2. června 2022 • 07:49

Squashistka Serme hrála na newyorském nádraží. Lustry hráčku oslňovaly

Autor:
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na newyorském nádraží Grand Central v centru metropole vyrostl v květnu skleněný kurt, který v rámci J.P. Morgan Tournament of Champions 2022 přivítal elitní hráče z celého světa. Mezi nimi nechyběla ani česká mistryně republiky Anna Serme, která aktuálně žije v Praze. Hned v prvním kole však podlehla Kanaďance Danielle Letourneau. Turnaj ovládli Egypťané Ali Farag, aktuálně druhý hráč světa a Nouran Gohar, první hráčka světa.



V úvodním kole turnaje se Serme utkala s Danielle Letourneau, která je na 26. místě světového žebříčku. Oproti tomu je česká hráčka na 41. místě. „S Danielle jsem hrála nedávno v Malajsii, takže jsem věděla, jaký má herní styl. Měla jsem radost, že se mi podařilo jí více vzdorovat než minule, a dokonce vyhrát set,“ komentuje česká squashistka. Kvůli zranění lokte to pro ni bylo ještě o něco těžší, protože nemohla trénovat tolik, kolik by chtěla, tudíž příprava nebyla stoprocentní. Zápas byl ale i tak vyrovnaný a česká squashistka Kanaďanku potrápila ve čtyřech setech, ten druhý se jí podařilo vyhrát. V těch dalších měla Danielle navrch a díky své rychlé hře a přesným míčkům zápas skončil 3:1 na sety pro ni (11:5, 9:11, 11:5, 11:4).

Turnaj je proslavený hlavně svou lokalitou. Tímto je squash velmi atraktivním sportem, protože skleněný kurt se dá postavit na různých místech, jako například před pyramidami v Egyptě, nebo právě na nádraží Grand Central. „To místo je nádherné. Jedinou nevýhodou je, že lustry nad a před kurtem člověka dost oslní při odehrávání vysokých míčků. Ale i za tento mírný nekomfort to rozhodně stojí. Hrát na tomto kurtu je asi největším zážitkem mé kariéry,“ popisuje Serme. Squash se díky tomu dá lehce zviditelnit. Nádražím denně projde několik stovek tisíc lidí a za kurtem během zápasů pokaždé postávali kolemjdoucí a zajímali se o to, co se tam děje. Nemuseli si ani kupovat lístek a celý zápas mohli díky skleněným stěnám pozorovat.

Za poslední dva roky se česká squashistka posunula na světovém žebříčku o více než 20 míst výš. To ji umožnilo jezdit na velké turnaje, kde se utkává s nejlepšími hráči světa. „Prestižní turnaje jsou úplně jiné. Pavouky jsou větší, je tady více hráčů a s některými se během turnaje ani nepotkám. Z těch nejlepších hráčů jde rozhodně trochu respekt, ale myslím, že atmosféra je přátelská. Oproti tomu ty menší turnaje jsou komornější a všichni se znají,“ ujasňuje hráčka. „Je skvělé hrát s těmi nejlepšími, je to pro mě v podstatě trénink, v Česku se takhle pod tlak s holkama často nedostanu, a i když jsou třeba tréninky s klukama těžké, je to přece jen něco jiného,“ popisuje. Právě díky těmto zkušenostem jde její úroveň nahoru a její hra se zlepšuje.

Další turnaj, kterého zúčastnila, bylo mistrovství světa v Káhiře. Tam si zahrála opět s Danielle Letourneau. „Chci se použit z pár věcí z minulého zápasu a víc stavět na tom, co fungovalo. Ale uvidím, co mi ruka dovolí. Kdybych byla stoprocentně zdravá, tak se určitě těším. To zranění je ale faktor, který mě trochu znervózňuje, nikdy dopředu nevím, jak moc bude ruka ten den bolet,“ plánovala Serme. Bohužel hráčce opět podlehla, zápas skončil 3:0 na sety pro squashistku z Kanady.

Na turnaje jezdí společně se svým manželem Lucasem Serme, který je na 40. místě světového žebříčku. „Je skvělé jezdit s Lucasem. Většinou jsou turnaje hodně daleko a trávit deset hodin na cestě sama není příjemné a občas to může být i stresující. Záleží, do jaké země jedu,“ doplňuje na závěr.

Témata:  squash, New York, Serme
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud