22. listopadu 2023 • 23:32

Davis Cup: Češi ve čtyřhře neměli nárok. Do semifinále jde Austrálie

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
6
TOP VIDEA
Olomouc - Sparta: Krejčího hlavička jako kulka za Stoppenova záda, 0:2!
Hradec Králové - Slavia: Zmrzlý předběhl Harazima a zvyšuje na 2:0 pro sešívané
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští tenisté nedotáhli slibně roezhrané čtvrtfinále Davis Cupu proti favorizované Austrálii do vítězného konce. V rozhodující čtyřhře nestačilo duo Adam Pavlásek, Jiří Lehečka na zkušený, sehraný a v klidu hrající pár Matthew Ebden, Max Purcell 4:6 a 5:7. První bod českého týmu získal Tomáš Macháč proti Jordanu Thompsonovi (6:4, 7:5), blízko výhře a postupu pak byl Lehečka. Proti světové dvanáctce Alexoi de Minaurovi servíroval na vítězství ve druhé sadě, ale nakonec po dlouhé bitvě padl 6:4, 6:7, 5:7. Soupeř tak míří do semifinále, kde se utká s Finskem.



„Je to těžká prohra, ale bylo to se ctí. Kluci předvedli výkon, který předváděli celou Valencii (v předchozí fázi soutěže). Hráli jsme však s velice kvalitním soupeřem. Bylo to velmi těsné, ale nakonec jsme přeci jenom prohráli,“ řekl novinářům kapitán Jaroslav Navrátil.

Česko poslal na tvrdém povrchu v Málaze do vedení Tomáš Macháč, který zdolal Jordana Thompsona 6:4, 7:5. Po něm ale neuspěl Lehečka, jenž v souboji týmových jedniček nedopodával souboj s dvanáctým hráčem světa Alexem de Minaurem a prohrál 6:4, 6:7, 5:7. Čtyřhru pro sebe sehrané australské duo rozhodlo za hodinu a 14 minut.

„V ní už byli Australané aktivnější. Výborně servírovali. Byli deblovější než kluci. Jirkovi jako singlistovi odešel return. Spíše to bylo únavou. Adam returnoval daleko lépe, ale nedostali se k žádnému brejkbolu. Australané tam vyhráli zaslouženě,“ uvedl Navrátil.

Jeho tým neukončil v Davis Cupu devítileté čekání na postup do semifinále. Češi prohráli s Austrálií v devátém z deseti vzájemných zápasů, uspěli jen v roce 1975. Vyřazovací fázi v novém formátu, který platí od roku 2019, hráli letos poprvé. Australané dál živí šanci na zisk 29. titulu.

Do závěrečné čtyřhry byl původně s Pavláskem nominovaný Jakub Menšík. Přednost ale dostal Lehečka, který měl za sebou dvě a půl hodiny dlouhý duel s De Minaurem. Oba Češi nastoupili vedle sebe v deblu poprvé, naopak jejich soupeři spolu vyhráli vloni Wimbledon.

Australská dvojice se mohla opřít o silnou hru na servisu. Lehečka s Pavláskem s nimi v prvním setu drželi krok do sedmé hry, kdy soupeři získali brejk a poté sadu dopodávali.

Ani ve druhém setu se Češi nepropracovali k brejkbolu. V jedenácté hře za stavu 5:5 při servisu Pavláska navíc Purcell s Ebdenem získali klíčový brejk a mohli po další úspěšné hře na servisu slavit.

Do zápasu s De Minaurem předtím vstoupil dvaadvacetiletý Lehečka dobře a v páté hře získal soupeřův servis. V dramatickém závěru se mu nedařilo set dlouho dopodávat. Čelil pěti brejkbolům, všechny ale odvrátil a zakončil sadu využitím čtvrtého setbolu.

Také ve druhém setu měl Lehečka dlouho navrch. Po brejku ve třetí hře utekl do vedení a servíroval za stavu 5:4 na ukončení zápasu. Závěr mu ale nevyšel. Na servisu nejprve neuhrál ani fiftýn a De Minaur si pak vynutil zkrácenou hru. V ní Australan zvítězil 7:2.

Ztráta setu se na Lehečkovi projevila i v úvodu rozhodujícího setu, kdy hned prohrál servis. Ve čtvrté hře sice srovnal, za stavu 3:2 ale nevyužil tři brejkboly a další možnost už nedostal. Za stavu 5:5 De Minaur udeřil, sebral Lehečkovi podání a po více než dvou a půl hodinách zakončil utkání čistou hrou. Lehečka doplatil mimo jiné na 63 nevynucených chyb.

„Teď se mi to těžko hodnotí, ale jsem rád, že po té pauze, co jsem byl zraněný, jsem byl schopný s dvanáctým hráčem na světě odehrát velice slušné tři sety. Většinu času jsme měl herně navrch, ale pak tam byly dva momenty, kdy se ukázalo, že já jsem třicátý a on dvanáctý. Když jsem mohl doservírovat zápas, tak jsem hroznou chybou pokazil první míček a pak on zahrál velice slušně. A následně tři brejkboly za stavu 3:2 ve třetím setu, to byly ty momenty, kde se ukázalo, kdo je zkušenější. Jinak to byl super zápas. Oba jsem hráli slušnou úroveň, doopravdy, dobrý tenis, ale výhru nepřinesl,“ litoval Lehečka.

Macháč zvítězil nad Thompsonem poprvé a oplatil mu letošní porážku z kvalifikace turnaje v Miami. Berounský rodák přišel jen jednou o servis a předčil o šest let staršího Australana v počtu vítězných míčků 26:19.

„Do zápasu jsem šel s určitou taktikou. Proti Jordanovi jsem hrál v Miami a prohrál jsem. Je to velmi těžký hráč. Hlavní bylo udržet bojovného ducha,“ řekl Macháč. „Servíroval jsem dobře, ale také jsem dobře hrál od základní čáry. Určitě měl (soupeř) také své šance, ale jsem rád, že jsem to zvládl,“ doplnil český tenista.

Osmasedmdesátý hráč světa rozhodl o zisku prvního setu hned v úvodní hře, kdy prolomil soupeřovo podání a výhodu brejku dotáhl do konce. Za stavu 4:3 odvrátil dva brejkboly a dostal se z manka 15:40. V desáté hře smazal ztrátu 0:30 a ujal se po 48 minutách vedení.

Ve druhém setu si oba hráči drželi podání do deváté hry. Macháč využil za stavu 4:4 pátý brejkbol a podával na vítězství. Thompson ale ještě závěr zdramatizoval. Nepustil Macháče k mečbolu a po využitém třetím brejkbolu srovnal.

Rozhodly následující dvě hry. Macháč zareagoval na ztracené podání dalším brejkem a poté už na druhý pokus utkání dotáhl do vítězného konce. Po využití prvního mečbolu padl radostí na kolena. „Bylo to hodně silné. Spadlo to ze mě, že už je fakt konec. Byl to psychicky i fyzicky dost náročný zápas,“ uvedl Macháč.

Vstoupit do diskuse
6
Články odjinud


Články odjinud