1. srpna 2010 • 20:00

Zemřel muž, kterému vděčí za zlato Sáblíková

Autor: Patrik Vacek (Blesk)
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Letos se dočkal naplnění velkého snu a mohl tak spokojeně odejít na věčnost. Nadšenec a jeden z největších českých rychlobruslařů Jiří Schöppe (†77) naposledy vydechl minulé úterý.



Muž, který nadchl pro rychlobruslení Petra Nováka (61), kouče dvojnásobné olympijské vítězky Martiny Sáblíkové (23), celý život bojoval o to, aby se jeho milovaný sport u nás prosadil a získal si oblibu.

Bez něj by rychlobruslařská hvězda Martina Sáblíková nikdy nenazula na nohy brusle a nevydala by se na zamrzlý rybník bojovat s časem a se soupeřkami. Česko by tak nemělo dvojnásobnou olympijskou vítězku a světovou šampionku.

„Byl to Jirka, kdo mě jako kluka učil bruslit,“ řekl kouč Petr Novák, který svedl k rychlobruslení právě Martinu a udělal z ní královnu ledu. Nebýt ale pracovitého Schöppeho, tento zimní sport by v Československu vyhynul. Jak v noci poprvé mrzlo, utíkal z domu ve Svratce na stadion, aby vytvořil jediný regulérní rychlobruslařský ovál v zemi.

Mezi Schöppeho svěřence patřil i trenér Petr Novák (na snímku drží vlajku)Foto Martin Mudroch a abl
„Někdy jsme mu pomáhali, dokázal nadchnout přátele, ale on byl ten rozhodný dříč,“ prozradil Novák, který byl Schöppeho švagrem a především následovníkem.

Schöppe byl nejen rychlobruslařem, ale i cyklistou, který závodil po boku slavného Jana Veselého. Největší úspěchy měl ale na ledě. Československo reprezentoval na MS v letech 1956 a 1961. Pak přiváděl ke svému milovanému sportu další a další talenty. S nimi snil o velkém úspěchu.

Díky Novákovi a Sáblíkové se ho dočkal v únoru na olympiádě ve Vancouveru. Legenda rychlobruslení tak mohla v klidu umřít, když se naplnil její odkaz.

Poslední rozloučení bude mít dnes na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud