12. dubna 2021 • 17:31

Plán pro trénink sportovců: venku až dvanáct lidí, ale jen po dvojicích

Autor: jon, iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vláda na pondělním zasedání schválila to, jak bude v následujícím týdnu možné sportovat venku. Na hřiště podle upraveného opatření smí až dvanáct sportovců, nicméně připravovat se mohou maximálně ve skupinách po dvou, mezi skupinami musí být rozestup alespoň na deset metrů. Na sportovišti nebudou nutné roušky ani testy.



Nová pravidla oznámil v pondělí po jednání vlády na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Petr Arenberger. „Tyto podmínky zajišťují, že hráči budou v bezpečí a vzájemně se nenakazí. Čísla jsme konzultovali s panem Hniličkou a jeho týmem a dalšími, kteří byli u jednání. Poradili nám to sportovci,“ uvedl Arenberger.

K  dalšímu rozvolnění nemá dojít dřív, než za čtrnáct dní. „Příští sobotu se sejdeme s hygienčou a zástupci sportovců a budeme situaci vyhodnocovat. Snažíme se najít řešení, jak by mohl balíček vypadat a pustit do světa. Epidemiologická situace je stále křehká a složitá,“ dodal ministr.

Proč může na hřiště pouze dvanáct sportovců? „Je to kompromis asi 20hodinového jednání, i když se zdá, že jsme to odstřelili od boku, odpracovali jsme na tom hodně času. Bylo potřeba nastavit hranici, ale ne to přehnat. Kdybychom řekli, že na Strahově mohou být lidé v rozestupech, mohla by tam být spartakiáda, to jsme nechtěli,“ vysvětil ministr.

A jak by mohl takový trénink vypadat? „Bude se jednat o kruhový trénink. Budou vytvořeny dvojice, trenér to musí zorganizovat tak, aby se jedntlivci nesbližovali víc než deset metrů. Komunikovali jsme to přs celý víkend a dospěli ke ompromisu s odřenýma ušima. Jsem rád, že se děti začnou hýbat,“ odpověděl Arenberger.

Na umožnění sportování dvanáctičlenným skupinám rozdělených do dvojic se ministr a premiér Andrej Babiš dohodli v neděli večer s vrcholnými představiteli sportovního prostředí. O tom, jak budou velké rozestupy, ale podle informací ČTK nebyla řeč.

„Náš návrh byl jeden sportovec na patnáct metrů čtverečných, což bohužel pro pana ministra a jeho expertní tým nebylo přijatelné. Takže aby se mohli amatéři vrátit na sportoviště, souhlasili jsme s jejich požadavkem desetimetrových rozestupů,“ uvedl pro ČTK předseda Národní sportovní agentury Milan Hnilička.

I s nevítanou podmínkou kompromis přivítal. „Situace ohledně nesportování je vyloženě alarmující, proto je nutností bezodkladně vrátit děti zpátky na sportoviště. A to tento návrh umožňuje,“ řekl. Další jednání by se mělo uskutečnit koncem týdne. „Naším cílem je, aby v případě příznivých epidemiologických podmínek došlo brzy k dalšímu rozvolnění na venkovních sportovištích a otevření vnitřních, protože je tu mnoho sportů, které venku provozovat nelze,“ řekl Hnilička. Vnitřní sportoviště zůstávají pro veřejnost uzavřena. Nesmějí hrát ani dva tenisté v hale, i když pro jinou aktivitu by se ve vnitřních prostorách sejít mohli.

Dění kolem obnovení amatérského sportu nabralo na konci minulého týdne překotný spád. Původně mělo být ode dneška povolené sdružovat se venku ve dvaceti lidech, což by umožnilo sportovní aktivity až pro dvacetičlenné skupiny. To ještě v pátek brzy odpoledne ministr potvrdil, ale pak vyslyšel argumenty odborné skupiny MeSES a rozhodl ponechat limit pro shromažďování na dva lidi uvnitř i venku. Fungování na sportovištích je podle něj jen interpretací tohoto nařízení, které v pondělí potvrdila vláda.

Chronologie protiepidemických vládních nařízení týkajících se sportu:
12. března 2020 - Vláda zakázala sportovní akce s účastí nad 30 osob a vstup na vnitřní i venkovní sportoviště. Individuální sportovní aktivity mimo sportoviště povolila pouze se zakrytými ústy a nosem.
23. dubna 2020 - Vzhledem k příznivému epidemiologickému vývoji vláda od 11. května povolila veškeré tréninkové aktivity s vyloučením veřejnosti.
8. října 2020 - Po zhoršení koronavirové situace vláda rozhodla o přerušení provozu posiloven, fitness center, vnitřních bazénů a koupališť. Od 12. října zrušila veškeré profesionální i volnočasové aktivity sportovců, povolila pouze venkovní sportování do 20 osob, počet postupně snížila až na dva lidi.
3. prosince 2020 - S přechodem do třetího stupně protiepidemických opatření bylo s omezeními uvolněno amatérské sportování. Vnitřní sportoviště byla otevřena pro individuální sporty do deseti osob s povinnými rouškami.
14. prosince 2020 - Vláda rozhodla o přechodu na čtvrtý stupeň PES, který znamenal opětovné uzavření vnitřních sportovišť a bazénů pro amatéry.
6. dubna 2021 - Vláda schválila uvolnění pravidel pro shromažďování, z nichž vyplývalo, že od 12. dubna budou povoleny veškeré venkovní sportovní aktivity v maximálně dvacetičlenných skupinách. Nový ministr zdravotnictví Petr Arenberger to 9. dubna potvrdil, ale o den později vydal nařízení, které ponechává v platnosti omezení na dvě osoby uvnitř i venku.
12. dubna 2021 - Vláda schválila interpretaci předchozího nařízení, podle níž na venkovních sportovištích bude možné pobývat až v šesti dvoučlenných skupinách. Musí být ale nejméně 10 metrů od sebe, aby se eliminovalo šíření koronaviru. Při sportu nejsou potřeba roušky a nebude nutné ani testování pro přístup na sportoviště.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud