Jan Jaroch
13. července 2018 • 09:21

Nejčetnější rivalita dějin. Nadal jde na Djokoviče, co je žene ve Wimbledonu?

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Od roku 2003 nevyhrál Wimbledon nikdo jiný než člen velké čtyřky Federer, Nadal, Djokovič, Murray. I letos bude mít parta superhrdinů svého muže ve finále. Vítěze dnešního utkání (začátek nejdřív v 16.00, ONLINE na iSport.cz) mezi španělskou světovou jedničkou a Srbem, který se vrací do bývalé formy. Jde o nejčetnější rivalitu v dějinách tenisu. Nadal s Djokovičem nastoupí k 52. vzájemnému utkání, Djoker zatím vede 26:25.



Toni Nadal naučil na Mallorce tvrdým drilem svého synovce, že klíčovou vlastností úspěšného tenisty je být vytrvalejší než soupeř. Vrátit o jeden míček víc, uběhnout o jeden metr víc, trefit o jeden vítězný úder víc, vydržet stát vzpřímeně o minutu déle.

Rafael, jinak mu strýc a bývalý kouč neřekne, si z takového přístupu udělal svou vlastní disciplínu. Vítězství pro něj znamená trpět víc než soupeř na druhé straně sítě. Přesně takovým způsobem zdolal v zatím nejkrásnějším a nejdelším utkání letošního Wimbledonu Juana Martina del Potra. Po čtyřech hodinách a 47 minutách padla argentinská věž na trávu, Nadal za kamarádem přišel a vřele ho objal. „Lepší tenis jsem na vlastní oči ještě neviděl,“ prohlásil Andy Murray sedící na centrkurtu u mikrofonu BBC.

Deset let od památného wimbledonského finále s Federerem , které je nazýváno nejlepším utkáním všech dob, má dvaatřicetiletý Rafa šanci zkompletovat hattrick z All England Clubu. Konečně trefil ve Wimbledonu zase formu, poprvé od roku 2011 je mezi čtyřkou nejlepších. A to přesto, nebo spíš právě proto, že na rozdíl od minulých let vynechal všechny přípravné turnaje na trávě a do Londýna přiletěl po jedenáctém triumfu na Roland Garros z voleje. Náramně mu letos nahrálo počasí, je takové sucho, že se z kurtů práší a Nadalovy topspiny skáčou vysoko do vzduchu skoro jak na betonu.

Rafael Nadal se raduje z triumfu nad Jiřím Veselým v osmifinále Wimbledonu
Rafael Nadal se raduje z triumfu nad Jiřím Veselým v osmifinále Wimbledonu

Do semifinále s Djokovičem jde jako nejlepší hráč sezony s bilancí 35 výher a pouhé 2 porážky. K dobru má čtyři letošní tituly a v žebříčku aktuálně náskok víc než 2000 bodů na druhého Federera. Před turnajem prohlásil, že není hloupý a přál by si pro finále jiného soupeře než Švýcara, nyní však tvrdí: „Čeká mě jeden z nejtěžších možných protivníků.“

Pokud někdo na světě umí na Nadala zahrát, je to právě jeho dnešní sok Novak Djokovič. „Sehráli jsme spolu úplně nejvíc zápasů, to je velká věc,“ tvrdí o jejich rivalitě Nadal, jenž poslední léta trpěl pod nadvládou rodáka z Bělehradu. V jedné fázi kariéry s ním prohrál 11 ze 12 utkání. Od začátku sezony 2016 se ale ti dva střetli pouze dvakrát, obě antuková utkání v Římě a Madridu bral král oranžové hlíny.

„Ale tady jsem viděl několik Novakových zápasů a hraje naprosto skvěle,“ líčil Nadal, že číslo 21, které je momentálně u Djokovičova jména, je pouze iluze. Srb na cestě do semifinále poztrácel stejně jako Nadal pouze dva sety. „Jsem hodně blízko té formě, když jsem vyhrál dva Wimbledony,“ připomněl Djokovič svou nadvládu nad All England Clubem z let 2014 a 2015. „A ještě nechci končit. I semifinále půjdu vyhrát,“ vzkázal svěřenec slovenského kouče Mariána Vajdy.

Utkání s nádechem předčasného finále, 52. vydání hvězdných válek Rafa – Djoker, slibuje skvělý zážitek.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud