19. listopadu 2008 • 12:07

Bauer chce z Liberce dvě medaile

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Chci koupit Hradec. Dluhy jsou nesmysl, říká Ulich
Vecheta proti Spartě dvakrát na hraně, ČK pro Tanka správně. Liberec měl mít penaltu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Běžci na lyžích Lukáši Bauerovi je skoro jedno, jak se mu bude dařit v průběhu sezony, hlavně když uspěje v únoru na mistrovství světa v Liberci.



Celkový vítěz Světového poháru nepřišel o chuť vyhrávat v každém závodu, ale prioritní jsou pro něj medaile ze šampionátu na domácí půdě. A kvůli tomu je ochoten obětovat i účast v Tour de Ski, kterou loni rovněž vyhrál, pokud by se mu nedařilo, nebo by cítil, že mu náročný program může ublížit.

A vzhledem k MS nebude pro něj důležitý ani první závod, který se o víkendu jede ve švédském Gällivare. Tam je na programu v sobotu závod na 15 km volnou technikou a v neděli štafeta. "Protože to nejdůležitější je až v druhé půlce února," poukázal v telefonickém rozhovoru s ČTK na termín libereckého šampionátu.

PŘEČTĚTE SI:
Bauer: Soba máme třikrát týdně›››
Bauer: Světový pohár? Mám jiné cíle›››

Bauerovo peklo v ráji›››

Bauer: Tour de Ski pojedu›››

Pokud zopakuje loňské druhé místo v prvním závodu roku, nebude se bát, že by o formu v sezoně přišel. I loni totiž jezdil celý rok na vysoké úrovni. "A když to nebude ideální, tak mě to bude mrzet jen chvíli. Mistrovství světa je daleko," řekl k šampionátu, z něhož chce medaili z individuálního závodu, nejlépe zlatou, a cenný kov také ze štafety.

"Určitě na to máme," řekl. Prvním vrcholem pro něj bude Tour de Ski, ale bez speciálního ladění formy."Takže to nemusí být ideální. Rád bych atakoval stupně vítězů, protože každý chce vyhrát, ale když se nebude dařit, tak klidně po pár etapách odstoupím," prohlásil. "V žádném případě nehodlám nic lámat přes koleno, i když je to extrémní řešení a já doufám, že k němu nedojde," dodal.

Bauer zpočátku seriál na přelomu roku ani jet nechtěl, měl v plánu soustředit se na závody na olympijských tratích ve Vancouveru, které se pojedou 16. až 18. ledna. Jenže kanadští organizátoři změnili plán a místo druhého distančního závodu zařadili do programu druhý sprint. A to není Bauerova silná stránka. "A bylo by to náročné i kvůli časovému posunu," vysvětlil lyžař, proč po dohodě s koučem Miroslavem Petráskem změnil názor a pojede Tour de Ski.

Při loňském seriálu se Bauer potýkal se špatným výkladem pravidel, na což několikrát doplatil, když nebyl vyhlášen ve stíhacích závodech vítězem, třebaže projel cílem jako první. I proto původně nechtěl Tour absolvovat. "Ale to se změnilo, vítězem bude vždy první závodník v cíli," upozornil na nové pravidlo Mezinárodní lyžařské federace FIS. Tour je navíc letos i kvůli MS o jeden závod kratší než loni.

Příprava nejlepšího českého lyžaře proběhla bez problémů. Zatímco v minulých sezonách se potýkal v létě se zdravotními patáliemi, letos neměl vážnější potíže. "Odtrénovalo se všechno podle plánu. Občas jsem měl sice pocit, že je toho hodně, že jsem dost unavený, ale všechny výsledky na biochemických a ergometrických testech ukázaly, že je všechno v pořádku a že jsem na tom dokonce o něco lépe než loni," prohlásil Bauer.

Trénink se mu letos podařil. Dvakrát byl na ledovci na Dachsteinu, v říjnu odjel brzy do finského Muonia, kde zůstal až do prvního závodu SP o nadcházejícím víkendu. "Byly vynikající podmínky, trénovali tady skoro všichni," řekl Bauer. Měl tam možnost vidět ostatní soupeře, zejména Němce, s nimiž před dvěma lety absolvoval letní trénink. "Letos jsme neměli ani jeden. Nevyšlo to, i když jsme chtěli," litoval, že nevyšel jeho záměr připravovat se s kamarádem Reném Sommerfeldtem.

"S ním se musí počítat," zařadil vzápětí druhého muže loňského celkového pořadí mezi své velké soupeře. Adeptů na přední pozice ale podle jeho slov bude víc. "Tobias Angerer, Axel Teichmann, ale i další," jmenoval Němce, ale i Nory Torda Asleho Gjerdalena a Tora Arneho Hetlanda či Itala Pietra Pillera Cottrera, loni třetího muže v konečném pořadí.

Ale bude to právě Bauer, kdo do prvního závodu vyjede se žlutým číslem. Cítí snad kvůli tomu velký tlak a nervozitu? "Samozřejmě zájem je o mě větší než loni, ale já nemám cíl obhajovat vítězství ve Světovém poháru, i když mě spousta lidí do té pozice bude stavět. Ale to k tomu patří," je smířen se svou pozicí favorita. Samotného ho zajímá, jak se s tím vypořádá. "Ti, co to znají, mi říkali, že to není jednoduché. Nikdo mi zadarmo nic nedá," řekl.

Zadarmo ale možná dostane jako v předchozí sezoně tradiční grog vpředvečer každého závodu od servismanů. "Ještě jsem se jich neptal, jestli to zase budou takhle praktikovat," řekl s úsměvem. Ale hodně lidí se na to Bauera ptá. "Zatím teď nemám v plánu pít grog, ale uvidím, třeba začnu být před víkendem nervózní a v pátek budu vesele ťukat," dodal.

Články odjinud


Články odjinud