22. listopadu 2010 • 19:30

Sáblíkové rostou soupeřky. Sesadí ji z trůnu?

Autor: Barbora Žehanová
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zní to docela komicky, když třiadvacetiletá rychlobruslařka Martina Sáblíková pronese: „Jsem mladá. Ale už jsou mladší závodnice.“ Růžky totiž vystrkuje třeba její devatenáctiletá kamarádka Ida Njatunová. A Norka není sama mezi těmi, které se v disciplínách úspěšné Češky drápou vzhůru.



Známá jména minulosti po olympiádě odešla, přesto rychlobruslařce Martině Sáblíkové neubývá konkurence. V sobotu ji v závodě Světového poháru na 3000 metrů v Berlíně porazila sice jen jediná žena, ale zato nové jméno na úplné špici: Američanka Jilleanne Rookardová.

„Zajela úžasný čas, byla poprvé na stupních vítězů. Je skvělá, přeju jí to. Jezdí na kolečkách, rychlobruslení dělá teprve krátce a opravdu se zlepšuje,“ říká Sáblíková.

Martina Sáblíková se po zdravotních problémech vrací na ledFoto ČTK


Rookardová nepatří v 27 letech věkem mezi ono mládí, které dotírá na trojnásobnou olympijskou medailistku, ale na dlouhých nožích se pohybuje teprve čtvrtým rokem. Po smrti maminky, která zemřela na rakovinu, se Američanka naplno vrhla do přípravy a splnění olympijského snu.



Její rodina vlastní bruslařské plochy, takže se věnovala jízdě na kolečkových bruslích i inlinech. „Ty jsou agresivnější než rychlobruslení, je tam hodně tahání, strkání, dokonce mě kousli. Nikdy nevíte, co čekat,“ říká Rookardová.

Martina Sáblíková a kouč Petr Novák po patnáctistovceFoto ČTK/AP


„Ale rychlobruslení je olympijský sport. Dělám ho čtvrtý rok. I pro mě je šok, že jsem se dostala nahoru tak rychle. Chtěla jsem se naučit závodit s nejlepšími, teď budu muset zjistit, co to obnáší udržet se nahoře jako Martina. Ona to umí skvěle. Je to výzva.“



Sáblíková se však nemusí ohlížet jen jejím směrem, hodně rychle si cestu proráží i její norská kamarádka Ida Njatunová. Devatenáctiletá blondýnka byla v létě na návštěvě v Česku. „Potkaly jsme se minulý rok při svěťácích, povzbuzovala nás, protože se znají s Kájou Erbanovou z juniorek. Ona mi hrozně fandila, tak z toho nějak vyplynulo přátelství.“

I přes útok potenciálních rivalek zůstává kouč Petr Novák docela v klidu. V létě jej potěšilo zjištění z lékařských testů, že i všichni jeho svěřenci jdou fyzicky nahoru. „Martina je zpátky ve formě, kterou měla na olympiádě. A má chuť do tréninku.“

Martina Sáblíková se po zdravotních problémech vrací na led
Martina Sáblíková se po zdravotních problémech vrací na led

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud