Jonáš Bartoš
16. listopadu 2015 • 04:59

Češky založily DYNASTII. Proč můžou dál vládnout tenisovému světu?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
SESTŘIH: Toronto - Boston 1:3. Pastrňák gólem uklidnil Bruins, Maple Leafs na pokraji vyřazení
VŠECHNA VIDEA ZDE

V pořadí už počtvrté se české tenistky laskaly s pohárem pro vítězky Fed Cupu. Zvládly to během pěti let, tahle bilance hovoří za vše. Po finálovém dramatu s Ruskem dál vládnou tenisovému světu. Nic nenasvědčuje tomu, že by to nemohlo pokračovat i v dalších letech. Proč český ženský tenis takhle dominuje?



ŠIROKÁ ZÁKLADNA

Tři české tenistky půjdou do roku 2016 se statusem hráčky nejlepší světové desítky. Petra Kvitová, Lucie Šafářová i Karolína Plíšková patří mezi naprostou elitu, špičkové tenistky s nejvyššími grandslamovými ambicemi. Kterákoliv ze zmíněné trojice nastoupí, může porazit prakticky jakoukoliv hráčku světa. „Je to strašná výhoda, naše základna je opravdu široká. Lucka (Šafářová), která měla fantastickou sezonu a nemohla hrát, místo ní to zvládla Kája (Plíšková), odehrála tři zápasy ve dvou dnech. Jsem strašně rád, že holky takhle rády hrají a tolik tomu dají. Těžko by se bez toho něco vyhrálo,“ uvědomuje si Pála sílu svého kolektivu.

VÍTĚZNÝ A FUNGUJÍCÍ TÝM

Tahle parta prostě funguje. Základ úspěšného fedcupového týmu je pohromadě od roku 2011, prožil spolu všechny vítězné okamžiky. K Petře Kvitové a Lucii Šafářové se přidávají další hráčky, všechny perfektně zapadají do party. „Tým je pořád silný. Lepší se tím, že je daleko víc holek, které mohou zaskočit. Jsem hrozně rád, že to takhle je. Pokaždé nemusí být zdravé nebo se jim to nebude hodit do programu. V tom je ta síla. Loni jsme jeli do Španělska bez Péti (Kvitové) a Lucky (Šafářové) a zvládlo se to, v Kanadě jsme na jaře prohrály jen pár gamů. Já si jako kapitán nemůžu přát nic jiného, je to skvělý,“ pochvaloval si Pála.

Počtvrté za pět let slaví Češky vítězství ve Fed Cupu
Počtvrté za pět let slaví Češky vítězství ve Fed Cupu

CHUŤ REPREZENTOVAT

Pokud jim to zdraví i náročný program umožňuje, všechny české tenistky na Fed Cup rády jezdí. Včetně Petry Kvitové a Lucie Šafářové, nejvytíženějších hvězd a opor týmu. Pokud se vyhrává, o to lépe, do atmosféry šlapajícího týmu se každému přijíždí skvěle. „Odehrála jsem největší víkend kariéry. Vzhledem k atmosféře a všemu okolo ani únavu nevnímám. Mám neskutečnou radost, únava sem nepatří,“ prohlásila Karolína Plíšková v neděli po dvou vítězných dramatech nad ruskými soupeřkami.

DOMÁCÍ PUBLIKUM

České tenistky vyhrály tři finále před domácím publikem, jednou uspěly v Moskvě. „Čeští fanoušci jsou nejlepší na světě,“ vystihla za všechny hráčky Lucie Šafářová. Kdo v O2 areně na některé z památných bitev byl, jistě ví, o čem česká reprezentantka hovoří. Neustálé povzbuzování a skvělé fandění, které domácí hráčky vybudí k těm nejlepším výkonům. Nicméně na podporu domácí haly si tenistky budou muset nejspíš počkat, příští sezonu vychází všechny zápasy venku. „Budeme hrát venku, ale není to žádná tragédie. Buďme rádi za to, že jsme teď tři finále vyhráli doma,“ zdůraznil Pála.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud