Martin Hašek
11. května 2023 • 18:54

DPH a sport: zdražení přijde, ale... Kolik můžou stát lístky na Spartu?

Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Dvacet let od titulu Baníku. Získali jsme ho díky fanouškům, vzpomíná Laštůvka
První Čech, který prorazil Nadalovu antukovou auru: Lehečkův úžasný večer
VŠECHNA VIDEA ZDE

Česko ve formě. Claim české vlády označující tzv. ozdravný balíček státních financí si vypůjčil sportovní terminologii a v realitě ovlivní i český sport. Vstupné do bazénů či posiloven, stejně jako lístky na ligový fotbal a hokej zůstávají ve snížené sazbě DPH, která však naroste z deseti na dvanáct procent. Zdražení tak zřejmě přijde, ale ne tak výrazné, jako kdyby sport skončil v základní 21procentní sazbě.



I dlouhodobě značně podfinancovaný český sport se bude muset podílet na pomoci pro těžce deficitní státní rozpočet. Po návrhu vlády o jeho zařazení do dvanáctiprocentní sazby DPH se tak dá očekávat, že třeba ceny na bazénech i na fotbalové Spartě půjdou nahoru.

„Závazek vlády je podporu sportu zvyšovat a ne snižovat. Jestli chce vláda sport definitivně dorazit, tak ať dotace snižuje. To by však znamenalo, že se ještě více dramaticky zhorší tělesná zdatnost dětí,“ reagoval Miroslav Jansta, předseda České unie sportu.

Sport na přesun mezi sazbami doplatí, ale ne tolik, jako kdyby ho postihlo přesunutí do základní sazby v hodnotě 21 procent. Pokud by se tato hrozba naplnila, permanentka na Letnou by jen na DPH zdražila o téměř čtyři stovky. Pokud by Sparta promítla do ceny sazbu, kterou ve čtvrtek navrhla vláda, fanoušek by teď zaplatil navíc jen asi 70 korun. V bazénu v Podolí by při stejných počtech stála permanentka na 20 vstupů o stovku navíc oproti dnešní situaci. Je samozřejmě možné, že ve skutečnosti půjdou ceny ještě o něco výš kvůli inflaci a nákladům na energie.

Sport se ocitl v původně desetiprocentní snížené sazbě v roce 2020 v reakci na covidovou pandemii. Zařazení do základní sazby ve výši 21 procent by pro něj byl další ránou ve chvíli, kdy se provozovatelům sportovních zařízení i klubům zvedají náklady.

Podle ministra financí Zbyňka Stanjury vláda kombinací úspor a nových příjmů sníží schodek státního rozpočtu o 94,1 miliard v příštím roce a v součtu o 147,5 miliard za roky 2024 a 2025.

Většinu úspor, 55 miliard korun, chce vláda najít v neinvestičních dotacích. Není jasné, o kolik by případně z této částky přišlo sportovní prostředí, které si dlouhodobě stěžuje na nedostatečnou podporu z rozpočtu.

Představitelé sportovního prostředí upozorňují na význam sportu pro zdraví a dobrou kondici národa. To budou stále zajímavější benefity i do budoucna, v níž se počítá se zvyšováním odchodového věku do důchodu a stát bude lidi vybízet, aby i déle pracovali.

„Aktuální stav je velmi špatný, jak ukázal průzkum České školní inspekce. Zároveň se obrovským způsobem zvýšila obezita u dětí, což potvrdilo také ministerstvo zdravotnictví,“ připomněl Jansta. „Navíc je prokázané, že lidé, kteří se pravidelně pohybují, nezatěžují tolik rozpočet na zdravotní výdaje státu. Proto je nutné podmínky pro sport u nás vylepšovat a ne zatěžovat.“

Ceny vstupenek

  Akce dosud (10 % DPH) Po úpravě (12 % DPH)
Permanentka na fotbalovou Spartu (1. kategorie) 3900 3971
Fotbalový zápas Sparta – Slavia (1. kategorie) 690 703
Finále hokejové extraligy Mountfield HK – Třinec 980 998
Bazén Podolí (20 vstupů) 5400 5500

Vstoupit do diskuse
3
Články odjinud


Články odjinud