvělým výsledkem hned zatoužila dosáhnout v této sezoně i na vítězství.



Když stála bronzová olympijská medailistka při vyhlášení na druhém stupínku a poslouchala americkou hymnu na počest vítězné Mikaely Shiffrinové, tak si našla nad tribunami českou vlajku. "A řekla jsem si, že udělám v sezoně maximum proto, abych stála na stupních, koukala na českou vlajku a slyšela českou hymnu," řekla.

Druhé místo je především vyvrcholením úspěšného návratu Strachové na lyže. Předloni podstoupila operaci nezhoubného nádoru na podvěsku mozkovém a nevědělo se, zda bude vůbec ještě lyžovat. Znovu se ale vypracovala mezi špičku. "Jsem ráda, že jsem se po těžké nemoci rozhodla dál jezdit," uvedla na svém facebooku.

O to měla větší radost z druhého místa. "Je ohromný a krásný, že jsem opět na stupních vítězů. Pocity se dají těžko popsat. Ta cesta byla dlouhá jako ta pauza. Emoce se ve mně teď perou, ale opravdu to stálo za to," radovala se.

Poslední dobou, a to i díky ukončení soudního sporu s otcem Petrem Záhrobským, který s ní ovšem stále nemluví, je na Strachové vidět čím dále větší klid a vyrovnanost. Ta vede k lepším výkonům. "Vnitřní pohoda a klid jsou pro mě hodně důležité. Cítím se poslední dobou velmi dobře. Zkoncentrovala jsem se na slalom, v kterém mám velký potenciál. Šetřím energií, které nemám nazbyt, a vyplatilo se," poznamenala Strachová.

Gratuloval i Lendl

Před pěti lety vyhrála v Apenu slalom ještě pod dívčím jménem Záhrobská, nyní tedy stála na stupních poprvé jako paní Strachová. "Tohle jsem neřešila. Pokaždé jsem tam stála jako Šárka a jako Šárka jsem měla nádherný pocit," podotkla.

Velký úspěch Šárky Strachové. Ve slalomu v rakouském středisku Kühtai skončila druhá.
Velký úspěch Šárky Strachové. Ve slalomu v rakouském středisku Kühtai skončila druhá.

Slalomová mistryně světa z roku 2007 se na start postavila s číslem třináct. "Třináctka je šťastný číslo a navíc absolvuju třináctou sezonu. Přineslo mi to znovu stupně vítězů," líčila s úsměvem devětadvacetiletá Strachová. Krátce po závodu dostala nespočet gratulací a jedna z nich byla hodně milá. "Dorazila od Ivana Lendla , který mi přál hodně štěstí už před sezonou. To mě hodně potěšilo," řekla.

V cíli si nezakřičela hlasitě radostí. Jen rozdávala šťastné úsměvy, objímala se s manželem a nespočtem dalších gratulantů. "Radost byla ohromná. A když je člověk na bedně, tak následuje stres z tiskové konference a dopingové kontroly, ale je to moc hezký stres po tak dlouhé době," konstatovala. Na oslavu návratu na "bednu" večer otevře s týmem šampaňské. "Ťukneme si, takový úspěch se musí zapít."

Ještě den zůstane Strachová v Kühtai a zatrénuje si. Příchod roku 2015 oslaví s manželem a už se těší na slalom 4. ledna v Záhřebu. "Mám radost, že se tam po dvou letech znovu jede. Tam bývají výborné závody," řekla Strachová.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud