Jan Jaroch
5. června 2023 • 17:15

Muchová je favoritka, ale má problém. Soupeřka jede v módu „Survivor“

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z PAŘÍŽE | Nikdy v historii Roland Garros se níže postavená tenistka nepodívala do čtvrtfinále. U jména Anastasie Pavljučenkovové, příští soupeřky Karolíny Muchové (úterý od 11.00 na centrkurtu Philippa Chatriera), svítí cifra 333. Tak hluboko spadla v žebříčku jednatřicetiletá Ruska, která se zraněným kolenem a následné operaci přišla o prakticky celý loňský rok. „Bála jsem se, že už třeba nevyhraji jediný zápas,“ přiznala rodačka ze Samary.



Paříž je jevištěm jejího dosud největšího úspěchu, před dvěma lety se v titulovém boji postavila Barboře Krejčíkové a padla 1:6, 6:2, 4:6. Zatímco česká šampionka od té chvíle nevyhrála na Roland Garros ani zápas, Pavljučenkovová po loňském vynechaném ročníku opět září. Lépe řečeno úspěšně svádí bitvy o holý život v turnaji. Po poklidném vyřazení Lindy Fruhvirtové v 1. kole už je to jen „Survivor“.

Třikrát už Pavljučenkovoá otočila utkání z 0:1 na sety, proti nasazeným protivnicím Ljudmile Samsonovové a v osmifinále Elise Mertensové dřela přes tři hodiny. S Belgičankou už prohrávala 3:6, 1:3 a 0:40, aby se ještě nakonec zachránila. I díky tomu, že Mertensová hrála s bolavými zády.

„Už jsem měla pocit, že je zápas ztracený, ale nepřestala jsem bojovat,“ pravila Pavljučenkovová, jíž zatím právě bojovný duch dělá na turnaji větší radost než samotná tenisová forma. Do té se stále dostává. Do Roland Garros vstupovala s negativní zápasovou bilancí 8:9, nedávno v Římě inkasovala od světové jedničky Igy Šwiatekové debakl 0:6, 0:6. Nálada tenisové sezony se ale umí rychle změnit a právě to nyní Ruska prožívá.

Článek pokračuje pod grafikou

A když se dobrá kamarádka Lucie Šafářové, s níž vyhrála dva tituly ve čtyřhře, dostane na vlnu, je nebezpečná. Coby velmi zdatná deblistka si ráda zajde pro vítězný úder na síť, umí přitvrdit zezadu. „Velmi dobrá hráčka. Šikovná, má hodně síly. Budu muset hrát svůj nejlepší tenis, abych se jí vyrovnala,“ soudila Muchová, jež s Pavljučenkovovou prohrála dvě ze tří vzájemných utkání. Vždy šlo ale o velmi tuhé bitvy a taková se čeká i nyní.

Proběhne na centkurtu Philippa Chatriera, kde se Muchová představí vůbec poprvé v kariéře. Všechny své dosavadní velké zápasy v Paříži svedla na Suzanne Lenglenové, druhém největším dvorci v areálu. A to může být problém. Na centrkurtu, mohutném stadionu s velkými výběhy za základní čarou, je prostorová orientace jiná, musíte si zvyknout. Pavljučenkovová tam už letos odehrála osmifinále s Mertensovou a několik zápasů ve finálovém roce 2021.

Ruska startuje na Roland Garros jen díky chráněnému žebříčku. Na grandslamech si ho vybrala už pro Australian Open a nyní v Paříži. To znamená, že Wimbledon bude bez ní. Ani nedoufá, že by mohla dostat coby Ruska od britských pořadatelů volnou kartu. „Myslíte, že poté co se dělo minulý rok, přede mě natáhnou červený koberec? Pro mě letos žádná travnatá část sezony není.“

O to větší motivaci má teď v Paříži.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud