4. června 2022 • 20:18

Neporazitelná Iga! Šwiateková ovládla Paříž, má rekordní sérii

Autor: vmn, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Iga Šwiateková je staronovou šampionkou Roland Garros. Polka po dvou letech znovu získala nejcennější antukový triumf, když vystřídala Barboru Krejčíkovou. Ve finále porazila 18letou Američankou Coco Gauffovou 6:1 a 6:3 za 70 minut a získala 35. výhru v řadě, čím vyrovnala sérii Venus Williamsové z roku 2000. V tomto století nikdo více utkání v řadě nevyhrál.



Jednadvacetiletá Šwiateková porazila Gauffovou ve třetím zápase po sobě a opět neztratila ani set. Celkem vyhrála šestý turnaj v řadě a upevnila si vedení v žebříčku WTA, kde bude mít v pondělí takřka dvojnásobný náskok před Anett Kontaveitovou z Estonska.

Gauffová, kterou čeká v neděli finále čtyřhry, nenapodobí loňský počin Barbory Krejčíkové. Česká tenistka před rokem v Paříži vyhrála vedle dvouhry také debl s Kateřinou Siniakovou. Letos po návratu po zranění lokte vypadla v prvním kole s domácí Diane Parryovou. Účast ve čtyřhře kvůli pozitivnímu testu na koronavirus odřekla.

Šwiateková si za svým druhým grandslamovým titulem šla rázně od samého úvodu. V první sadě prolomila soupeřce třikrát servis a za 33 minut vyhrála 6:1. Ve druhém setu sice Gauffová získala brejk, o tři roky starší Polka ji ale brzy oplatila stejnou mincí a za stavu 3:2 prolomila její servis znovu. Po hodině a osmi minutách světová jednička proměnila první mečbol. Při oslavách v lóži s týmem a rodinou se objala také s hvězdným polským fotbalistou Robertem Lewandowským.

„Omlouvám se, že jsem to dnes nezvládla. Věřím, že to ale bylo první z mnoha finále a do konce sezony vás potěším. Děkuji všem i za podporu během celého turnaje,“ řekla Gauffová, v jejichž očích se leskly slzy.

Šwiateková se stala po Sereně Williamsové druhou hráčkou v tomto století, která vyhrála šest titulů v úvodních šesti měsících sezony. Je také po Monice Selešové, Steffi Grafové a Chris Evertové čtvrtou nejmladší hráčkou, která získala na Roland Garros více titulů.

Marcelo Arévalo a Jean-Julien Rojer vyhráli společně poprvé v kariéře čtyřhru na Roland Garros. Salvadorsko-nizozemský pár odvrátil proti nenasazené chorvatsko-americké dvojici Ivan Dodig, Austin Krajicek tři mečboly a zvítězil po více jak třech hodinách 6:7, 7:6, 6:3.

Arévalo s Rojerem se dali dohromady v tomto roce a před Paříží triumfovali také na turnaji v Dallasu nebo Delray Beach. Na letošním Roland Garros plnili roli dvanáctého nasazeného páru.

Jednatřicetiletý Arévalo získal premiérový triumf z turnajů velké čtyřky v kariéře a stal se prvním grandslamovým vítězem mužské čtyřhry ze Střední Ameriky. O devět let starší Rojer vyhrál už před sedmi lety ve Wimbledonu a v roce 2017 na US Open. Ve čtyřiceti letech se stal nejstarším vítězem mužské čtyřhry na Roland Garros.

Tenisový turnaj French Open v Paříži (antuka, dotace 43,6 milionu eur):

Ženy:

Dvouhra - finále:

Šwiateková (1-Pol.) - Gauffová (18-USA) 6:1, 6:3.

Muži:

Čtyřhra - finále:

Arévalo, Rojer (12-Salv./Niz.) - Dodig, Krajicek (Chorv./USA) 6:7 (4:7), 7:6 (7:5), 6:3.

Junioři:

Dvouhra - finále:

Debru (14-Fr.) - Bailly (Belg.) 7:6 (7:5), 6:3.

Čtyřhra - finále:

Butvilas, Poljičak (1-Lit./Chorv.) - Bueno, Buse (2-Peru) 6:4, 6:0.

Juniorky:

Dvouhra - finále:

Havlíčková (9-ČR) - Sierraová (Arg.) 6:3, 6:3.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud