26. prosince 2014 • 04:30

NEJ 2014: Brazilská ostuda, zničená Serena i chyba v Soči

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
  • Připomeňte si největší sportovní momenty roku 2014Připomeňte si největší sportovní momenty roku 2014FOTO: Koláž iSport.cz

    39. AŽ 1. MÍSTO | Nejzásadnější sportovní momenty roku přinesly fanouškům zásadní události: olympijské hry v Soči a mistrovství světa ve fotbale. Obě jsou zastoupeny v závěrečném díle ročenky Sport Magazínu. Co je nakonec největší událostí roku 2014? Projděte si článek.

  • 39. Uvězněný prezident

    Uli Hoeness začal rok jako prezident Bayernu a končí ho ve vězeníFoto Profimedia.cz
     

    Uli Hoeness v roce 1976 překopl branku ve finále ME proti Československu, nedávno přestřelil ještě víc a v březnu začal pykat: bývalý prezident Bayernu Mnichov nastoupil do vězení za daňový únik ve výši minimálně 27,2 milionu eur, soud mu vyměřil tři a půl roku za mřížemi.

  • 38. Bianchi jako „Schumi“

    Kamery zachytily náraz Julese Bianchiho do bagru. Je zázrak, že nebyl na místě mrtev!Foto reprofoto youtube, Reuters
     

    Velká cena Japonska se stala místem poslední tragédie ve světě formule 1. Pilot Jules Bianchi za stáje Marussia narazil v závěru závodu do jeřábu, který odklízel předchozí havárii. Francouz leží do této chvíle s poškozením mozku v umělém spánku.

  • 37. Balotelli do Liverpoolu

    Útočník Liverpoolu Mario Balotelli marně hledá dřívější formuFoto Reuters
     

    Anglický fotbalový kolos prodal do Barcelony nejlepšího hráče poslední sezony Luise Suáreze a při hledání náhrady do útoku překvapil: z AC Milán přivedl 24letého italského poděsa Maria Balotelliho. Mnoho fanoušků nákup za 16 milionů liber nechápalo – a nechápe ho dodnes.

  • 36. Podříznu tě!

    Ruský kouč ukázal Švédovi gestem podříznutí hrdla. Hájil se, že ho bolelo v krkuFoto Repro YouTube.com

    Oleg Znarok, trenér hokejistů Ruska na zlatém MS, přišel o finále kvůli drsnému gestu směrem ke švédské střídačce. Po sporném faulu si pohybem ruky naznačil podříznutí hrdla, po utkání směšně tvrdil, že ho jen bolelo v krku. „Koučujeme tady ve velké zimě, obdrželi jsme tenké obleky,“ řekl.

  • 35. 105 491 fanoušků na hokeji

    Zápasy NHL pod širým nebem se těší obrovské popularitěFoto Profimedia.cz

    Letošní utkání NHL Winter Classic pod širým nebem mezi Detroitem a Torontem sledoval podle oficiálních statistik rekordní počet diváků.

  • 34. Phelpsův „comeback“

    Michael Phelps odchází od soudu, který mu za řízení pod vlivem alkoholu uložil podmínkuFoto AP Photo

    Nejúspěšnější olympionik historie Michael Phelps ohlásil po téměř dvou letech comeback a v bazénu opět září. Horší je to však s jeho disciplínou. Majitel 18 zlatých z Her byl v září zatčen za řízení pod vlivem alkoholu a u soudu si za to odnesl podmíněný trest.

  • 33. Van Gaal na Old Trafford

    Trenér United Louis van Gaal zamával fanouškům, poté sledoval výborný výkon svého týmuFoto EPA

    Generál nizozemského pochodu za bronzem na MS přijal angažmá v Manchesteru United, aby ho vrátil do Evropy, ideálně z vrcholu Premier League. Louis van Gaal, trenérský guru se zkušenostmi z Barcelony nebo Bayernu Mnichov, pracuje v Anglii poprvé.

  • 32. Federer má Davis Cup

    Federer a Wawrinka promlouvají k fanouškůmFoto Reuters
     

    Vyhrál všechny čtyři grandslamové turnaje, rekordně hned sedmnáctkrát. Vlastní olympijské zlato. 302 strávil na vrcholu žebříčku. Přesto se letos dojal k slzám. Do sbírky tenisových triumfů přidal 33letý Roger Federer konečně i vysněný týmový v Davis Cupu.

  • 31. Rekordní Messi

    Messi vstřelil za Barcelonu už stovky gólůFoto EPA

    Víc stylový už být nemohl. Superstar Barcelony Lionel Messi hattrickem do sítě Sevilly překonal 59 let starý střelecký rekord španělské ligy svého předchůdce Telma Zarry. Argentinský fenomén a čtyřnásobný držitel Zlatého míče nastřádal za devět let 253 ligových gólů ve 289 zápasech.

  • 30. Král Djoker

    Novak Djokovič obhájil vítězství na Turnaji mistrůFoto EPA

    Sedm vítězných turnajů včetně Wimbledonu a Turnaje mistrů, bilance 61:8, přes 14 milionů dolarů na odměnách, přezimování na vrcholu žebříčku, navíc jako novopečený otec. Srbský tenisový fenomén Novak Djokovič si na tento rok nemůže moc stěžovat.

  • 29. Král homerunů

    Giancarlo Stanton je letos králem homerunů v baseballové MLB a od listopadu také majitelem nejlepšího kontraktu v americkém profesionálním sportu. Pálkař Miami Marlins dostal 13letou smlouvu, jež mu zajistí příjem 7,2 miliardy korun.

  • 28. Úspěch superkoučů

    Boris Becker se svým svěřencem Novakem DjokovičemFoto profimedia.cz
     

    Tenisová sezona byla důkazem, že se vyplatí vsadit na superkouče. Novak Djokovič spoléhá na Borise Beckera, Roger Federer na Stefana Edberga, Marin Čilič na Gorana Ivaniševiče a Kei Nišikori na Michaela Changa. Všichni hráli finále grandslamu.

  • 27. Thorpův coming out

    Ian ThorpeFoto Profimedia.cz

    Přemýšlel jsem o tom dlouho. Nejsem heterosexuál. Už nechci žít ve lži. Bývalý plavecký fenomén Ian Thorpe po letech spekulací v rozhovoru pro televizi Chanel 10 prozradil, že je homosexuál.

  • 26. Bleděmodrý Frankie

    Frank Lampard po jedné z branek v dresu Manchesteru CityFoto Reuters
     

    Frank Lampard odkopal v tmavě modrém dresu Chelsea 13 let, získal tři tituly a vyhrál Ligu mistrů. V létě, jako nechtěný, kývl na nabídku New York City, který ho však vzápětí poslal na hostování do Manchesteru City. Pointa: v září Lampard v blankytném trikotu Citizens sebral gólem bývalému klubu dva body.

  • 25. Vonnová bez olympiády

    Že by Lindsey Vonnová volala svému příteli Tigeru Woodsovi?Foto ČTK
     

    Americká lyžařka Lindsey Vonnová měla být hvězdou olympiády v Soči. Královna rychlostních disciplín a čtyřnásobná vítězka Světového poháru si ale v lednu poranila vazy v pravém koleni a musela se vzdát snů o obhajobě zlata z Vancouveru.

  • 24. Barcelona nevystřelila

    I barcelonský idol Lionel Messi se divil...Foto Reuters

    Na hřišti se snažili Messi, Neymar či Iniesta, ale vyhrát na konci září v Málaze nedokázali. Barcelona uhrála remízu 0:0, to se stane. Ale že nevystřelili ani jednou na branku? To se událo poprvé za 11 ligových sezon!

  • 23. Nový fotbalový idol: James

    James RodríguezFoto Reuters

    Před MS v Brazílii byl považován za šikovného záložníka Monaka, po turnaji, kde byl nejlepším střelcem a motorem ofenzivy Kolumbie, navlékl 23letý James Rodríguez trikot Realu Madrid. Za 80 milionů eur (2,2 miliardy korun), pátý nejdražší nákup historie!

  • 22. Kličko vládcem Kyjeva

    Vitalij Kličko se po úspěšné boxerské kariéře vrhnul na politickou dráhuFoto Profimedia.cz

    Opustil boxerský ring a protestoval na Majdanu. Šampion v těžké váze Vitalij Kličko ukončil kariéru, vzdal se titulu mistra světa a začal se naplno věnovat politice. V době, kdy je jeho země rozdělená, byl zvolen starostou Kyjeva.

  • 21. Neviditelný Bolt

    Usain Bolt a Yohan Blake ovládli sprinterské závody na londýnské olympiáděFoto Michal Beránek (Sport)
     

    Usain Bolt sice zůstal hvězdou atletiky, ale letos téměř nezávodil. Šestinásobný olympijský vítěz měl pauzu kvůli operaci levé nohy a potížím s kolenem. Jedinou stovku ve Varšavě běžel za 9,98. Jeho zástupcem v nepřítomnosti se stal neporažený omilostněný dopingový hříšník Justin Gatlin.

  • 20. Zlatý Ronaldo

    Cristiano Ronaldo se Zlatým míčemFoto Profimedia.cz
     

    Portugalský fotbalový úderník Cristiano Ronaldo se dočkal, v lednu podruhé v životě vyhrál anketu Zlatý míč za uplynulý rok. V roce 2008 uspěl jako hvězda Manchesteru United, nyní jako symbol Realu Madrid. Ukončil tak čtyřleté panování Lionela Messiho, jenž se umístil druhý.

  • 19. Neposlušný kruh

    Nedokonalost při slavnostním zahájení olympiády v Soči. Jeden z kruhů se nerozvinul...Foto Profimedia.cz
     

    Rusové pojali zahájení Her v Soči jako přehlídku dokonalosti. O to víc vyniklo, když se při umělecké show ukázaly neúplné olympijské kruhy. Pravý horní kruh, který paradoxně zastupuje Ameriku, se na rozdíl od ostatních nerozvinul a zůstal jen jako sněhová vločka.

  • 18. Kloseho rekord

    Jak hodnotil Kloseho výkony na MS deník Sport?Foto spo
     

    Německý fotbalový útočník Miroslav Klose se stal nejlepším střelcem historie mistrovství světa. Pro mimořádný 16. gól a odskočení v tabulkách od Ronalda našel nejvhodnější chvíli: v semifinále proti domácímu týmu zvýšil na 2:0 a zmrazil hned dvě brazilské pýchy najednou.

  • 17. Aféra v NBA

    Donald Sterling, 80letý majitel klub Los Angeles Clippers v NBA, se drsně pohádal s milenkou a na veřejnost unikla nahrávka z jejich rozhovoru. Byť se omluvil, že jej k rasistickým poznámkám dohnal vztek a žárlivost, bylo už pozdě. NBA ho potrestala pokutou 2,5 milionu dolarů a doživotním vyloučením z ligy. Klub teď vlastní Steve Ballmer, bývalý šéf Microsoftu.

  • 16. Neymarův obratel

    Brazílie plakala! Neymar měl zlomený obratel, na MS si v semifinále už nezahrálFoto Reuters, twitter.com

    Předzvěst bídného konce na turnaji znamenala pro fotbalovou Brazílii scéna ze závěru čtvrtfinále: v 87. minutě do Neymara naskočil kolumbijský obránce Zúňiga a kolenem ho trefil do zad. Lékaři brzy odhalili lehkou zlomeninu bederního obratle, nejlepší domácí hráč tím dohrál.

  • 15. Zničená Serena

     

    Nejlepší tenistka světa Serena Williamsová šokovala ve Wimbledonu bizarním vystoupením ve 2. kole čtyřhry. Vrávorala, míče od sběračů jí padaly z ruky, čtyřikrát za sebou podala tak, že tenisák sotva doletěl k síti. A za stavu 0:3 ve spolupráci s lékaři zápas skrečovala. „Nebyla jsem ani opilá, ani na drogách, ani těhotná. Bylo mi prostě blbě,“ vysvětlila.

  • 14. Španělská tryzna

    Fotbalisté Nizozemska na MS 2014 totálně zničili obhájce titulu ze ŠpanělskaFoto Profimedia.cz

    Španělská obhajoba titulu mistrů světa začala v Brazílii dobře: ve 44. minutě vedli nad Nizozemci 1:0. Pak se proletěl k hlavičce Van Persie a ve druhé půli rozmetal sebevědomí Del Bosqueho unaveného souboru uragán v podání Robbena a spol.: 1:5!

  • 13. Sbohem, Tito

    Tito Vilanova zemřel ve věku pětačtyřiceti letFoto sport

    Španělský fotbalový trenér Tito Vilanova po dlouhém boji podlehl rakovině příušní žlázy ve věku 45 let. Bývalý kouč Barcelony a Guardiolův asistent v nejúspěšnější éře klubu vzdoroval nemoci od roku 2011, po několika operacích se zdálo, že vyhrál, ale nádor se vrátil.

  • 12. Rekordní Björndalen

    Nor Björndalen je nejúspěšnějším sportovcem zimních olympiádFoto Profimedia.cz
     

    40 let, 13 olympijských medailí. Biatlonový génius Ole Einar Björndalen se stal v Soči nejúspěšnějším sportovcem zimních Her. Nejprve ovládl sprint a stal se nejstarším vítězem historie Her, poté získal zlato i ve smíšené štafetě a vystřídal na trůnu legendu Björna Dählieho.

  • 11. Pád hvězd na Tour

    Tour de France se od prvních prognóz zužovala na souboj dvou velkých rivalů. Obhájce Chrise Froomeho a hvězdu Alberta Contadora. Jenže Brit odstoupil po dvou pádech v deštivé 5. etapě a španělský sok ho následoval o pár dní později po pádu ve sjezdu, když si zlomil holenní kost. Žlutý trikot pak s přehledem získal Ital Vincenzo Nibali.

  • 10. Vítězný gól šampionů

    113 minut se čekalo na gól ve finále fotbalového MS. Po centru na dlouhou nohu rozhodl náhradník Mario Götze o porážce Argentiny 1:0 a čtvrtém německém zlatu. Čekání šampionů trvalo 24 let a stali se první zemí, která zvenčí dobyla turnaj v Jižní Americe.

  • 9. LeBrone, vítej doma

    LeBron James opět září v dresu ClevelanduFoto Reuters

    „Vracím se domů,“ oznámil basketbalový titán LeBron James a po čtyřech letech a dvou titulech v Miami znovu oblékl dres Clevelandu, týmu, kde v NBA začínal, a městě, které je vzdálené 50 km od jeho rodiště. Spálené dresy a nadávky do zrádců a zbabělců z roku 2010 jsou minulostí, Cavaliers se těší na budoucnost.

  • 8. Maraton pod 2:03

    Dennis Kimetto vytvořil nový světový rekord v maratonuFoto Profimedia.cz

    Berlín je opět královskou štací maratonu. Keňan Dennis Kimetto na tamní trati zaběhl nejlepší čas všech dob. Světové maximum stlačil na 2:02,57 hodiny a rok starý zápis Wilsona Kipsanga překonal o 26 sekund.

  • 7. Ostuda sborné

    Nejvyšší ambice na olympiádě v Soči ruští hokejisté nenaplniliFoto Profimedia.cz
     

    Měl to být zlatý vrchol Her v Soči, hokejový triumf na domácím ledě v konkurenci největších hvězd NHL. Na čtvrtfinálový předkrm s Finskem se přišli podívat i ruský prezident Putin a premiér Medvěděv. Jenže sborná prohrála 1:3, přišla o medaile, o iluze i o trenéra Biljaletdinova.

  • 6. Kousanec roku

     

    Uruguayský fotbalista Luis Suárez neodolal pokušení a znovu se zahryzl do soupeře. K jeho smůle potřetí v kariéře, navíc na MS a absurdní atak na rameno Itala Chielliniho jej přišel draho. Zápas sice dohrál, ale v osmifinále už nastoupit nesměl. Trest, později lehce zmírněný, se vztahoval i na další 4 měsíce a veškeré aktivity spojené s fotbalem, neměl přístup na stadion, ani na tréninky. Barceloně to nevadilo, představila Suáreze jako nejdražší posilu v historii (a třetí v dějinách fotbalu), z Liverpoolu ho koupila za 2,6 miliardy korun.

  • 5. Real podesáté

    Fotbalisté Realu Madrid oslavili jubilejní triumf v Lize mistrůFoto Profimedia.cz
     

    Od roku 2002 čekal Real Madrid na jubilejní desátý zářez v Lize mistrů. V letošním lisabonském finále s městským rivalem Atlétikem se zdálo ještě ve 3. minutě nastavení, že i kvůli špatnému vyběhnutí brankáře Casillase bude čekat dál. Pozdní Modričův rohový kop ale zahájil královskou revoluci: Ramos po něm hlavou vyrovnal a v prodloužení Real vyčerpaného protivníka dorazil třemi ranami Balea, Marcela a penaltové tečky Ronalda.

  • 4. Proces Pistorius: 5 let

    Oscar Pistorius přichází do soudní síně, kde si vyslechl rozsudek za zabití své přítelkyněFoto EPA

    Vražda, nebo náhoda? Nakonec ani jedno. Handicapovaný atlet Oscar Pistorius, který loni zastřelil svou přítelkyni Reevu Steenkampovou, byl odsouzen na pět let vězení za zabití z nedbalosti. Proces trval sedm měsíců. Pistoriuse soud poslal do stejného vězení jako českého podnikatele Radovana Krejčíře.

  • 3. Schumacherův pád

    Vítězná gesta předváděl Michael Schumacher během svojí kariéry mnohokrátFoto Profimedia.cz
     

    Dva dny před koncem loňského roku upadl ve Francouzských Alpách na lyžích, bouchl se do hlavy a od té doby bojuje o život. Svět každý týden obletí nějaká zpráva o stavu sedminásobného šampiona formule 1 Michaela Schumachera, jenž strávil většinu roku v umělém spánku. Po probuzení je nyní v domácí léčbě, která stojí tři a půl milionu korun týdně. Váží prý pouhých 50 kilo, vozí ho na kolečkovém křesle a na okolí údajně reaguje jen očima a pohybem hlavy.

  • 2. Soči: nejdražší hry

    Olympijské hry v Soči? Nejnákladnější sportovní podnik v historiiFoto Profimedia.cz
     

    Zimní olympiády obvykle patřily k těm skromnějším. Zásluhou Soči to už neplatí. Rusko v čele s prezidentem Vladimirem Putinem investovalo do přípravy Her 50 miliard dolarů, tedy více než bilion korun a více než všechny předchozí zimní Hry. V subtropickém turistickém letovisku, kde v únoru létají komáři, vyrostlo vše z ničeho. Díky tomu šlo o nejdražší akci v historii sportu.

  • 1. 1:7!

    Ano, je to pravda. Brazílie utrpěla proti Německu nejpotupnější debakl svých fotbalových dějinFoto Profimedia.cz
     

    Tohle nebylo v plánu. Ani kdyby někdo vmžiku vykácel Amazonský prales a odvezl sochu Ježíše, nezpůsobilo by to otřes na celém území Brazílie jako nejbrutálnější fotbalová potupa, která se odehrála 8. července během pár večerních minut. Němci v masivně očekávaném semifinále dávkovali postupně úlek, šok, beznaděj a především hodinový tok slz, lítosti a soucitu. Ze superbitvy se vyklubal jednostranný odvar. 11. Müller jako varování. Pak šestiminutovka hrůzy: 23. Klose. 24. Kroos. 26. Kroos. 29. Khedira. 0:5, balíme! Ve druhé půli nasycený Löwův soubor výrazně ubral z tempa, přesto náhradník Schürrle sám zvýšil na 7:0. Když Oscar snížil v 90. minutě, znělo to účastníkům děje uvnitř arény v Belo Horizonte jako umíráček.

     

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud