Martin Hašek
30. srpna 2011 • 14:00

Šampion juda se fotil s Naomi Campbell. Medvěd Teddy vládne

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tohle by nedokázal ani František Koudelka! Francouzský obr Teddy Riner o víkendu v pouhých dvaadvaceti letech získal rekordní pátý titul ze světových šampionátů v judu, v prestižní kategorii nad 100 kilogramů navíc vyhrál všechny zápasy na ipon. V historii nemá konkurenci.



Nebojí se nikoho kromě vlastních rodičů a své sebevědomí dokáže ukázat i na tatami. Teddy Riner o víkendu vymetl se soupeři pařížskou halu Bercy ve stylu, v jakém František Koudelka s tváří Luďka Soboty ve filmu Jáchyme hoď ho do stroje opanoval vršovickou tělocvičnu.

Jenže tohle je realita. Stotřicetikilový a 204 centimetrů vysoký muž z Guadeloupu s vizáží gorilího mláděte a rozpustilou přezdívkou Teddy Bear se v pouhých dvaadvaceti letech stal nejlepším judistou historie. Nikdo ještě nevyhrál pět titulů mistra světa jako on.

„S pěti tituly mu nikdo nemůže konkurovat. Je obrovskej, silnej,“ rozplývá se reprezentační trenér Petr Lacina. „Dřív mi připadalo, že většinu soupeřů udolával, sice je zahodil, ale nepěkně. Co předvedl v Paříži, bylo něco úchvatného. Byly to nádherné chvaty, všechno vyhrál na ipon. Zřejmě bude neporazitelný.“

Francouzi ho milují

Francie je z Rinera u vytržení. Judo je tam jeden z nejpopulárnějších sportů, velkou hvězdou byl už David Douillet, dvojnásobný olympijský vítěz a čtyřnásobný mistr světa z přelomu tisíciletí.

Riner je ale fenomén, jehož popularita dosahuje slávy hvězd fotbalového národního týmu. Loni v říjnu se Riner pro časopis Sport and Style fotil i s britskou supermodelkou Naomi Campbell.

Obálka časopisu Sport and Style s Naomi CampbellFoto Sport and Style

Riner byl odjakživa velký sportovní talent. Jako hyperaktivní dítě zkoušel plavání, tenis, hrál fotbal a dokonce dělal jazz dance. Vybral si judo, když ho ale při tréninicích v Národním sportovním institutu viděli basketbaloví a boxerští trenéři, snažili se ho přetáhnout k jejich sportům.

Riner ale zůstal věrný judu a v roce 2007 se v něm v osmnácti letech stal nejmladším mistrem světa. Na šampionátu v Riu de Janeiro tehdy v prvním kole vyřadil Japonce Koseie Inoueho, další legendu.

Od té doby na mistrovství světa neprohrál, v Paříži získal svůj čtvrtý titul v kategorii nad 100 kilogramů, v roce 2008 navíc triumfoval v kategorii open. Letos v Paříži získal ještě i zlato v soutěži týmů.

Už teď je legendou

Riner se během několika let dostal na úroveň největších legend světového juda. K ním patří zejména Nizozemec Anton Geesink, vítěz premiérového olympijského turnaje v roce 1964 v Tokiu, kde jako první Evropan porazil Japonce.

K velkým jménům patří také čtyřnásobní šampioni Naoya Ogawa, Šozi Fujii a Yasuhiro Yamašita z Japonska a Francouz Douillet.

Dvaadvacetiletý Teddy Riner se svým pátým zlatem z mistrovství světaFoto EPA
„Srovnávat je jako dávat vedle sebe boxery Muhammada Aliho a Joe Louise,“ míní Geesinkův současník George Kerr. „Nemyslím, že je Riner tak šikovný jako Yamašita. Ale je určitě zajímavé, že Francie vyprodukovala za posledních dvacet let dvě těžké váhy takového kalibru.“

I Riner má ale za sebou porážky. Před rokem na světovém šampionátu v Tokiu po závodě v kategorii open plakal při japonské hymně. Ve finále s domácím Daiki Kamikawou se i s prodloužením pral deset minut, ale o vítězství nakonec rozhodovali sudí, kteří ukázali na Japonce.

Na olympiádě v Pekingu pak Riner prohrál v semifinále s Uzbekem Abdullo Tangrievem. Před Rinerem tak stojí na olympiádě v Londýně další velká výzva.

„Olympiáda je válka, kde od vás celý svět očekává vítězství. Šampionem se stanete, jenom až dokážete tohle,“ říká Inoue, olympijský vítěz z roku 2000.

Nejslavnější judisté historie

Teddy Riner (Francie) – pětinásobný mistr světa

David Douillet (Francie) – dvojnásobný olympijský vítěz, čtyřnásobný mistr světa

Anton Geesink (Nizozemsko) – vítěz prvního olympijského turnaje, dvojnásobný mistr světa

Willem Ruska (Nizozemsko) – dvojnásobný olympijský vítěz, dvojnásobný mistr světa

Naoya Ogawa (Japonsko) - čtyřnásobný mistr světa

Yasuhiro Yamašita (Japonsko) – olympijský vítěz, čtyřnásobný mistr světa

Šozo Fujii (Japonsko) – čtyřnásobný mistr světa

Kosei Inoue (Japonsko) – olympijský vítěz, trojnásobný mistr světa

Hitoši Saito (Japonsko) – dvojnásobný olympijský vítěz, mistr světa

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud