14. dubna 2015 • 18:41

Ceny Fair Play: fotografka Sportu a hokejista, který odmítl podvod

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotoreportérka deníku Sport Barbora Reichová patří k osobnostem oceněným Českým klubem fair play za loňský rok. Hlavní cenu fair play za celoživotní postoj obdržel Rudolf Baťa, bývalý hokejový rozhodčí a fotbalový funkcionář. Hlavní cenu fair play za čin získali mladý hokejista Patrik Spěšný a orientační běžkyně Markéta Vandasová a Zuzana Čechová.



S čestným diplomem za čin odešla fotografka deníku Sport Barbora Reichová z vyhlašování cen fair play. Redakční reportérka je zároveň florbalistkou Sokola Královské Vinohrady, který v loňském extraligovém utkání pohrál s týmem FBC Ostrava. Autorka jedné z branek Zuzana Šuranyiová během zápasu utrpěla výron a Reichová ji po zápase svým autem odvezla do nemocnice a poté i za ostravskou výpravou.

Hlavní cenu za celoživotní postoj obdržel Rudolf Baťa, který patřil na přelomu šedesátých a sedmdesátých let k uznáváným mezinárodním hokejovým rozhodčím. Člen Síně slávy českého hokeje se zúčastnil dvou olympijských turnajů a šesti mistrovství světa. V roce 1972 pak řídil rozhodující zápasy Série století mezi Kanadou a Sovětským svazem. Po konci kariéry působil jako funkcionář fotbalového svazu a Sparty a koncem března byl zařazen i do Síně slávy českého fotbalu.

Hlavní cenu za celoživotní postoj obdržel Rudolf Baťa
Hlavní cenu za celoživotní postoj obdržel Rudolf Baťa

„Je to v krátké době až dost,“ usmál se Baťa. „Pro mě to znamená nesmírně velké ocenění, kterého si nesmírně vážím. Mně to ještě pořád nabádá k tomu snažit se v každé situaci být fér. Já si myslím, že to je imperativ pro nás pro všechny.“

Hlavní cenou za čin byly oceněny orientační běžkyně Markéta Vandasová a Zuzana Čechová, jež při závodě Českého poháru pomohly soupeřce napadané rojem sršňů, a litvínovský hokejový brankář Patrik Spěšný. Ten dostal před zápasem juniorské extraligy s Českými Budějovicemi zprávu na facebook s návrhem, aby zařídil prohru svého týmu a podílel se na sázkařském podvodu. Spěšný záležitost okamžitě oznámil svým trenérům, zápas byl odložen a případem se zabývala police.

„Vždycky, když jsem odmítnul, asi třikrát stupňoval cenu. Napsal to do zprávy na Facebook,“ líčil Spěšný. „Já jsem to před zápasem řekl trenérovi, abych zápas mohl odchytat v klidu. Abych se nestrachoval, že to zkazím. Zápas se odložil, celé se to řešilo na policii.“

Mezi oceněnými za záchranu života byl i in memoriam šestnáctiletý Petr Vejvoda, student Střední školy obchodní a služeb ve Žďáru nad Sázavou, který vlastním tělem bránil spolužačku před útokem psychicky nemocné ženy, při jejímž útoku sám zahynul.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud