Hynek Preisler
6. ledna 2011 • 09:57

Vláda rozhodla, že nedá Neumannové ani korunu

Vstoupit do diskuse
9
TOP VIDEA
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
Bojovník Šín, tvář nového Baníku. Čím připomíná Ševčíka a kde má strop?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nezaplatíme! Kabinet se po téměř dvou letech od skončení lyžařského světového šampionátu v Liberci odmítl podílet na placení stamilionových dluhů, které nadělali jeho pořadatelé v čele s Kateřinou Neumannovou.
Věřitelé nyní zvažují zažalování státu, lyžařského svazu i města Liberec.



Stát již na dluhy zbylé po libereckém lyžařském šampionátu nevydá ani korunu. Ministr školství Josef Dobeš předložil vládě premiéra Petra Nečase návrh, podle kterého by se již daňoví poplatníci na řešení obřího dluhu podílet neměli. A kabinet jej včera vzal na vědomí.

Kateřina Neumannová a její tým dluží, kam se podívá. Ale ona se i s ministrem Alexandrem Vondrou (ODS) dobře baví.Foto Barbora Reichová SPORT

Co to znamená? Téměř po dvou letech od šampionátu tak více než stovce věřitelů zhasla naděje, že by se ze státní kasy umořila alespoň část dluhů ve výši 111 milionů korun (bez penále), které nasekal organizační výbor v čele s bývalou lyžařkou Kateřinou Neumannovou.

„Není podle názoru ministerstva školství možné, rovněž s přihlédnutím k současnému stavu veřejných rozpočtů, aby vláda schválila jakékoli řešení, které by vyžadovalo sanaci vzniklé situace z prostředků státního rozpočtu,“ vysvětluje ministerský návrh.

Dobeš přitom původně chtěl, aby stát z dluhu zaplatit 50 milionů korun, dalších 25 milionů měl zaplatit Liberec. Poté ale návrh stáhl.

Výše celkového dluhu se pohybuje okolo 111 milionů korun. K tomu je však třeba ještě připočíst sumu zhruba 100 milionů korun, na kterou se v součtu mohou vyšplhat penále a pokuty z prodlení. Na zaplacení za provedené služby na MS stále čeká 105 věřitelů, z nichž mnozí už organizační výbor žalovali a některým dal soud za pravdu.

„Je to defi nitivní tečka naprosto bezprecedentního dořešení celé akce v historii těchto mistrovství světa. Stát byl jedním z organizátorů, který zásadně politicky ovlivňoval celý chod šampionátu, dotoval ho a slovy tehdejšího premiéra Topolánka dával jasné záruky za mistrovství,“ sdělil zástupce většiny věřitelů Vojtěch Hlaváček.

„Místo toho to dotáhli do fáze, kdy poškodili více než sto firem a zaštítili se tvrzením, že nechtějí, aby to platili daňoví poplatníci. Stát tímto ofi ciálně říká, že nemá s mistrovstvím světa nic společného. Situace je natolik absurdní, že stát jako jeden z pořadatelů dává od šampionátu ruce pryč,“ dodal Hlaváček.

"Lyžařka Kateřina Neumannová hledá ztracenou hůlku," slýchávali jsme, když ještě lyžovala. Nyní slyšíme o tom, co vše se platilo z peněz určených na MS. I tato fotka...
"Lyžařka Kateřina Neumannová hledá ztracenou hůlku," slýchávali jsme, když ještě lyžovala. Nyní slyšíme o tom, co vše se platilo z peněz určených na MS. I tato fotka...

Věřitelé chystají na příští týden schůzku, na které by se měli poradit o dalším postupu. Ve hře je i žalování státu, lyžařského svazu a města Liberec.
Náklady na samotnou organizaci šampionátu se vyšplhaly na 623 milionů korun. Celou částku si původně měli organizátoři v čele s Kateřinou Neumannovou zajistit sami, například prodejem vstupenek či marketingem.

Stát však organizátorům ještě před MS vypomohl mimořádnými peněžními injekcemi v celkové výši 259 milionů korun. Přesto akce skončila více než stomilionovým propadákem.

Celkem 112 milionů korun navíc požaduje vrátit finanční úřad pro Prahu 8 z důvodů porušení rozpočtové kázně. K pražskému soudu byl podán insolvenční návrh na organizační výbor, soud ho však pro formální chyby zamítl. Likvidátor Ivan Brambaški se proti jeho rozhodnutí odvolal k Vrchnímu soudu.

Vstoupit do diskuse
9
Články odjinud


Články odjinud