Jan Jaroch
2. června 2015 • 16:40

Semifinále Šafářové v Paříži je cennější než Wimbledon. A šance je větší

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dva životní dny na pařížské antuce zažila Lucie Šafářová. Zvládla v nich něco, co není běžné. Zaštítit jeden z nejlepších výkonů kariéry a skalp Marii Šarapovové hned 24 hodin poté. „Snažím se z toho radostí nezbláznit,“ vyprávěla v pondělí. Dnes byla železná lady z Česka na kurtu opět nepropustnou zdí, jež frustrovala španělskou silačku Garbine Muguruzaovou. Minimálně kazila, hrála kontrolované riziko. Výborný poměr 28 vítězných míčů a 18 nevynucených chyb o tom vypovídá.



Ještě cennější je, jak skvěle dokáže Šafářová zahrát v klíčových chvílích. Pět tiebreaků zatím na Roland Garros sehrála, všechny šly jejím směrem. „Ukazuje tady železnou sebedůvěru,“ říká o ní kouč Rob Steckley. Už to vědí i ve Španělsku.

Tiebreak s Muguruzaovou zlomila dvěma skvělými bekhendovými winnery po lajně, když vyběhala předlouhé výměny. Na setbol vytáhla vítězný forhend křížem, na mečbol znovu bekhend po lajně, který v utkání hrála jako Paganini.

Pak si dřepla na bobek a zapumpovala pažemi. Druhé grandslamové semifinále kariéry se zhmotnilo ve skutečnost. Až půjde Šafářová ve čtvrtek na kurt proti Aně Ivanovičové, už nebude nováčkem na takové scéně.

Ba co víc, je v ještě větším laufu než loni v Londýně. Tehdy v osmifinále odrovnala krajanku Terezu Smitkovou a ve čtvrtfinále Jekatěrinu Makarovovou. Pařížské skalpy Šarapovové a Muguruzaové jsou cennější, její hra tentokrát ještě silnější.

To dává i větší naději. Před rokem v All England Clubu se tak nějak čekalo, že ji mezi poslední čtyřkou převýší krajanka Petra Kvitová , grandslamově ostřílenější, na trávě nejsilnější.

Čtvrteční duel proti Ivanovičové je z jiného těsta. Srbka je sice zdejší šampionkou z roku 2008, Šafářová ji však umí trestat. Levoruká Češka vyhrála pět z posledních šesti vzájemných utkání, naposledy loni ve 3. kole French Open.

Je na místě zatajit dech a raději si nic neplánovat na sobotu od 15.00.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud