11. ledna 2010 • 04:57

Před pětkou jsem měla strach, říká Sáblíková

Autor: Barbora Žehanová
Vstoupit do diskuse
5
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Nejdojemnější rozhovor. Šampion Adámek propukl v pláč: Mně se splnila všechna přání
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vyhladovělá po závodě si poručila párek nebo hranolky, aby přestála pauzu při čekání na zelený věnec, odměnu pro vítězku mistrovství Evropy ve víceboji. K němu patří i zlatá medaile. „Asi na ni budu muset pořídit další polici,“ plánovala rychlobruslařka Martina Sáblíková. Však bude prostor potřebovat, na zeď touží přidat i medaili olympijskou. Do začátku boje o ni chybí už jen málo přes měsíc.



Už kousek před cílem závěrečného závodu na 5000 metrů zvedla Martina Sáblíková ruce na znamení triumfu. Stejně jako v roce 2007 ovládla rychlobruslařské mistrovství Evropy. Získala už čtvrtou medaili z tohoto šampionátu, který byl v sezoně poslední závodní „překážkou“ na cestě k olympiádě ve Vancouveru, kde bude česká rychlobruslařka hlavní favoritkou dlouhých tratí.

Je pro vás vítězství na mistrovství Evropy velkou psychickou vzpruhou směrem k Hrám?
„Psychicky jsem na tom teď určitě dobře, i když v závodě na 5000 metrů odstup nebyl zase tak velký (5,11 vteřiny na druhou Beckertovou). Ale olympiáda je úplně jiný závod. Každý se připravuje na něj. Tam může být všechno jinak.“

Martina Sáblíková na mistrovství EvropyFoto ČTK/AP


Ukázal vám evropský šampionát vzhledem něco o soupeřkách? Němku Beckertovou jste na svých hlavních tratích porazila dvakrát.
„Tohle se nedá moc počítat, na Evropu se člověk sice trochu připravuje, ale v hlavě má olympiádu.“

V jaké formě jste tedy v Hamaru byla vy?
„Na dlouhých tratích tak na osmdesáti, devadesáti procentech formy. Na krátkých tratích nevím, já je prostě neumím.“

Sáblíková je mistryní Evropy ve víceboji >>>

Počkejte, vždyť pětistovku jste nezajela špatně a ani na patnáctistovce jste si nenechala největší soupeřku Wüstovou moc ujet. Díky tomu vypadaly váš triumf a poslední závod na 5000 metrů dost snadně.
„Ale já měla před startem pětky docela strach. Vzpomněla jsem si, jak jsem ji jela na mistrovství Evropy 2008 a Ireen Wüstová ji rozjela se mnou, do trojky byla přede mnou. Takže jsem se hodně bála. Ale chtěla jsem vyhrát i pětku. V poslední rovince jsem si pak už říkala: I kdybych upadla, do cíle dojedu.“

Získala jste druhý evropský titul ve víceboji. V čem byl jiný oproti tomu z Collalba 2007?
„Ten první byl hodně neuvěřitelný, protože na pětce jsem musela najet víc než 12 vteřin. A ono se to povedlo, v což jsem nedoufala. Tady to možná bylo trochu jednodušší.

Martina Sáblíková se raduje se svým koučem Petrem Novákem
Martina Sáblíková se raduje se svým koučem Petrem Novákem

Vstoupit do diskuse
5
Články odjinud


Články odjinud