29. června 2014 • 14:40

Federer a Rosol tlačí na Nadala: Ať se přestane na kurtu loudat!

Autor: jj
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tik tak, tik tak. Číslice na časomíře se blíží nule, servírující tenista spěchá, aby uvedl míč do hry. I tak může vypadat budoucnost tenisu, jenž bude striktně vynucovat dodržování vyměřeného času mezi výměnami. Loudové poškozují hru.



Zápasy, které se táhnou jako žvýkačka, odrazují diváky. „Vůbec by mě nepřekvapilo, kdyby se již brzy zavedla časomíra, protože s tímhle problémem se musí něco udělat,“ prohlásil Roger Federer . Je to především políček jeho rivalovi Rafaelu Nadalovi , nejpomalejšímu z pomalých.

Zavolá si sběrače, aby mu podal ručník a otře se. Upraví si spodní prádlo. Havraní lokny odhrne za uši. Někdy si povytáhne ponožky, aby je měl ve stejné výšce. Až pak je připravený uvést míč do hry.

Nadal je zajatcem rituálů. Dělá je pro sebe, ne aby rozhodil soka. Koncentruje se tak. Neexistuje hráč, který by ke každému fiftýnu přistupoval tak zodpovědně jako Rafa. Jenže když si na kurtu vytváří svůj svět, porušuje pravidla. A ty mají být stejná pro všechny.

Rosol: Ti nejlepší si dovolí víc

„Ale tihle nejlepší si mohou dovolit víc než my normální hráči. A nikdo jim nic neřekne. Nevím proč. Na začátku zápasu mu netrvalo půl minuty, ale aspoň minutu, než si udělal všechny svoje rituály a začal zase hrát,“ poznamenal po druhém kole Lukáš Rosol .

Televizní grafika mu dala za pravdu. Zatímco českému tenistovi trvalo průměrně jen 17 vteřin, než byl opět připravený podat, Nadal si vybíral v průměru 25 vteřin.

VIDEO: Nadal má celou řadu rituálů



Tenisové předpisy přitom mluví jasně. Na akcích ATP má hráč mezi výměnami 25 vteřin, při grandslamech pořádaných Mezinárodní tenisovou federací je to ale o pět sekund méně. Pokud hráč limit překračuje, měl by sudí na umpiru vyřknout formuli „time violation“ a uštědřit mu napomenutí. To se ani jednou nestalo. „Dvakrát jsem se rozhodčího zeptal, jestli to je ok. Odpověděl mi, že ano,“ popsal Rosol.

Problém vnímá i Federer, odstupující prezident hráčského výboru při ATP, jenž vyzývá tenisty, aby zrychlily. „Přeci kvůli tomu nechceme ztrácet diváky. I já jsem televizi nejednou přepnul z tenisu, jelikož se hrálo tak pomalu,“ tvrdí Švýcar.

Jde o Nadala i Djokoviče

Jde již o vysokou politiku, protože ve hře jsou jména dvou nejlepších tenistů současnosti – Nadala i Novaka Djokoviče . Ten se již oproti časům, kdy tenisákem před podáním klepal o zem i dvacetkrát, zlepšil, stále však patří mezi pomalé hráče. Šnečí tempo vadí i mocným televizím, za oponou se prý chystají opatření. Mohou přijít již v září po další hráčské schůzi během US Open.

Před sezonou 2013 dostali rozhodčí pokyn mnohem striktněji trestat zdržování. Někteří tenisté včetně Tomáše Berdycha se hněvali, postupem času se metr sudích zase výrazně zmírnil. Jedinou odpovědí jsou hodiny. Časomíra, kterou uvidí hráči i diváci. To je dnes převládající názor.

I ten je kontroverzní. Ztratí se totiž lidský faktor. Po dlouhých výměnách hráči potřebují a zaslouží déle času na chycení dechu. Citlivý rozhodčí k tomu dnes dokáže přihlédnout, což by s časomírou nešlo. Tento problém by snad částečně vyřešilo zavedení oddechových časů během gamů, ani ty však nejsou všelékem.

Nikdo netvrdí, že rozlousknutí tohoto hlavolamu je snadné. „Něco se ale stát musí,“ mluví z duše mnohým Federer .

Časové limity
25 vteřin – tolik mají tenisté času na zahájení hry po skončení předchozí výměny na akcích pořádaných ATP

20 vteřin – o pět vteřin méně jim dávají pravidla Mezinárodní tenisové federace, která je uplatňuje při svých akcích, to znamená grandslamech i utkáních Davis Cupu a Fed Cupu

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud