Romana Barboříková
21. prosince 2023 • 04:40

Kdo aspiruje na Sportovce roku: mistři z písku, Vondroušová či senzace

Vstoupit do diskuse
0
  • Kdo bude sportovcem roku 2023?Kdo bude sportovcem roku 2023?FOTO: Koláž iSport.cz

    Převáží titul mistra/mistryně světa, wimbledonská výhra či úspěchy v dlouhodobé soutěži? Na to dostanete odpověď už ve čtvrtek večer (21:45 na ČT 1), kdy bude vyhlášen vítěz a další pořadí ankety Sportovec roku 2023 pořádané Klubem sportovních novinářů České republiky. Vedle nového držitele křišťálové koruny si pro ocenění přijdou také kolektivy, junioři, a již tradičně bude uctěna i sportovní legenda. Celý večer bude i v duchu oslav dvou výročí. Projděte si, kdo vše usiluje o titul Sportovce roku.

  • EVA ADAMCZYKOVÁ (snowboardcross)

    Minulá sezona pro ni byla ve znamení velkého návratu po zlomenině obou kotníků. Se svým týmem ale dokázala skvěle načasovat formu na ten pravý okamžik. 1. března 2023 se v Gruzii vrátila v plné síle a poprvé s novým jménem (dříve Samková) slavila zlato z MS.

  • MARTIN FUKSA (rychlostní kanoistika)

    Na kontě má už řadu světových medailí. Zlato z MS však dosud vlastnil pouze na neolympijské distanci 500 m. Až letos se mu povedlo ovládnout také kilometrovou trať a získal pro Česko místo na této vzdálenosti pro OH v Paříži 2024. Na Evropských hrách přidal titul na 500 m.

  • MARIE HORÁČKOVÁ (lukostřelba)

    Tenhle triumf z MS čekal málokdo. Získala nejen olympijské místo, které s největší pravděpodobností obsadí sama, ale především po dlouhých 85 letech první individuální zlatou medaili. Je také vůbec první českou mistryní světa v lukostřelbě.

  • BARBORA KREJČÍKOVÁ, KATEŘINA SINIAKOVÁ (tenis)

    Tento pár už v příští sezoně na kurtech pohromadě neuvidíte, snad jen v olympijském turnaji, po letošku se totiž rozešel. Předtím ale na začátku roku slavily K+S v Austrálii sedmý společný grandslamový titul. Dařilo se také v Indian Wells, kde opět braly turnajové prvenství.

  • KAROLÍNA MUCHOVÁ (tenis)

    Letos opět potvrdila, že když ji netrápí zdravotní potíže, je schopná velkých věcí. Ze 149. místa žebříčku v březnu se vyhoupla až na 55. příčku. A když vstupovala do Roland Garros, byla už 43. hráčkou světa. V pařížském finále ji zastavila až Iga Šwiateková.

  • DAVID PASTRŇÁK (hokej)

    Tento hokejista je dlouhodobě českou ikonou v zámořské elitní soutěži. Tentokrát mohl být sám v jejím průběhu velmi spokojený. Lídr Bostonu prožil životní sezonu, během níž překonal hranici 50 gólů (61) a 100 bodů (113), což se v NHL neskutečně cení.

  • ONDŘEJ PERUŠIČ, DAVID SCHWEINER (plážový volejbal)

    Zlato z mistrovství světa je největším úspěchem českých plážových volejbalistů v historii. Také oni si díky historickému triumfu vybojovali kvótu pro OH v Paříži. V Mexiku na MS se potýkali s problémy, přesto dokázali vybojovat největší úspěch společné kariéry.

  • JIŘÍ PRSKAVEC (vodní slalom)

    Olympijský šampion na kajaku bude při galavečeru nejzkušenějším borcem. V nominované desítce je už pošesté. Při Evropských hrách v Krakově získal šestý titul mistra Evropy, na MS v Lee Valley bral stříbro a také místenku na OH. Celou sezonu dobře reprezentoval i na kanoi.

  • JAKUB VADLEJCH (atletika, oštěp)

    Z mužských svěřenců Jana Železného je dlouhodobě největší hvězdou oštěpu, což potvrdil také letos. Na MS bral v našlapané konkurenci bronz. Sezonu pak zakončil skvělým triumfem, když po šesti letech celkově ovládl svou disciplínu v prestižním seriálu Diamantové ligy.

  • MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (tenis)

    Trofej pro vítězku Wimbledonu naposledy pozvedla česká tenistka nad hlavu v roce 2014. Letos to po Petře Kvitové zopakovala právě sokolovská rodačka. Do turnaje přitom vstupovala ze 42. místa žebříčku. Ve finále porazila Ons Džábirovou a sezonu zakončila jako 7. hráčka světa.

  • Kolektivy

    Atletika – Smíšená štafeta Česka 4x400 m (Krsek, Petržilková, Müller/Šorm, Vondrová): Český kvartet se na letošním MS v nové olympijské disciplíně umístil na 3. příčce.

    Hokej – reprezentace Česka do 20 let: Junioři přivezli z MS skvělé stříbro, když ve finále podlehli Kanadě až v prodloužení 2:3.

    Hokej - reprezentace Česka ženy: České hráčky potvrdily kvalitu a na MS obhájily bronz z předchozího roku.

    Poslední vítězové:
    2022
    - Ester Ledecká (alpské lyžování a snowboarding)
    2021 - Lukáš Krpálek (judo)
    2020 - David Pastrňák (hokej)
    2019 - Lukáš Krpálek (judo)
    2018 - Ester Ledecká (alpské lyžování a snowboarding)

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud