23. března 2023 • 18:40

Mentální kouč Jelínek: doktoráty díky Jágrovi, jak zkrotit nechtěné myšlenky?

Autor: TV iSport, fisa
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Trénoval hokej, s reprezentací se jako asistent radoval ze zlata na světovém šampionátu, v extralize získal dva tituly se Spartou. Jenže i díky spolupráci s Jaromírem Jágrem s tím seknul a vypracoval se mezi českou špičku mentálních koučů. „Začalo mě to zajímat, udělal jsem si doktoráty a naplno mě to pohltilo," vypráví v pořadu No stress, který moderuje atletka Nikola Bendová. Vydává knihy, radí nejlepším tuzemským sportovcům a kromě toho je vášnivým chovatelem papoušků.



Jelínek v letech 2003 až 2005 působil jako asistent trenéra u české hokejové reprezentace a radoval se tak ze zisku zlaté medaile z mistrovství světa. Dvě extraligová prvenství si na lavičce pražské Sparty ve stejné pozici připsal v následujících letech. 

Velký posun v jeho kariéře však nastal díky spolupráci s Jaromírem Jágrem, jenž od něj neustále vyžadoval maximální výhodu oproti soupeřům. A tak Jelínek hledal nedostatky. „Z hlediska kondičního, fyzického, výživového, potravinových doplňků, pitného režimu jsem těch rezerv už tolik neviděl," líčí.

A tak se dostal do nové oblasti. „Největší rezervu jsem viděl v mentální přípravě, neboli v subjektivním světě sportovce. To mě začalo zajímat, udělal jsem si doktoráty a naplno mě to pohltilo.”

Marian Jelínek během přednášky
Marian Jelínek během přednášky

Zanechal tedy trénování a začal se naplno věnovat nové profesi, v níž nyní patří k absolutní špičce. Radí profesionálům z různých sportovních oborů, proto... Existuje pro všechny jeden společný problém, na kterém musí pracovat, aby dosáhli nejlepšího výkonu? „Ano a nazval bych ho nechtěné myšlenky," říká. „Můžeme je rozčlenit do myšlenek strachu a obav z nízkého sebevědomí. Mentální koučink inspirativní formou učí sportovce s tím pracovat," vysvětluje, čím se v praxi zabývá. 

Společně se svým týmem nyní připravuje vydání další knihy s názvem Car coaching, která by měla pomoci rodičům, jak inspirativně komunikovat s jejich sportujícími dětmi v autě v závislosti na dané situaci.

A jak autor popsal hlavní myšlenku brožury? „Vytvářet v dítěti subjektivní svět lásky, radosti a hlavně i touhy uspět a jít si za svým cílem.” 

Co se dozvíte ve videu?

  • Kolik procent výkonu sportovce tvoří mentální příprava?
  • Jak z hlediska mentální přípravy rozděluje sporty?
  • Od jakého věku je vhodné začít s mentálním koučinkem?
  • Jak je jeho povolání vnímáno a mění se to časem?
  • Jak se pozná kvalitní mentální kouč?
  • Proč on sám nepoužívá sociální sítě?
  • Co dělá hlavní rozdíl mezi šampionem a průměrným sportovcem?
  • Jak vypadá jeho běžný pracovní den?
  • Jaká byla pořizovací cena jeho papoušků a na kolik vyjde starání se o ně?
  • Co plánuje udělat pro rozvoj sportovní psychologie v Česku?

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud