2. června 2013 • 18:11

Rozvodněná Vltava ohrožuje sportoviště. Snad nebudou škody velké

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Slavia - Baník 5:0. Kanonáda na úvod nadstavby, zářili Schranz a Chytil
SESTŘIH: Arsenal - Bournemouth 3:0. Povinnost splněna, rozhodl Saka z penalty
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jedenáct let staré vzpomínky oživly v myslích českých vodních slalomářů a atletů. Rozvodněná Vltava totiž může poničit atletickou halu Otakara Jandery a kanál v Troji, který by měl v září hostit mistrovství světa. Vodáci v neděli vyklízeli loděnici a doufají, že velká voda nenapáchá drastické škody jako při povodních 2002, neboť MS by potom mohl být vážně ohroženo.



"Za chvíli bude voda i v loděnici a my se budeme modlit, aby to nešlo do prvního patra," řekl ČTK šéf organizačního výboru MS Jiří Rohan.

Na vyklízení budovy pracovalo během neděle asi dvacet lidí a všichni věří, že voda neponičí nové překážky v trati, která prošla právě kvůli šampionátu před letošní sezonou rekonstrukcí. "Vezme to lávky, tribuny, sloupy, lana, zavěšení branek a všude bude strašně bordelu," tušil Rohan.

Zatímco v roce 2002 teklo Vltavou v Troji asi 5500 kubíků za sekundu, nyní to je necelých 2000, ale je předpoklad, že se průtok bude zvyšovat.

"Zdá se mi, že to podcenili, protože měl být maximálně první stupeň," řekl Rohan. "Nějak si asi neuměli sečíst, kolik je průtok na Lužnici, Otavě, Sázavě, Berounce a Vltavě dohromady," řekl funkcionář, jehož čeká v pondělí odjezd s týmem na mistrovství Evropy do Krakova.

Loděnice pražské Dukly zaplavila voda Loděnice pražské Dukly zaplavila vodaFoto Martin Hašek (Sport)
Vzhledem k mistrovství světa může současná situace znamenat velké problémy a pro organizační výbor to znamená další potíž, neboť pořadatelé se potýkají i s dopravními problémy kvůli zpoždění dostavby tunelu Blanka a omezenému příjezdu ke kanálu.

"Zatím to neumím odhadnout, počkáme, kolik to vystoupá. Ale já nikdy nic nevzdávám, takže ode mě neuslyšíte, že by mistrovství světa nebylo," měl jasno Rohan.

V atletické hale zatím voda není, ale není vyloučeno, že by se tam mohla co nevidět dostat. I proto se začalo s vyklízením nedaleké ubytovny sportovců Olympu Praha ve Stromovce. Odvezla se také auta a počítače z kanceláří.

"Nevypadá to vůbec dobře. Odjížděl jsem odsaď před chvílí a vrhačská louka už byla pod vodou. Snažili jsme se v hale uklidit co nejvíc věcí," řekl ČTK Miroslav Záhořák z Olympu Praha.

"Přijde to asi rychle, ale teď těžko říct, jak to dopadne," uvedl funkcionář. Hala, která byla v roce 2002 takřka zničena, by měla podle plánu projít v blízké době další rekonstrukcí.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud