18. května 2023 • 16:29

Nadal přišel o „svou“ Paříž, návrat se neblíží. Rozlučka příští rok

Autor: mm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

 Pařížský rekordman a čtrnáctinásobný šampion Rafael Nadal přijde o grandslamové Roland Garros. Španělský tenista potvrdil, že nedokázal doléčit zranění z Australian Open a mimo hru bude ještě několik dalších měsíců. S kariérou by se měl šestatřicetiletý fenomén a nejlepší antukář všech dob rozloučit v příští sezoně.



„Zranění z Austrálie se nevyvíjelo, jak jsme očekávali. Hrát na Roland Garros se pro mě stává nemožným. Po mnoha letech tam nebudu moct nastoupit i přesto, co pro mě tato událost znamená,“ líčil Nadal na čtvrteční tiskové konferenci ve své tenisové akademii. French Open nevynechal od debutu v roce 2005 a z 18 startů má impozantní bilanci 112 výher a jen tří porážek.

Nadala zastavilo zranění z letošního Melbourne, kde si poranil levou kyčel a kvůli trhlině ve svalu vynechá také zbylé dva grandslamy Wimbledon a US Open. „Nemám v úmyslu hrát v následujících měsících. Sportovní kariéru musím dát stranou,“ prohlásil.

„Nebudu stanovovat datum návratu. Až budu připraven, pokusím se vrátit. Cílem může být Davis Cup na konci roku. A myslím, že příští rok bude tím posledním, i když to nemůžu říct na sto procent. Chci se v příští sezoně rozloučit na turnajích a to by nešlo, pokud bych chtěl hrát právě teď. Nemůžu chtít po svém těle víc a víc. Hlava by chtěla, ale tělo řeklo dost,“ prohlásil Nadal.

V loňské úchvatné sezoně Nadal ovládl Australian Open a v Paříži doputoval pro rekordní 14. trofej. Letos o svůj 19. start na nejoblíbenějším turnaji přijde. „Jsem smutný, že jsem přišel o sezonu. Ale některé věci člověk musí přijmout. Můžete smutnit, můžete se naštvat, ale já se dívám do budoucnosti,“ řekl Nadal.

Dokáže ještě alespoň jednou vystoupit na tenisový vrchol? „Jestli budu konkurenceschopný, abych vyhrával grandslamy, to po dlouhé pauze nikdo nezaručí. Ale proč ne, ještě zkusím zabojovat. Tvrdě jsem pracoval, nemyslím si, že bych si zasloužil končit takhle. Určitě se budu snažit o to, abych poslední rok nebyl jenom komparzem a mohl hrát na té nejvyšší úrovni. Ale abychom se dozvěděli realitu, budeme muset počkat,“ dodal Nadal.

20 – po tolika letech Rafael Nadal vypadne z elitní stovky světového žebříčku. Vzhledem k tomu, že neobhájí 2000 bodů za vítězství v Paříži, klesne ze 14. místa na zhruba 120. příčku.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud