Ivo Pospíšil
18. července 2016 • 11:51

Tvrdý i elegantní. Seznamte se s fleretem Choupenitche

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je juniorským mistrem Evropy a chce zanechat i výraznou stopu na OH v Riu. Elegantní pohyby kombinuje s mozkem nemilosrdného šachisty. „A když proti vám stojí stejně maskovaný soupeř a je to jen mezi vámi, je to parádní,“ ví Alexander Choupenitch, který bude v příštích týdnech hájit Česko ve fleretu. Podívejte se, jak tato disciplína ve sportovním šermu vypadá.



Jeho rodiče jsou členové operního sboru Národního divadla v Brně, běloruské kořeny v něm ale nepoznáte. Narodil se před dvaadvaceti lety v Brně a exotické jméno Choupenitch (čte se Šupenič) bere jako svou další výjimečnost.

„Já jsem sám absolvoval hudební školu a umím hrát na klavír, ale šerm je u nás na denním pořádku. U stolu, u sedačky… prostě všude,“ říká Alexander Choupenitch.

Cílit se na něj bude hlavně v příštích týdnech, kdy na olympiádě v Riu bude hájit Česko v disciplíně sportovního šermu: fleretu.

„Ten pocit, když stojíte jen vy a proti vám stejně maskovaný soupeř, je drsný. Jako byste stáli na krajíčku skály a koukali dolů. Nesmíte mít žádné emoce. Takřka jako ve filmu Kmotr, jak Al Pacino seděl na pohřbu a chladnokrevně si každého prohlížel,“ usměje se.

Choupenitch však nemusí být vůbec bez šance.  Je juniorským mistrem Evropy z roku 2014 a ve stejném roce byl i sedmý na MS. Zanechá stopu i v Riu?

„Ten sport mě hodně posunul i v osobním životě, ač ta rozvaha by mohla být ještě lepší. Musím na tom zapracovat a nesmím být moc hrrr, jenže to je ještě tím, že jsem mladý,“ uznává Choupenitch.

Na rozdíl od šavle (počítá se údery od pasu nahoru), nebo kordu (boduje se celé tělo), je fleret disciplínou, kde se hodnotí údery jen na vestu nebo nákrčník.

Jak jeho sportovní disciplína vypadá, můžete vidět i zde.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud