2. června 2013 • 16:58

Zlatým veslařům foukal na ME uragán, doma je z loděnic vyhání voda

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejen Česko drtí rozmary počasí. Zatímco doma padá z nebe voda, veslaři na mistrovství světa v Seville bojovali se silným větrem. Navzdory tomu vezou skifaři Mirka Knapková a Ondřej Synek zlaté medaile a lehká čtyřka bez kormidelníka Miroslav Vraštil, Jiří Kopáč, Ondřej Vetešník, Jan Vetešník má stříbro.



„Dnes i včera foukal uragán,“ řekl pro iSport Ondřej Synek, který musel podmínkám v souboji se zkušeným Němcem Marcelem Hackerem přizpůsobit taktiku. „Rozdíly byly větší, foukalo proti. Dodržel jsem, co jsme si s trenéry dohodli. Nepustil jsem ho na začátku před sebe, a pak už neměl šanci.“

Olympijská vítězka Mirka Knapková bojovala o zlato s Rakušankou Magdalenu Lobnigovou.

„Foukal vítr, bylo to celkem dlouhé. V semifinále byly i vlny, trošku jsem se toho bála,“ líčila Knapková. „Největší soupeřka byla Rakušanka, která mě v rozjížďkách prohnala a i v druhé semifinálové jízdě měla lepší čas. Čekala jsem, že s ní svedu velký souboj. Nakonec se rozhodlo dřív, než jsem čekala.“

V silném větru veslaře trápí velké vlny, v kterých je snadné dopustit se technické chyby. I proto museli, jak Synek, tak Knapková, mít před cílem dostatečný náskok.

„Snažil jsem se všem ujet, abych měl ke konci, když dochází síly, klid,“ popisuje Synek. „Jinak vznikají technické chyby, krabi. Může to zastavit loď a všichni mě předjedou. Snažil jsem se, abych měl dostatečný náskok a mohl si závod kontrolovat.“

Synek získal svůj druhý evropský titul po tříleté pauze. Knapková vyhrála už potřetí a tentokrát díky tomu drží všechny velké veslařské tituly najednou. Z roku 2011 je úřadující mistryní světa, od loňska je aktuální olympijskou vítězkou a teď jí znovu patří i zlato z ME.

„Je to pro mě celkem velký úspěch. Asi se mi už nepodaří to ve sportovní kariéře zopakovat. Je to zvláštní pocit,“ říká Knapková.

Mistrovství Evropy v Seville bylo prvním velkým závodem sezony a české hvězdy Synek s Knapkovou se ukázali ve formě.

„Hacker byl připravený suprově. Před třemi týdny na regatě v Essenu porazil Brita Campbella o tři vteřiny. Když jsem vyhrál, znamená to, že jesem na tom dobře,“ těší Synka.

Další průběh sezonu veslařských šampionů ovlivní povodňová situace v Česku, která ohrožuje konání Primátorek, jež mají být na pořadu příští týden.

„Měli jsme mít Primátorky, ale dnes nám teče loděnicí voda,“ říká Synek o zprávách z loděnice Dukly na Smíchově. „Předpokládám, že budou asi zrušené. Budeme muset trénovat v Račicích.“

Podobné starosti má o několik kilometrů dál i loděnice Slavie, kde má své zázemí Knapková.

„Máme zprávy, že lodě jsou z loděnice vyklizené. Musíme si ještě zajít do skříněk pro věci,“ říká Knapková. „Další přípravu budeme muset řešit. Uvidíme, jestli pojedeme do Račic, nebo na Slapy.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud