Martin Hašek
14. června 2022 • 19:03

NOVÝ VÝZKUM: Češi méně sportují, hokej a Jágr vládne všemu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Žádná další senzace. Z výzkumu agentury Kantar vyplývá, že nejsledovanějším sportem v Česku je hokej. Na rozdíl od loňské kritizované práce týkající se tzv. popularity sportů pro Národní sportovní agenturu skončil hned na druhém místě fotbal. Varující zjištění je, že proti roku 2018 méně Čechů označilo sport za svou oblíbenou aktivitu.



Fotbal až osmý? Kontroverzní výzkum, který pro Národní sportovní agenturu vytvořil autor Ondřej Špaček s využitím reprezentativního vzorku respondentů Českého národního panelu (ten se od průzkumu pak distancoval), vloni v zimě pořádně rozdmýchal atmosféru. Jak sporným zadáním, tak citlivým navázáním výsledků rozdělování státních dotací. Čerstvá zjištění sondy do českého sportu, kterou si zadala agentura RAUL, přinesla méně skandálních dat.

Nejsledovanějším sportem je znovu hokej, fotbal se však usadil hned na druhém místě. Výsledky se příliš neliší od podobného průzkumu Kantaru z roku 2018. Na nejvyšších příčkách se právě jen fotbal v popularitě sledování dostal před biatlon. Jak je možné, že se výsledky fotbalu tak liší od šetření pro NSA?

„Když se jinak zeptáte, dostanete jinou odpověď,“ vysvětluje Viktor Havliš, tvůrce průzkumu ze společnosti Kantar. „Snažili jsme se být co nejneutrálnější, zjistit stav věcí, jak je. Nemáme žádnou motivaci, jak by to mělo vyjít. Zadáním bylo zjistit, jak Češi sledují sport.“

Oba konkurenční výzkumy byly zpracovány metodou CAWI, tedy internetovým dotazníkem. NSA prezentovala výsledky na základě otázky „Do jaké míry jsou podle vás osobně atraktivní následující sporty z pohledu diváka?“ Účastníci pak dávali všem sportům známky od jedné do deseti a výsledkem byl jejich průměr.

Tentokrát respondenti vyjadřovali vztah ke sportům prostřednictvím výběru jedné ze čtyř možností. Za hokejem a fotbalem skončil třetí biatlon, následován sjezdovým lyžováním, tenisem a atletikou.

Výzkum probíhal na reprezentativním vzorku české populace ve věku 16-65 let v prosinci 2021 a zkoumal i obecný vztah Čechů ke sportu.

„Bylo zajímavé vidět, co se dělo se sportem po covidu, jak moc sportujeme,“ řekla Petra Průšová, CEO Kantaru pro střední a východní Evropu. „Nejdůležitější sdělení je, že lidé sportovali méně. Ti, co sportovali předtím, sportovali ještě víc. Ti, co byli trochu línější, se stali ještě línější. Sport je velmi oblíbená volnočasová aktivita, ale aktivní sportování kleslo. Vzrostlo sledování televize, hlavně u mladých lidí.“

Oproti roku 2018 v pořadí nejpopulárnějších aktivních sportů stále vedou cyklistika, turistika a běh. Populárnější je kondiční cyklistika a dlouhodobě se v desítce objevuje i plavání. Výzkum se také zajímal o spontánní zmínky o sportovcích a sportovních legendách. V obou kategoriích se nejčastěji objevovalo jméno hokejisty Jaromíra Jágra. Mezi aktivními sportovci ho následovaly Martina Sáblíková a Ester Ledecká, jako legendu si kromě něho lidé pamatují především vytrvalce Emila Zátopka.

„Jaromír Jágr je spolu s Emilem Zátopkem považován za největší legendu. Je unikátní, že je mezi současnými sportovci i legendami,“ komentovala to Průšová. „Mezi sportovci si polepšil Lukáš Krpálek, který se dostal do top pětky.“

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud