17. února 2021 • 14:11

Nadal v Austrálii končí ve čtvrtfinále! Tsitsipas otočil pětisetové drama

Autor: ČTK, iSport.cz, jon
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Útok na rekord nevyšel. Druhý tenista světa Rafael Nadal na Australian Open přišel o šanci získat 21. grandslamový titul. Čtyřiatřicetiletý Španěl totiž ve čtvrtfinále se Stefanosem Tsitsipasem z Řecka promarnil dvousetové vedení a bitvu prohrál 6:3, 6:2, 6:7, 4:6 a 5:7.



Tsitsipas si o první finále na grandslamu zahraje s Daniilem Medveděvem, který ve čtvrtfinále zvládl ruský souboj s Andrejem Rubljovem a vyhrál 7:5, 6:3 a 6:2. Druhou semifinálovou dvojici tvoří obhájce titulu a první hráč světa Novak Djokovič ze Srbska a Aslan Karacev z Ruska.

Nadal do zápasu vstoupil skvěle a první dva sety jednoznačně ovládl. Ve třetí sadě ale nezvládl tie-break a Tsitsipas ukončil Španělovu vítěznou série na grandslamech čítající 35 setů. Od novodobého rekordu Švýcara Rogera Federera dělil Nadala jediný set.

Dvaadvacetiletý Řek postupně začal mít navrch a nakonec jako teprve druhý hráč dokázal proti Nadalovi otočit zápas na grandslamu poté, co prohrál úvodní dva sety. Před ním se to povedlo jen v roce 2015 na US Open Italovi Fabiu Fogninimu. Španělský titán celkem na grandslamech vyhrál 223 zápasů, ve kterých získal první dva sety.

Porážka připravila Nadala o šanci získat rekordní 21. grandslamový titul v kariéře. Momentálně se dělí o první místo v historickém pořadí s Federerem, který v Melbourne nestartoval. Druhý je Djokovič se sedmnácti triumfy.

Čtvrtý hráč světa Medveděv nedal Rubljovovi šanci a s přehledem si za dvě hodiny a šest minut zajistil postup. Pětadvacetiletý Rus nad krajanem vyhrál čtvrtý vzájemný zápas za sebou a navíc prodloužil svou vítěznou sérii, která se táhne od října, o 19. utkání.

"Vždycky je těžké hrát proti kamarádovi. Ale jsme sportovci, takže oba jsme chtěli vyhrát a postoupit do semifinále," uvedl Medveděv. "Odehráli jsme několik neuvěřitelných výměn a myslím, že jsem první, kdo ho tady takhle unavil," přidal.

V semifinále grandslamu je Medveděv potřetí. Předloni na US Open došel až do finále, loni ve Flushing Meadows v semifinále vypadl. Mezi poslední čtveřicí tenistů na turnaji doplnil sedmadvacetiletého krajana Karaceva, který se do semifinále senzačně dostal při premiéře v hlavní soutěži grandslamu a teď ho čeká obhájce Djokovič.

"Co se tady Aslanovi povedlo, je neuvěřitelné. Mám z něj obrovskou radost, zapsal se do historie. Asi během pandemie opravdu tvrdě trénoval," řekl Medveděv. "A kdyby došlo na ruské finále, byl by to splněný sen. Ale oba nás čekají ještě velmi těžcí soupeři," dodal. Posledním ruským vítězem Australian Open byl v roce 2005 Marat Safin.

Tenisový grandslamový turnaj Australian Open v Melbourne (tvrdý povrch, dotace 80 milionů australských dolarů):

Muži:

Dvouhra - čtvrtfinále:

Tsitsipas (5-Řec.) - Nadal (2-Šp.) 3:6, 2:6, 7:6 (7:4), 6:4, 7:5.

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud