Jan Jaroch
29. srpna 2023 • 06:00

Petera chce Turnaj mistryň, letos v Ostravě. Soupeří s bohatými Saúdy

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
3
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z NEW YORKU | Ambiciózní plán, o němž se už týdny v zákulisí mluví, dostává reálné obrysy. V nejbližší době má WTA rozhodnout, kde proběhne letošní Turnaj mistryň. Usilují o něj dva zájemci – saúdskoarabská metropole Rijád a také Česko. Za tuzemskou kandidaturou stojí sportovní podnikatel Tomáš Petera, jenž říká: WTA má ode mě oficiální nabídku a velmi vážně ji zvažuje. Pokud uspěje, uspořádá akci letos v Ostravě a příští tři či čtyři roky v Praze.



Turnaj mistryň je už dlouhé roky neuralgickým bodem tenisové sezony. Singapur, čínský Šen-čen, mexická Guadalajara, loni americký Forth Worth. Co město, to tučná dolarová dotace, ale také místo vrcholu roku podnik bez atmosféry - prázdné tribuny a nezájem místních o ženský tenis.

Diametrálně odlišné divadlo na území tenisového národa slibuje WTA Tomáš Petera. „Pro český tenis by bylo pořádání WTA Finals něco fantastického vzhledem k tomu, co naše hráčky předvádějí. Můžou se kvalifikovat dvě až tři. S vyprodáním haly pomůže i Polka Šwiateková. Atmosféra by mohla být skvělá,“ tvrdí dvaapadesátiletý podnikatel, jenž má se svým týmem celý projekt připravený a čeká na reakci WTA.

„Turnaj mistryň v Česku by byl skvělý. Slyšela jsem, že jednají,“ pravila wimbledonská vítězka Markéta Vondroušová, jež v žebříčku pro Masters figuruje na šestém místě. Postoupí osm nejlepších dam sezony, osmá je momentálně finalistka Roland Garros Karolína Muchová, devátá Petra Kvitová a čtrnáctá Barbora Krejčíková. Ta má spolu s Kateřinou Siniakovou téměř jistou účast v deblu.

Letos je termín Turnaje mistryň stanovený na 30. října až 5. listopadu. Na daný čas je už pražská O2 arena vyblokovaná, česká premiéra by se tedy konala v Ostravě, následně by se na další tři či čtyři léta turnaj přesunul do Prahy a podle zákulisních informací s tím WTA nemá problém. Petera je se silným partnerem v zádech připravený investovat částku v řádech vyšších stovek milionů korun.

Poslední dějiště Turnaje mistryň

2022 Forth Worth (USA)
2021 Guadalajara (Mexiko)
2020 zrušeno
2019 Šen-čen (Čína)
2014-18 Singapur
2011-13 Istanbul (Turecko)

Ženská tenisová asociace ale naslouchá ještě mnohonásobně movitějšímu uchazeči. A tím je Saúdská Arábie. S ropnými dolary šejků nemůže Česko bojovat, Rijád jako konkurenční destinace však zavání stejným nezájmem publika jako řada předchozích lokalit.

Navíc by šlo o kontroverzní krok vzhledem k tomu, že ochránci lidských práv upozorňují v Saúdské Arábii na nespravedlivé soudy, četné tresty smrti, věznění aktivistů a potlačování práv homosexuálů.„Řeknu vám na sto procent, že pokud bych ještě hrála, v Saúdské Arábii bych nenastoupila,“ prohlásila legenda Martina Navrátilová, po níž je pojmenována deblová trofej pro vítězky Masters.

Zdrženlivě se vyjádřily k cestě do Rijádu i Američanka Jessica Pegulaová či světová jednička Iga Šwiateková. Ta naopak může vzpomínat na strhující loňské finále turnaje WTA 500 v Ostravě, kde bylo po celý týden téměř vyprodáno a finále proti Barboře Krejčíkové je považováno za jeden z nejlepších, ne-li nejlepší zápas sezony 2022.

Ne všechno však mluví pro Česko. Problémem jsou události z konce července, kdy nebyl umožněn na turnaji v Praze start ruským a běloruským hráčkám. A WTA potřebuje záruky, že se něco podobného nebude opakovat, neboť na Turnaj mistryň už je kvalifikována světová dvojka z Běloruska Aryna Sabalenková. Šanci proniknout mezi osmičku má i Ruska Darja Kasatkinová.

„Neexistují jasná pravidla, v Praze holky hrát nemohly a Rusové na challengeru v Liberci jo. Bylo by fajn je stanovit a přijmout, aby se vědělo, co a jak. Velmi usilovně se snažím se šéfem NSA najít pravidla, kdo může a kdo nemůže startovat v Česku,“ uvedl Petera.

Vláda by údajně mohla v nejbližších dnech schválit nový materiál, který by zakazoval start Rusů a Bělorusů v Česku. Výjimku by mohli dostat individuální sportovci, kteří by nastupovali bez vlajky a značky své země, bez sponzorů ze sankčního seznamu a s podpisem pod deklarací vycházející z deklarace OSN, že odmítají válku.

Žebříček pro Turnaj mistryň

1. Sabalenková (Běl.) 6910
2. Šwiateková (Pol.) 6665
3. Rybakinová (Kaz.) 5346
4. Pegulaová (USA) 4165
5. Gauffová (USA) 3675
6. VONDROUŠOVÁ 3231
7. Džábirová (Tun.) 2971
8. MUCHOVÁ 2870
------------------------------------------------------
9. KVITOVÁ 2520
10. Bencicová (Švýc.) 2331
11. Kasatkinová (Rus.) 2055
14. KREJČÍKOVÁ 1993

Vstoupit do diskuse
3
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud