7. září 2019 • 23:59

Serena na rekord čeká, Andreescuová ovládla US Open. Tak promiňte, řekla

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Znovu to nezvládla. Serena Williamsová měla už čtvrtou šanci na zisk 24. grandslamového titulu, čímž by vyrovnala rekord Australanky Margaret Courtové. Ve finále US Open ale narazila na Biancu Andreescuovou a prohrála 3:6 a 5:7. Teprve devatenáctiletá Kanaďanka odehrála při svém debutu ve Flushing Meadows životní turnaj, do nějž bylo jejím maximem na grandslamu jen druhé kolo. Navíc se stala první Kanaďankou v historii, která ovládla jeden ze čtyř hlavních podniků.



Dcera rumunských rodičů Andreescuová odehrála první velké finále brilantně a Williamsovou , která se trápila na servisu, zdolala za hodinu a 39 minut. V triumf proměnila čtvrtou grandslamovou účast a v open éře vyrovnala rekord Moniky Selešové.

„Těžko se slovy popisuje, co prožívám. Tvrdě jsem na tohle pracovala a jsem vděčná, že jsem to dokázala,“ řekla Andreescuová při slavnostním vyhlášení.

Williamsová po předloňském narození dcery Olympie neuspěla v grandslamovém finále ani napočtvrté. Loni prohrála závěrečný duel ve Wimbledonu i na US Open a letos znovu na trávě v All England Clubu a nyní v New Yorku. Stále tak čeká na 24. grandslamový vavřín, jímž by se vyrovnala Australance Margaret Courtové.

Andreescuová hrála většinu finále bez nervů, výborně se pohybovala a míče trefovala čistě. Naopak Williamsová 20 let po prvním grandslamovém triumfu, který získala právě v New Yorku, vypadala převážně v křeči.

„Vím, že jste chtěli, aby vyhrála Serena, tak promiňte,“ omlouvala se Bianca Andreescuová americkým divákům během vítězné řeči
„Vím, že jste chtěli, aby vyhrála Serena, tak promiňte,“ omlouvala se Bianca Andreescuová americkým divákům během vítězné řeči

Američanka přišla v utkání pětkrát o podání, z toho třikrát po dvojchybě při brejkbolu. „Proč nemůžu trefit servis?“ ptala se nešťastně šestinásobná vítězka US Open během utkání směrem ke svému realizačnímu týmu. V utkání trefila jen 45 procent prvních podání a po druhém uhrála jen 13 ze 42 výměn.

Andreescuová zvládla zápas výborně technicky i psychicky. Fanoušci na zaplněném dvorci Arthura Ashe, největším tenisovém kurtu světa, fandili freneticky Williamsové. Oslavovali vítězné míče domácí legendy a chyby kanadské hráčky.

Do varu se publikum dostalo ve druhé sadě. Andreescuová vedla už 5:1, ale při svém podání nevyužila mečbol a Williamsová se na chvilku chytla. Začala pálit vítězné míče, a když srovnala na 5:5, obecenstvo si v hledišti plácalo. Kanaďanka ale zvládla servis na 6:5 a vzápětí při podání Williamsové proměnila třetí mečbol. „Vím, že jste chtěli, aby vyhrála Serena, tak promiňte,“ říkala pak divákům.

„Byli jste skvělí celé dva týdny,“ děkovala Williamsová fanouškům. „Bojovala jsem, chtěla jsem hrát lépe a vydržet na kurtu déle. Bianca ale odehrála neuvěřitelný zápas. Blahopřeji. Jsem na tebe pyšná,“ gratulovala Američanka vítězce.

Za titul Andreescuová získala 3,85 milionu dolarů (zhruba 87 milionů korun), více než vydělala za celou dosavadní kariéru. V žebříčku bude poprvé v elitní desítce, v které se posune na páté místo. „Tenhle rok je jako sen,“ řekla tenistka, která začínala sezonu na 178. místě žebříčku. Williamsová bude nově devátá.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud