15. ledna 2024 • 14:23

Výlev vzteku, Rus vyděsil podavačku míčků. Fanoušci žádají diskvalifikaci

Autor: mas
Vstoupit do diskuse
13
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
SESTŘIH: Toronto - Boston 1:3. Pastrňák gólem uklidnil Bruins, Maple Leafs na pokraji vyřazení
VŠECHNA VIDEA ZDE

Netrefil ji, ale rozhodně vyděsil. To je z videa, na němž si napálením míčku do plotu, u něhož stála mladá podavačka míčů, ulevil po nepříznivém vývoji zápasu na Australian Open ruský tenista Pavel Kotov. Především na sociálních sítích schytává kritiku, že měl být potrestán stejně jako by ji trefil - tedy diskvalifikován. Pětadvacetiletý hráč nakonec v pětisetové bitvě porazil Francouze Arthura Rinderknecha a postoupil do 2. kola.



V 25 letech se dočkal prvního vítězství na grandslamu. Ruský tenista Pavel Kotov hrající s neutrálním statusem kvůli ruské agresi na Ukrajině porazil v 1. kole letošního Australian Open Arthura Rinderknecha 7:5, 6:1, 6:7, 6:7 a 6:3. Místo možná přelomového momentu v kariéře se ale ve spojitosti s jeho jméněm řeší nezvládnutí emocí.

Zápas se vyvíjel podle Kotovových představ a vypadalo to na snadný postup. Vedl 2:0 na sety. Soupeř ale přecijen zabral a následující dvě sady získal v tiebreaku. V nich logicky Kotov znejistěl a začaly mu „téct nervy“. V jednu chvíli si tak chtěl ulevit a vší silou napálil míček do zadního hrazení.

Ze záběru na videu se zdá, že věděl, kam pálí. Těžko ho vinit z úmyslu zasáhnout podavačku míčů. Z jejího výrazu však bylo patrné, že ona si jistá nebyla, a že ji pořádně vyděsil.

„Jako rodič dítěte-podavače míčků považuji za naprosto nechutné, že nebyl diskvalifikován z AO. Všichni podavači jsou dobrovolníci a nezaslouží si, aby se při výkonu služby cítili vystrašení nebo ohrožení,“ napsal pod příspěvek na Instagramu jeden z fanoušků.

K diskvalifikaci hráče či hráčky dojde v případě, že některého z podavačů, či rozhodčích na kurtu zasáhne. Připomeňme například Japonku Miju Katóovou, která na loňském Roland Garros ve čtyřhře trefila podavačku v rohu kurtu

Aféra, jejíž součástí byla i Češka Marie Bouzková, která spolu s parťačkou Sarou Sorribesovou na tento fakt upozornily umpirového rozhodčího, tehdy také výrazně rezonovala na sociálních sítích. Japonský pár Katóová – Aldila Sutjiadiová byl diskvalifikován a odsuzující komentáře se spíše snášely na česko-španělský pár za „práskání“ u sudího.

Katóovou stejně jako Kotova těžko vinit z úmyslu trefit/vystrašit dívku. Proti ruskému hráči hraje reakce podavačky přímo v záběru kamery. Kotov totiž rozhodně není první (ani poslední) hráč, který si uleví prásknutím do míčku, ale reakce lidí na kurtu není vždy vidět.

Pro některé diskutující je navíc vzdálenost dopadu míče od dívky dostatečná a „pouhé“ vystrašení na diskvalifikaci není. Polehčující okolnosti ale většina fanoušků nevidí a žádá stejný trest jako v případě Japonky. 

Vstoupit do diskuse
13
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud