19.2.2019 • 05:00

Nakopněte svou imunitu: Tipy, jak si nejen v zimě poradit s bacily

Vstoupit do diskuse
0

Období chřipek, rýmiček a všemožných bacilů nás odrazuje nejen od tréninku, ale často i běžných denních aktivit. S vírou vyhnutí se nemocem se tak většina z nás obrací na nejrůznější více či méně prověřené babské rady. Jak to ale s imunitou skutečně funguje a opravdu nás ta kila pomerančů spasí?



Když se nejdříve podíváme na to, co to vlastně imunita je, zjistíme, že jde o ochranný systém bránící nás před mikroorganismy, které spouštějí obávaná onemocnění. Jakmile na nás parta takových patogenů zaútočí, je to úkol právě imunitního systému je zastavit a zničit. Občas ale i imunita selže a v takových chvílích běží do lékárny nebo k doktorovi.

Jak můžeme imunitě pomoct?

Představy o fungování imunitního systému a tom, jak ho posílit, bývají dost často velmi zjednodušené. Pravdou je, že ani současný vědecký výzkum nedokáže vysvětlit složitost a propojenost imunitního systému s naším životním stylem. Už z toho ale jasně vyplývá, že bacilům se nevyhnete zvýšeným příjmem pomerančů, jakmile ucítíte, že vás škrábe v krku. Pouze jeden vitamín nebo jedna surovina prostě nestačí. Imunitní systém jako celek funguje v harmonii a rovnováze spolu s celým naším tělem. Proto se v současnosti doporučuje zdravý, vyvážený životní styl k přirozené podpoře silné imunity.

Základem jsou pak následující body:

  • Nekouřit.
  • Zařadit do jídelníčku vysoké množství ovoce a zeleniny.
  • Pravidelně se hýbat.
  • Udržovat si zdravou váhu.
  • Alkohol pít střídmě.
  • Dostatečně spát.
  • Vyhýbat se infekcím pravidelným mytím rukou a důslednou tepelnou úpravou masa.
  • Pokusit se snížit stres na minimum.

Co zařadit do jídelníčku?

To, co máme na talíři, ovlivňuje veškeré pochody v našem těle, a tak je jasné, že i imunitní systém dokážeme podpořit právě touto cestou. Vědci vypozorovali spojitost mezi slabou imunitou a lidmi žijícími v chudobě (včetně chudého jídelníčku) a také nedostatkem konkrétních mikronutrientů. Mezi ty stěžejní pak patří zinek, železo, měď, kyselina listová a vitamíny A, B6, C a E.

Než vyrazíte do lékárny pro multivitamíny a krabičky napěchované výše zmíněnými prvky, pojďme se mrknout na jejich přírodní zdroje. Zařadit je do jídelníčku totiž nebývá zdaleka tak náročné, jak by se mohlo zdát, a seznam níže vpravíte jednoduše do jakéhokoliv smoothie, svačiny i hlavního jídla.

Zinek - luštěniny, konopná, dýňová nebo sezamová semínka, ořechy jako mandle, arašídy nebo kešu, celozrnné obiloviny.

Železo - špenát (bohatý také na vitamín C), luštěniny dýňová semínka, quinoa, brokolice.

Meď -  spirulina, houby šitake, ořechy - mandle nebo kešu, sezamová semínka, zelená listová zelenina - špenát, kapusta a mangold, hořká čokoláda.

Kyselina listová - chřest, zelená listová zelenina, řepa, citrusy, růžičková kapusta, brokolice, vlašské ořechy, lněná semínka, pšeničné klíčky, banány, avokádo

A - batáty, kapusta, mrkev, červená paprika, špenát, mango

B6 - mrkev, špenát, batáty, zelený hrášek, banány, cizrna

C - chilli papričky, žlutá a červená paprika, ostružiny, kiwi, brokolice, jahody, liči, citrusy

E - slunečnicová semínka, mandle, lískové ořechy, pinie, arašídy, avokádo

Zkusit můžete třeba smoothie k snídani nebo místo odpolední svačiny před tréninkem. Kombinací vymyslíte desítky a jednoduše tak prostřídáte různé zdroje, zjistíte, které vám chutnají a vyhovují víc než ostatní. A opravdu pestrá strava je lepší než ten nejpestřejší doplněk stravy. Navíc jak chutná! 

Jako koktejlové super-kombo můžete zkusit třeba mojí oblíbenou kombinaci.

  • Banán
  • Špenát
  • Pomeranč - oloupaný na měsíčky (bez bílé, tenké slupky) nebo šťáva
  • Mandlové máslo
  • Drcené konopné semínko
  • Drcené lněné semínko
  • Veganský protein

Podle chuti pak stačí přidat vodu nebo rostlinné mléko, já mám radši hustší konzistenci, v sezóně taky ovoce jako třeba jahody, ostružiny nebo kiwi. S přidáním proteinu jde navíc o vyvážené jídlo obsahují všechny tři základní makronutrienty - sacharidy, tuky, bílkoviny.

3 tipy na podniky, kde vám s imunitou taky pomůžou

Cacao Prague - Kavárna a bistro v centru Prahy na náměstí Republiky má širokou nabídku jídla i pití a kromě mlsání si tady můžete vybrat i z celé řady čerstvých šťáv, smoothies nebo misek doplněných o super potraviny typu acai, spirulina, goji a spoustu dalších.

UGO Salaterie - Salaterie UGO mají už slušné množství poboček po celé České republice a kromě salátů nabízejí i ovocné a zeleninové šťávy, které jsou za mě na jejich nabídce to nejzajímavější. Když zrovna není chvíle nebo prostor udělat si vlastní doma, tohle je dobrá volba.

Delmart - Další salaterií a bistrem je Delmart, kde naopak cením zdejší saláty. Tady mám totiž možnost si namíchat salát přesně podle svojí chuti i potřeby. Fakt, že se nemusím spoléhat na tvůrce daného menu a jeho (ne)znalost a sama si zvolím suroviny, které uznám v tu chvíli za nejlepší, je jednoduše super.

Co si z toho odnést ve zkratce?

Imunitní systém je složitá, komplexní věc, o které ještě stále nebylo uskutečněno dostatečné množství studií. Spoléhat proto na lákavé babské rady se tady bohužel nevyplácí. Naopak, ku prospěchu vám bude už omílaná písnička o vyvážené stravě a životním stylu s ohledem na několik mikronutrientů. A hlavně, i stres ze zdraví a hlídání imunity je stres! Snažte se proto radši si užít chutnou a vyváženou stravu, než se hnát za vitamíny a minerály. Přece jenom, v jednoduchosti je krása.




Vstoupit do diskuse
0
Další články autora
18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}