Luboš Brabec
6. dubna 2022 • 18:14

Olympijský šampion odkryl tréninky: fascinující extrémy, ale i volné víkendy

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Švédský rychlobruslař Nils van der Poel na ZOH v Pekingu vyhrál závody na 5000 i 10 000 metrů a o dva týdny později se stal mistrem světa ve víceboji. Ale možná tohle nebude jeho hlavní odkaz. Možná víc totiž zaujal tím, že vzápětí po zisku druhého olympijského zlata zveřejnil svůj podrobný tréninkový plán, od srpna 2019 až do února letošního roku. Nejen ti, kdo hoví rychlobruslení, mluví o fascinujícím čtení.



„Jeden můj kamarád říká, že za svoje úspěchy vděčím především talentu. Že nikomu jinému můj tréninkový plán nepomůže ke stejným výsledkům. Řekl bych, že trochu má pravdu a trochu se mýlí. Rád si totiž myslím, že úspěch jsem si zasloužil. Stejně tak si přeji, aby se náš sport rozvíjel a aby moje světové rekordy byly překonány. Proto zveřejňuji tenhle dokument,“ píše Nils van der Poel v úvodu své práce How to skate a 10k and also half a 10k, kterou si může každý volně stáhnout na www.howtoskate.se.

Na 62 stranách v PDF objevíte dílem podrobný tréninkový plán, který zahrnuje dva a půl roku přípravy před ZOH v Pekingu, a dílem vášnivý manifest, v němž pětadvacetiletý závodník nejen odhaluje principy, podle nichž trénuje, ale také svůj pohled na sport jako takový i na život sportovce.

Některé věci se týkají specializovaného rychlobruslařského tréninku a jiné jsou obecnější povahy, přenositelné do jiných odvětví, nebo minimálně dobré jako inspirace.

Rychlobruslařský trénink je totiž mj. zvláštní tím, že velkou část roku není možné se věnovat specifické přípravě. Zkrátka není led. Díky tomu mají trenéři a závodníci velký prostor k experimentům. Tím spíš ve Švédsku, kde v tomhle odvětví není tolik peněz ani taková konkurence jako v Nizozemsku, tedy jsou všichni v rozhodování svobodnější.

Nils van der PoelFoto Reuters

Hodně se jezdí na kole (ne náhodou bývají rychlobruslaři úspěšní i v cyklistice), hodně se běhá. Van der Poel obě disciplíny dovádí až k extrémům; není pro něj problémem zaběhnout si ultramaratonský závod a jak s nadsázkou říká, na kole projel celé Švédsko. K tomu přidává potápění, lyžování, snowboarding, skialpy… „Když děláte tak hrozný sport, jako je rychlobruslení, musíte se snažit udělat si ho co nejmíň hrozný,“ vysvětluje.

Právě proto s ním už dvakrát seknul, naposledy po neúspěšném vystoupení na ZOH před čtyřmi roky. Narukoval pak do armády, a když se vrátil do civilu, to bylo v létě 2019, začal pracovat na návratu. Trpělivě a svéhlavě. Rok a čtvrt jenom trénoval, nezávodil!

Základem jeho přípravy je snaha vybudovat si maximální aerobní základnu. Způsobem, jaký v jeho sportu nemá obdoby. Typickou denní dávkou je sedm hodin na kole v nízké intenzitě (na 220 wattů), za týden 33 hodin v sedle. Při takovém energetickém výdaji musí hodně jíst, až 7000 kalorií denně – což je mimochodem docela výzva i pro dentální hygienu.

„Nils je přesvědčený, že kdo trénuje nejvíc, je i nejvíc úspěšný,“ prohlásil švédský trenér Joël Eriksson v rozhovoru pro stránky bruslařské federace ISU. „Nic takového jsem ještě neviděl. Nejde ho zastavit a nejde ho ani napodobovat. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud