13. prosince 2014 • 11:31

Evropa si zkusí malou olympiádu, uskuteční se v červnu v Baku

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nominaci na olympijské hry v Riu de Janeiro může mít několik českých sportovců jistou víc než rok před samotnou akcí. Příští rok v červnu se v ázerbájdžánském Baku konají premiérové Evropské hry, pokus o jakousi evropskou olympiádu. V jedenácti z dvaceti sportů přitom bude možné kvalifikovat se do Ria 2016.



„Bude to sportovní podívaná se vším, co k ní patří. Ceremoniály, kvalitně připravenými sportovišti a v první řadě špičkovými soutěžemi. Pro některé sporty a disciplíny jde navíc o jedinečnou příležitost prezentovat se na mezinárodní scéně,“ řekl předseda ČOV Jiří Kejval.

V Baku se uskuteční 253 soutěží ve dvaceti sportech. Bonusem například pro střelce, stolní tenisty nebo triatlonisty je možnost vybojovat kvalifikační místa pro olympijské hry v Riu de Janeiru. Dostat se na olympiádu je přitom stále těžší, kvóty jsou napjaté a podle nových pravidel MOV z nich můžou pořadatelé ještě ubírat, aby se na Hrách mohlo ukázat víc sportů.

„Turnaj v Baku bude mít svůj osobitý význam. Vítěz dvouhry mužů a vítězka dvouhry žen si v Baku zajistí letenku do Rio de Janeira,“  pochvaluje si František Zálewský z České asociace stolního tenisu.

Zúčastní se i Dostál

S účastí na Evropských hrách počítá i jedno z největších českých es, dvojnásobný mistr světa v kanoistice Josef Dostál. „Evropské hry se mi hodí do termínové listiny, termínově jsou mezi Evropou v Račicích a srpnovým světem v Miláně, kde nám už půjde o kvalifikaci na olympijské hry v Riu. A navíc osobně rád cestuju, poznávám nové kultury,“ těší se Dostál.

Je pravděpodobné, že do Ázerbájdžánu se vydá také světový a evropský šampion v judu Lukáš Krpálek. „Každoročně se v Baku pořádá špičkový mezinárodní turnaj v judu, kterého se naše reprezentace pravidelně účastní. S organizací těchto turnajů máme ty nejlepší zkušenosti, proto předpokládáme, že organizace her bude na velmi vysoké úrovni,“ říká Pavel Volek, generální sekretář Českého svazu juda. „Turnaj bude mít špičkovou kvalitu a bude sloužit jako vhodná příležitost pro porovnání aktuální výkonnosti s jinými evropskými týmy.“

Otázkou je, jak se k účasti na Evropských hrách postaví dva nejvýznamnější olympijské sporty, atletika a plavání. Kompletní složení výpravy bude známé v dubnu.

„V tuto chvíli máme přes šedesát přidělených míst a předpokládáme, že do Baku odjede přibližně sto třicet českých sportovců,“ uvedl sportovní ředitel ČOV Martin Doktor. „Netroufnu si v tuto chvíli věštit, kdo by z Čechů mohl v Baku útočit na příčky nejvyšší. Věřím plážovým volejbalistům, judistům, střelcům, cyklistům a samozřejmě kanoistům.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud