20. dubna 2018 • 11:50

Jakš ukončil kariéru. Bylo to těžší, rozhodl třetí potomek, uvedl

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Běžec na lyžích Martin Jakš končí v 31 letech kariéru. Poslední dosud aktivní člen bronzové štafety z olympijských her ve Vancouveru v roce 2010 se chce více věnovat rodině.



"Krátce po návratu z olympiády se nám předčasně narodil chlapeček. Má přítomnost doma bude nyní tedy ještě důležitější. A to nakonec rozhodlo," uvedl v tiskové zprávě Jakš, který má s manželkou Helenou ještě dvě dcery.

"Holky mi rostou jako z vody a to odjíždění pryč už není tak úplně bezstarostné jako dřív. Už před sezonou jsem to měl trochu v hlavě, ale finální rozhodnutí jsem nechával až na jaro. Nakonec to po této sezoně bylo trochu těžší, protože jsem z ní měl dobrý pocit. Jak výsledkově, tak i systémem," prohlásil někdejší mistr světa do 23 let.

V posledních sezonách byl tahounem mužské reprezentace. Na únorové olympiádě v Pchjongčchangu skončil devátý ve skiatlonu a osmý v závodu na 50 km klasicky, což byl jeho nejlepší individuální výsledek pod pěti kruhy v kariéře. S Alešem Razýmem byli sedmí ve sprintu dvojic.

Martin Jakš na předávce posílá do štafety SP v Novém Městě na Moravě Lukáše Bauer
Martin Jakš na předávce posílá do štafety SP v Novém Městě na Moravě Lukáše Bauer

Ani vydařená sezona ho nakonec nepřesvědčila k tomu, aby v kariéře pokračoval, i když ho lákala další spolupráce s finským šéftrenérem české reprezentace Ilkkou Jarvou. "Na splnění cílů v tréninku, které jsme si stanovili, nebylo během jednoho léta dost času," uvedl Jakš.

Během třinácti sezon ve Světovém poháru se pětkrát probojoval na stupně vítězů. Třikrát se štafetou, s níž získal i jedno vítězství, a dvakrát v závodech jednotlivců.

U sportu by rád zůstal. "I když v úplně jiné pozici. Uvidíme, jak se to vyvine," řekl Jakš.

"Budeme velice rádi, když se v budoucnu domluvíme na nějaké formě spolupráce. Jako například s Martinem Koukalem, který působí u juniorské reprezentace. Závodníci, kteří dosáhli významných světových úspěchů, rozhodně mají co předávat dalším generacím," uvedl sportovní ředitel běžeckého úseku lyžařského svazu Lukáš Sacher.

"Martin toho pro české běžecké lyžování odvedl spoustu, je posledním z té veleúspěšné generace závodníků. V posledních letech byl lídrem nejen v závodech, ale také pilířem celého týmu. Všichni mladší reprezentanti k němu vzhlíželi a on jim toho hodně předal," uvedl Sacher.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud