15. listopadu 2018 • 06:00

ČNB opět zpřísnila pravidla pro hypotéky, banky se však snaží klientům pomoci

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Česká národní banka (ČNB) od začátku října zpřísnila požadavky pro poskytování hypoték. Nově lidémohou získat úvěr na bydlení jen ve výši devítinásobku ročního platu a splátky zároveň nemohou býtvyšší než 45 procent jejich měsíčního příjmu. Podle prvních odhadů nové podmínky znamenají stopkupro asi pětinu zájemců o hypotéku. Co dělat, pokud patříte mezi zmíněných 20 procent?



Někteří odborníci vidí nová pravidla pro hypotéky jako sklenici napůl prázdnou, jiní jako napůl plnou.Na jedné straně na nové hypotéky dosáhne méně lidí, podle předběžných odhadů až o 20 procent.Na straně druhé se jich však také méně dostane do problémů se splácením. Ty by mohly přijítzejména se zhoršením ekonomických podmínek a lidé, kteří nyní na hypotéku nedosáhnou, by tak žilina hraně.

Co ale dělat, když patříte mezi zmíněnou jednu pětinu lidí, kterým nová pravidla zkomplikovala život?Například tím, že jste plánovali získání hypotečního úvěru, ale kvůli novým podmínkám již na původníčástku nedosáhnete.

„Lidé v takovém případě mohou hledat finanční výpomoc v rodině, případněu přátel. Situaci lze také řešit spoludlužníky a ručiteli,“ radí pro Blesk Bydlení Vladimír Staňura, hlavníporadce výkonného ředitele České bankovní asociace.

Podle něj by však lidé měli být zejménaodpovědní sami před sebou a nezatížit sebe a své rodiny splácením větší částky, než jakou si mohoudovolit. Více čtěte zde >>>

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud