František Prachař
10. března 2010 • 22:00

Příloha TRENDY: Boj je sport i umění

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Není důležité, co děláte, ale jak to děláte. Pokud vás láká zkusit bojový sport či bojové umění, řiďte se touto formulkou. Je to rozhodně lepší, než zabývat se myšlenkami, která technika je lepší a účinnější.



Současná populace plná problémů nehledá v tělocvičnách jen zápas a prostředek sebeobrany. Mnohdy víc touží po ztracené kondici, sebevědomí, přátelích i náplni života.

Na jedné straně proto stojí stoupající obliba komerčních lekcí bojových sportů, na druhé semináře zaměřené na sebeobranu či tradiční výuka bojových umění se všemi náležitostmi.

Jak vybrat to pravé, co bude vyhovovat vaší povaze? Ať zvolíte jakoukoliv variantu, časem poznáte, že jde o běh na dlouhou trať. Existuje sice řada systémů, kde se rychle naučíte základy, ale pokud své schopnosti průběžně nerozvíjíte, časem z vás nabité zkušenosti vyprchají.

Bojové umění Krav Maga Bojové umění Krav MagaFoto Sport

V záplavě stylů od klasického boxu po čínské kung fu máte dobrou možnost vybrat si, co bude sedět na míru vám. Vždy ale hledejte odborné vedení.

„Osobnost instruktora na vás často dlouhodobě působí a hraje velkou roli. Určuje váš vývoj,“ říká Martin Hradecký, akreditovaný cvičitel sebeobrany a instruktor střelecké přípravy. „Je dobře, že je v Česku velká možnost výběru. Na druhou stranu je v tom zmatek, tu práci dělá hodně lidí bez kvalifikace,“ doplňuje zkušený lektor.

Konkrétní sport, umění i sebeobrana jsou zkrátka tak dobré, jaký dobrý je učitel. Kvalitu logicky poznáte i podle toho, kolik lidí u něj dlouhodobě cvičí. Je důležité si tento údaj ověřit a zjistit přístup lektora ke cvičencům.

I v rámci skupiny by měl volit individuální přístup a ctít, že je každý jinak nadaný a vývoj není u nikoho stejný. Je jasné, že jen motivace způsobená dobrým vedením dá každému chuť, aby cvičil pravidelně – to znamená minimálně dvakrát týdně.

„Vyberte si logicky to, co se vám líbí. Třeba se poprvé na trénink přijďte jen podívat, abyste zjistili, jaká do klubu chodí patra. Aby to nebyli pitomečci, kteří si chtějí něco dokázat a jen se mlátit,“ popisuje nejlepší český profiboxer Lukáš Konečný, jenž vede komerční tréninky v pražském fitcentru BBC na Vinohradech. „Rozhodně obejděte více klubů a zjistěte, jaký styl je vám nejbližší.“

Boj je sport i umění Boj je sport i uměníFoto Sport
Dobrá hodina se pozná snadno. Prvním dobře viditelným kritériem je cena. Pokud je komerční trénink trvající hodinu a půl dražší než 200 korun a netrénuje vás mistr světa nebo veterán z ozbrojených složek, je to přinejmenším podivné. Soukromé lekce jsou samozřejmě i dvojnásobně dražší.

Důležitější než cena je ale celková atmosféra. V lekci se kombinuje dřina, odbornost, ale i zábava. „Nekomerční kluby proto často dělají pouze jednorázové nábory, kde začátečníci startují na stejné čáře a prochází postupným vývojem,“ upozorňuje Hradecký.

Každá zavedená tělocvična by měla mít možnost zapůjčit začátečníkům na první hodiny vybavení. Výstroj v řádech několika tisíc korun si proto kupte až v momentě, kdy se rozhodnete dělat danou aktivitu pravidelně.

Bojové sporty a sebeobranné styly lze samozřejmě brát i jako doplněk jiné sportovní aktivity, která vás udržuje v kondici. Většinou jde totiž o komplexní pohyb – protahujete a posilujete svaly celého těla. Pro tyto účely se nejlépe osvědčují box, thajský box či kick box a fit centra toho hojně využívají. Základní principy úderů a kopů jsou totiž jednoduché a může se je naučit každý.

„Tréninkem se buduje funkční svalová hmota, síla i rychlost. Jde o úplně jiné svaly než z dřiny v posilovně. Tady to je praktické pro život,“ tvrdí Konečný.

„Ať ale nikdo nepočítá s tím, že může dělat klasický box úplně bezkontaktně. Není to jen o tom, že si bude mlátit do pytle. Kdo nechce kontakt, ať chodí na taebo nebo aerobik fit box, nebo ať si bojové sporty vůbec nevybírá. Tento druh pohybu zkrátka může bolet.“

Nácvik sebeobrany Nácvik sebeobranyFoto Sport

To však neznamená, že by šlo o agresivní činnost, která by nebyla pro děti nebo ženy. Naopak, vyhledávají je stále častěji. Malá kosmetická změna sice může nastat, ale větší zranění jsou výjimkou. Divíte se? Důvod je prostý. Na rozdíl od ostatních sportů očekáváte útok od soupeře a tréninkem se zdokonalujete v tom, aby vám rána neublížila.

„Když spolu lidé cvičí, vzájemně se učí bránit, ale i útočit. Cílem však není se zranit, jde o nácvik situace, která může nastat a s rostoucími zkušenostmi se akce přibližuje realitě,“ míní Hradecký, což potvrzuje i Konečný: „Já z boje agresi necítím, ale chápu, že pro nováčka to tak být může. Je proto důležité, aby nikdy nedošlo k tomu, že někdo bude někoho cíleně mlátit. Tím dotyčného akorát znechutíte, což je vždy chyba trenéra.“

Ve čtvrteční příloze TRENDY dále najdete:
Úhly pohledu:
Co nabízí bojový sport, bojové umění, sebeobrana a jak jsou na tom ženy?

Vybavení:

Bez čeho si trénink rozhodně neužijete

Posilování:

Kruhový trénink profesionálních bojovníků
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud