15. března 2017 • 09:42

Slunce nad Sierra Nevadou je zpět: Ledeckou čeká obhajoba

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pán španělských hor se vyřádil, vichřice utichla a nad Sierra Nevadou svítí od rána nesmělé slunce. Snowboardistka Ester Ledecká tak po úterním odložení prvního závodu dnes konečně vpadne do titulového boje na mistrovství světa. Čeká ji paralelní slalom, kde obhajuje zlatou medaili z minulého MS v Lachtalu (13.00 kvalifikace, 16. závod, PP ČT Sport a Eurosport).



Ledecká sice vstupuje do dnešního závodu jako úřadující šampionka a v prosinci vyhrála noční paralelní slalom v Cortině d´Ampezzo, v disciplíně ale není poslední dobou tak suverénní. Od minulého MS vyhrála z jedenácti závodů dva a ještě jednou byla na stupních vítězů.

„Teď je v trochu lepší formě v obřím slalomu, slalom nemá tak perfektní. Ale uvidíme, makáme na tom,“ usmívá se Ledecké snowboardový trenér Eric Pramsohler.

V dosud posledním paralelním slalomu před světovým šampionátem skončila Ledecká v Bad Gasteinu desátá poté, co v osmifinále v souboji dvou posledních mistryň světa o osm setin prohrála s Ruskou Jekatěrinou Tuděgeševovou.

Obě disciplíny alpského snowboardingu vypadají na první pohled dost podobně. Pro slalom jsou ale branky přibližně o deset metrů blíž u sebe a Ledecká v něm používá dívčí prkno, zatímco při rychlejším obřím slalomu jezdí jako jedna z mála závodnic na tvrdším mužském prkně. Ledecké slalomové prkno měří 157 centimetrů, to pro obří slalom je o 17 centimetrů delší.

„Je to rozdíl, máme kratší prkna, brány jsou k sobě blíž, člověk se musí víc hýbat. Asi jako obřák a slalom na lyžích,“ vysvětluje Ledecká. „Na začátku sezóny jsem se chtěla soustředit víc na obřák. Teď je to půl na půl a uvidíme.“

V úterý se Ledecká vydala na kopec zbytečně, protože plánovaný závod v paralelním obřím slalomu překazily husté sněžení a vichřice kolem 100 kilometrů v hodině. Reprezentantka si pak užila volný den s lehkým tréninkem.

„Její přípravu to nijak neovlivní. Pracujeme na to ze dne na den, možná z hodiny na hodinu,“ říká Pramsohler.

Ledecká odstartuje kvalifikaci ve výšce 2575 metrů ve 13 hodin hodin se startovním číslem jedna na červené trati. Z devatenácti závodnic postoupí nejlepších šestnáct do vyřazovacích jízd, které začínají v 16 hodin. Stejný systém funguje i na modré trati, kde bude na startu 18 snowboardistek.

Pro Ledeckou bude důležité skončit v kvalifikaci co nejvýš, aby si v play off, které se pojede na jedinou jízdu, mohla vybírat rychlejší trať. Každopádně bude patřit k favoritkám.

„Já na to takhle nekoukám, každý závod je jiný. Je ošemetné o tom mluvit nebo si myslet, že jsem jasný favorit a jedu si pro medaili. To bych v životě neřekla,“ říká Ledecká. „Budu se snažit odevzdat, co mám natrénováno, a uvidíme, jestli to bude stačit.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud