Martin Hašek
31. ledna 2021 • 16:40

Hnilička pod tlakem. Kritizují ho politici, změny jsou netransparentní

Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
VŠECHNA VIDEA ZDE

Situace předsedy Národní sportovní agentury Milana Hniličky je stále citlivější. Jeho problémy začaly minulou sobotu účastí na zakázané oslavě v Teplicích. V týdnu pak Hnilička kontroverzně odvolal dva své místopředsedy Ivo Lukše a Michala Janebu. Politici to kritizují jako netransparentní jednání, šéf NSA není schopný je adekvátně vysvětlit.



Stačil měsíc a pozice Milana Hniličky jako šéfa Národní sportovní agentury se zdá být dlouhodobě neudržitelná. Olympijský šampion z Nagana má za sebou sérii problematických událostí, které ho obraly o politický respekt.

Vše začalo nevydařenou prezentací kritizovaného průzkumu popularity sportů, kterým si Hnilička proti sobě poštval zástupce fotbalu, nejrozšířenějšího a nejvlivnějšího sportu v zemi. Oproti dalším událostem to ale byla polštářová válka.

Minulou sobotu se Hnilička objevil na narozeninách severočeského politika Petra Bendy v teplickém hotelu Prince de Ligne, čímž porušil vládní opatření a po tvrdé kritice se následně vzdal poslaneckého mandátu. Jako předseda Národní sportovní agentury však zůstal. Podpořil ho premiér Babiš i zástupci Národní rady pro sport naplněné reprezentativnímu osobnostmi českého sportu. Naopak se proti němu vymezili zástupci fotbalové Slavie a Sparty.

Ve čtvrtek večer však Hnilička překvapivě odvolal své dva místopředsedy Iva Lukše a Michala Janebu a nahradil je dvěma dámami s vazbami na Babiše. Jsou jimi Hniličkova dosavadní poradkyně Markéta Kabourková a Soňa Bergmannová, dříve Křístková. Ta v minulosti pracovala jako šéfka komunikace společnosti Agrofert, který vlastnil Babiš do února 2017, kdy ho převedl do svěřenského fondu. V minulosti například jako pověřená ředitelka Ředitelství silnic podepsala kontroverzní zakázku za 2 382 000 korun za studii o výskytu křečka na trase silnice R49 Třebětice–Alexovice u Kroměříže.

„Jedná se o dlouhodobější rozhodnutí, které se podle domluvy uskutečnilo až po potvrzení nových místopředsedkyň tak, aby byla zejména v oblasti sportovních dotací navázána kontinuita nové místopředsedkyně Markéty Kabourkové na práci Iva Lukše a nedošlo k žádnému zpoždění ve vyplácení dotací sportovním organizacím,“ uvedl mluvčí agentury Jakub Večerka pro Seznam zprávy.

Především Lukš má přitom v problematice sportovních dotací vysoký kredit a během svého působení ve vedení agentury si získal důvěru sportovního prostředí. Zároveň byl ve své funkci nominantem ČSSD, koaličního partnera hlavního vládního hnutí ANO, které reprezentují Babiš s Hniličkou.

Kauza odvolání Hniličkových místopředsedů byla hlavním tématem populárních nedělních televizních debat. Předseda pirátských poslanců Jakub Michálek v pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi výměnu kritizoval jako netransparentní. Také podle šéfa poslanců a místopředsedy SPD Radima Fialy je potřeba vysvětlení.

„Nejhorší je, že my nemůžeme pana Hniličku ani interpelovat na půdě Poslanecké sněmovny,“ povzdechl si Michálek.

Problém je, že NSA není ministerstvem a její předseda odpovídá přímo premiérovi. To je jeden z důvodů, proč sportovní prostředí v čele s Českou unií sportu dlouhodobě usiluje o zřízení sportovního ministerstva.

„ČUS přivítala vznik agentury, Milan Hnilička při jejím vzniku odpracoval neskutečnou práci. Jsme ale dlouhodobě přesvědčeni, že sport má mít své ministerstvo,“ uvedl předseda ČUS Miroslav Jansta.

A názor šéfa ČUS na výměnu dvou klíčových úředníků ve vedení agentury?

„Já vím všechno kuloárně. Nám nepřísluší se vyjadřovat k jednotlivým úředníkům. To je Hniličkova nominace. Je škoda, že stejně jako nedávný průzkum ani odvolání neprojednal v Národní sportovní radě, abychom věděli důvody,“ uvedl Jansta. „Nás zajímá, jestli budou vyplaceny dotační peníze svazům a prostředky z programu Můj klub v únoru a v březnu, jak bylo slíbeno. Je důležité, jestli to agentura bude schopna zajistit. Jinak hrozí masivní zánik klubů jako základu českého sportu.“

Právě kvůli vyplácení 2,885 miliard korun z programu na provoz svazů a 1,5 miliardy korun z výzvy Můj klub je situace aktuálně tak citlivá. Zatímco v minulosti svazy i kluby na peníze čekaly dlouhé měsíce, tentokrát by je podle předběžných příslibů měly dostat s předstihem, což je na začátku olympijského roku klíčové. Hniličkova pozice je však v tuto chvíli nejistá. Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Robert Plaga už uvedl, že by hlasoval pro Hniličkovo odvolání.

Vstoupit do diskuse
3
Články odjinud


Články odjinud