8. června 2019 • 21:00

Thiem udolal v obří bitvě Djokoviče, ve finále Roland Garros vyzve Nadala

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Obří dvoudenní drama v semifinále Roland Garros zvládl lépe Dominic Thiem, který udolal srbskou světovou jedničku Novaka Djokoviče po více než čtyřech hodinách 6:2, 3:6, 7:5, 5:7 a 7:5. Ve finále vyzve 25letý Rakušan Rafaela Nadala, s kterým si zopakuje loňskou bitvu o titul, v níž byl úspěšnější pařížský antukový démon ze Španělska.



Thiem při své čtvrté semifinálové účasti na Roland Garros ukončil Djokovičovu šňůru 26 vítězných zápasů na grandslamových turnajích a nedovolil mu dovršit nekalendářní Grand Slam. Na první dosáhl Srb v roce 2016 svým jediným triumfem právě na Roland Garros.

Pětadvacetiletý Rakušan proměnil v dramatické koncovce duelu, který se hrál čtyři hodiny a 19 minut, třetí mečbol. První dva při svém podání za stavu 5:4 v posledním setu nevyužil, uspěl až na třetí pokus na returnu.

"Pokaždé, když tady někdo postoupí do finále, je to vždycky proti Rafovi," smál se Thiem. "Vloni to byla úžasná zkušenost a já se letos pokusím udělat všechno o něco lépe," dodal.

Novak Djokovič se rozčiluje v semifinále Roland Garros proti Dominiku Thiemovi
Novak Djokovič se rozčiluje v semifinále Roland Garros proti Dominiku Thiemovi

Utkání pořadatelé v pátek přerušili a přeložili kvůli dešti a silnému větru za stavu 3:1 pro Thiema ve třetím setu. Ani dohrávka nešla hladce, další hodinová pauza musela být kvůli vydatné přeháňce zařazena za stavu 4:1 a 40:40 pro Rakušana v páté sadě.

I tentokrát pauza více prospěla Djokovičovi, který po triumfech na předchozích třech grandslamech počínaje loňským Wimbledonem toužil uspět i na čtvrtém v řadě. Ve hře nervů dokázal odvrátit dva mečboly a vyrovnal na 5:5, Thiem se pak ale dokázal znovu zmobilizovat a zápas dotáhl k postupu.

"Nikdy není snadné znovu začínat a pak zase zvolnit, nahodit systém na 100 procent a pak zase v šatně vypnout na nulu," řekl Thiem. "Ale když člověk vyhraje, je všechno fajn," řekl Thiem, jenž bude bojovat o první grandslamovou trofej.

Nadal, jenž v Paříži usiluje o rekordní dvanáctý titul a celkově 18. grandslamovou trofej, si postup vybojoval už v pátek. V úvodním semifinále Španěl porazil velkého rivala Rogera Federera ze Švýcarska hladce 3:0 na sety.

Překvapiví šampioni ve čtyřhře

Němečtí tenisté Kevin Krawietz a Andreas Mies nečekaně ovládli čtyřhru. Ve finále pařížského grandslamu porazili debloví specialisté francouzský pár Jeremy Chardy, Fabrice Martin 6:2, 7:6 a zaznamenali s převahou největší úspěch v kariéře.

Sedmadvacetiletý Krawietz a o rok starší Mies jsou teprve druhou německou dvojicí v historii, která dokázala na grandslamových turnajích vyhrát deblovou soutěž. Předtím se to podařilo v roce 1937 rovněž v Paříži a pak také na US Open páru Gottfried von Cramm, Henner Henkel. Jejich krajan Philipp Petzschner vyhrál Wimbledon 2010 a US Open 2011 po boku Rakušana Jürgena Melzera, Michael Stich měl zase při triumfu ve Wimbledonu 1992 v páru Američana Johna McEnroea.

Krawietz s Miesem spolu hrají rok a půl a dosud získali šest titulů na challengerech a v únoru v New Yorku poprvé také turnaj ATP. Na grandslamu dosud startovali společně jen na loňském Wimbledonu a skončili ve třetím kole. Před Roland Garros uzavírali v deblovém žebříčku první padesátku pořadí. Zkušenější domácí pár byl ještě o něco za nimi, měl ale na kontě už tři společné tituly.

Po vítězství těžko hledali slova. "To byla cesta. Nevím, co mám říct," řekl do mikrofonu Krawietz. "Já absolutně nemám slov, nemohu uvěřit. Splnil se nám sen," radoval se Mies.

Tenisový grandslamový turnaj French Open v Paříži (antuka, dotace 42,7 milionu eur):
Muži:
Dvouhra - semifinále:
Thiem (4-Rak.) - Djokovič (1-Srb.) 6:2, 3:6, 7:5, 5:7, 7:5.

Čtyřhra - finále:
Krawietz, Mies (Něm.) - Chardy, Martin (Fr.) 6:2, 7:6 (7:3).

Junioři:
Dvouhra - finále:
Rune (7-Dán.) - Kodat (USA) 6:3, 6:7 (5:7), 6:0.

Čtyřhra - finále:
Pucinelli de Almeida, Tirante (5-Braz./Arg.) - Cobolli, Stricker (It./Švýc.) 7:6 (7:3), 6:4.

Juniorky:
Dvouhra - finále:
Fernandezová (1-Kan.) - Navarrová (8-USA) 6:3, 6:2.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud