2. června 2011 • 04:59

Proč se Urbánek chtěl zabít? Bál se nejistoty

Autor: Pavel Krejča (Blesk)
Vstoupit do diskuse
11
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

OČIMA PSYCHOLOGA - V pátek skočil pod vlak v Prostějově tenista Radim Urbánek (20). Bývalý nejlepší junior světa je od té doby v kómatu. Bohužel to není jediný mladý sportovec-sebevrah.



Blesk.czV nedávné minulosti se oběsili fotbalista Příbrami Michal Haas (†18) a basketbalový supertalent Milan Ryska (†16), v lednu našel na kolejích smrt reprezentant v plavání Ondřej Palatka (†18). Tolik smutného! Ale proč si tyhle naděje sahají na život? Bývá v tom hazard, nešťastná láska, či tlak okolí…

O levorukém Radimu Urbánkovi se v šestnácti letech mluvilo jako o novém Rafaelu Nadalovi. Ve své věkové kategorii neměl konkurenci, jenže velká očekávání nenaplnil.

V Prostějově ale dál makal a snažil se posunout výš. Bavilo ho však také studovat a hlásil se na americkou univerzitu. Pořád se nebyl schopný rozhodnout, jestli dát přednost škole, nebo tenisu.

Patrně nechtěl zklamat ty, kteří ho podporovali v kariéře. Nevěděl kudy kam. „Mohl se bát nejistoty. Neměl jasno, co s ním bude,“ říká Jiří Žalský, známý sportovní psycholog.

„Rozhodl se studovat vysokou školu, tím pádem pro něj kariéra vrcholového tenisty prakticky končila,“ nastínil.

Vivien Juhászová se vyrovnává s tragédií svého přítele na kurtech při turnaji v Přerově. O víkendu prošla kvalifi kací a včera senzačně postoupila do 2. kola.
Vivien Juhászová se vyrovnává s tragédií svého přítele na kurtech při turnaji v Přerově. O víkendu prošla kvalifi kací a včera senzačně postoupila do 2. kola.

„Dělat profesionálně sport a studovat – to se nedá spojit dohromady. Ten čas a úsilí, které věnujete fyzické námaze, musíte někdy relaxovat,“ vysvětlil sportovní psycholog.

Právě tenis je podle Žalského sport, který je na hlavu obrovsky náročný. „Urbánek byl velkou nadějí před dvěma třemi lety. Teď ta jeho pozice nebyla tak dobrá. Mohl ztrácet podporu, někdo mu něco mohl říct a on si to vzal špatně,“ přemýšlel Žalský.

Co udělat pro to, aby k podobným tragédiím nedocházelo? „Spousta talentů není na vstup mezi dospělé připravena. Měli by spolupracovat s psychologem, který je naučí přijímat porážky na kurtu i mimo něj. Trenéři dovedou být dobří psychologové, ale pokud jde o vrcholový sport, je potřeba speciální hloubková psychologie – naučit toho svěřence pracovat s podvědomím. Nestačí si s ním jen povídat, co se mu líbí a co ne,“ popsal Žalský.

Vstoupit do diskuse
11
Články odjinud


Články odjinud