František Prachař
17. ledna 2012 • 14:16

Legenda Björndalen je na ústupu ze slávy. Přesto chce útočit na sto triumfů

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Krejčí exkluzivně o Pastovi a kritice kouče: Tyhle věci nemám rád
Chci koupit Hradec. Dluhy jsou nesmysl, říká Ulich
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je stále synonymem biatlonu, ale už není rovnítkem úspěchu. Norská legenda Ole Einar Björndalen. Fenomén, který doposud vyhrál 91 závodů Světového poháru, je na ústupu ze slávy. V 37 letech čeká už více než dva roky na další triumf, přesto chce ukončit kariéru až po olympiádě v Soči 2014.



Naposledy dokázal vyhrál 10. ledna 2010. V ten den si připsal biatlonový fenomén Ole Einar Björndalen 91 triumf kariéry v závodu Světového poháru.

Od té doby se výsledkovou listinou propadá. Vytratil se jeho excelentní běh. Střelbu má sice absolutně totožnou jako před sedmi lety, kdy byl na vrcholu, ale zmizela jeho pohoda ve vypjatých situacích. Často chybuje.

To, že legenda postupně odchází, je zřejmé už delší dobu. V posledních dvou ročnících odsadil v celkovém hodnocení SP shodně 10. místo, v tom aktuálním je průběžně osmnáctý. Dokonce ztrácí 13 bodů na nejlepšího Čecha Michala Šlesingra, který drží patnáctou příčku.

Momentálně je šestinásobný olympijský vítěz a šestnáctinásobný světový šampion v hierarchii norského týmu až třetí za lídrem seriálu Emilem Hegle Svendsenem a pátým Tarjem Bö.

Letos totiž dokázal Björndalen pouze jednou skončit na stupních vítězů, byl druhý ve stíhačce v rakouském Hochfilzenu. A jinak? I s čistou střelbou jednou figuroval ve výsledcích mimo elitní desítku, poté se dokonce nevešel do nominace v norské štafetě.

OLE EINAR BJÖRNDALEN (Nor.)
Datum narození: 27. ledna 1974 (Drammen)
Výška/váha: 179 cm/68 kg
Bydliště: Obertilliach (Rak.)
Největší úspěchy:
6x olympijský vítěz, 6x celkový vítěz Světového poháru, 16x mistr světa, vítěz 91 závodů SP, 1x vítěz závodu SP v běhu na lyžích.
Zajímavosti:
za manželku má bývalou italskou biatlonistku Nathalii Santerovou, vlastní penzion v Beitostolenu. V SP biatlonistů závodí od roku 1995, mluví pěti jazyky (anglicky, německy, francouzsky, italsky, norsky), je vášnivým horolezcem, rád hraje brach volejbal.

Obvykle je na tom tak jako minulý týden při premiéře SP v Novém Městě na Moravě – 46. v individuálním závodě, 25. ve sprintu a 15. ve stíhačce.

„Jen s posledním výkonem jsem byl relativně spokojen. Musím akceptovat, že toto jsou nyní místa, na která obvykle patřím,“ řekl Björndalen deníku Sport. „Mrzí mě ale, že jsem se ani jednou nedostal do elitní desítky a nezbývá mi nic jiného, než se soustředit na další závody.“

Možnost dostane už od čtvrtka v italské Anterselvě. I tam se ale čeká spíš to, že bude jen členem širší špičky, který si coby legenda biatlonu užívá pozornosti a obřích ovací fanoušků. Sám je s tím relativně smířený.

Biatlonu už totiž neobětuje úplně vše. Většinu času tráví v rakouském Toblachu či Obertilliachu s manželkou a bývalou závodnicí Nathalií Santerovou.

Ta s rodiči provozuje penzion v Beitostolenu a její manžel, jenž kdysi vyhrál i závod v klasickém běhu na lyžích, se asi stále více orientuje na rodinný život.

Björndalen se už několik let nepřipravuje se zbytkem reprezentace, podle posledních zpráv nespolupracuje ani se svým psychokoučem Öyvindem Hammerem. Přesto chce vydržet až do olympiády v Soči 2014, kdy mu bude čtyřicet. „Musím říct, že závody si užívám. Třeba v Novém Městě na Moravě byla skvělá atmosféra a já se sem už nyní těším už za rok na mistrovství světa, které asi bude ještě větší párty,“ uvedl vášnivý horolezec, jenž mluví pěti jazyky (anglicky, německy, francouzsky, italsky, norsky).

Dlouhověkost proklamuje i proto, že ještě v době úspěchů vyhlásil útok na metu 100 triumfů SP. Nestačí mu tak jen to, že překonal lyžaře Ingemara Stenmarka, jenž v kariéře zvítězil v 86 závodech. Tuto výzvu mu však už věří málokdo. „Ole má svoje roky, takže je pro něj náročné držet krok s mladíky, které netrápí žádné zdravotní problémy a mají rychlejší regeneraci.

Asi už nepočítá s tím ,že bude nedostižný. Nejspíš bude schopný připravit se na pár závodů v roce, ale jestli se mu to povede? Letos to rozhodně nestihne,“ přemítal český lídr Šlesingr.

„Řekl jsem to a pokud to chcete slyšet, pokusím se o to. Je to výzva. Pořád vím, že můžu vyhrávat. Letos mi k tomu chyběl kousek a snad to brzy vyjde,“ dodal Björndalen. „Důležité je hlavně to, že ho to baví.

Pro biatlon znamená střešně moc a je vidět, že i když už nevyhrává, má u všech stále stejný respekt,“ doplnil i bývalý reprezentant a televizní expert ČT4 Ivan Masařík.

Letošní Björndalenova forma (po 10 závodech)
Nejlepší výsledek: 2. místo ve stíhačce (Hochfilzen)
Umístění v top ten: 3x
Nejhorší výsledek: 46. místo v individuálním závodě (Nové Město na Moravě)
Umístění mimo body: 2x
Celkově v SP: 18. místo
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud