29. června 2019 • 04:40

Skryté hvězdy Wimbledonu: sirotek, Borg junior, i patnáctiletá školačka

Autor: ros, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
  • Na Wimbledonu 2019 bude k vidění mnoho zajímavých příběhůNa Wimbledonu 2019 bude k vidění mnoho zajímavých příběhůFOTO: Koláž iSport.cz

    Nejen Roger Federer či Serena Williamsová. Na letošním Wimbledonu, který startuje už v pondělí, je dobré se zaměřit i na méně známé tváře, které najdete v turnajovém pavouku. Přinášíme vám přehled jejich osudů.

  • Paul Jubb - Vítěz univerzitní ligy, který přišel o rodiče

    Paul Jubb na červnovém britském turnaji Surbiton Trophy 2019Foto Profimedia.cz

    Život se s ním moc nepáral, ale i tak Paul Jubb tvrdě pracoval na svém snu. V devatenácti letech dostal divokou kartu a nastoupí do prvního kola mužského Wimbledonu. Vítěz minulého ročníku šampionátu NCAA, který proti sobě svádí hráče studující na amerických univerzitách, je přitom amatérem.

    Může za to právě škola. Kvůli přísným pravidlům stipendií na nejvyšší úrovni amerických univerzit nesmějí být hráči (studenti) vypláceni a ani jinak finančně ohodnocováni za odvedené výkony, což neminulo ani tenisové prize money. 

    Jubb si svoji účast na Wimbledonu ale i tak jistojistě užije. Odmalička byl vychováván babičkou, protože mu jako dítěti zemřeli oba rodiče, tvrdě dřel, aby se přiblížil kariéře profesionála, k níž může na travnatém turnaji udělat pořádný krok. 

    „Pracuji na tom, abych byl dobrý v tom, co umím. Jsem hrdý na úspěchy, kterých jsem dosáhl. Vybral jsem si delší cestu a prošel celým systémem. Musel jsem uspět na každé úrovni," poznamenal Jubb před Wimbledonem.

    „Podařilo se mi to a pokaždé jsem jen sklopil hlavu a pracoval dál. Jsem opravdu šťastný, že jsem zůstal konstantně dobře naladěný a posouval se pomalu dopředu," dodal talent, který v minulosti vyhrál britský mládežnický titul kategorie do šestnácti let.

  • Cori Gauffová - Patnáctiletá studentka s divokou partou

    Patnáctiletá Cori Gauffová chystá na svou premiéru v hlavní části WimbledonuFoto Profimedia.cz

    Teprve patnáctiletá školačka Cori Gauffová ve čtvrtek úspěšně završila tříkolovou kvalifikaci a to vůbec jako nejmladší hráčka v profesionální éře. Účast na grandslamu si talentovaná Američanka vybojovala ve věku 15 let a 122 dní. 

    „Serena je důvodem, proč hraju tenis a proč se můj táta rozhodl dát mi raketu," prozradila Gauffová po úspěšné kvalifikaci v Roehamptonu, kde v posledním kole deklasovala dvakrát 6:1 Belgičanku Greet Minnenovou.

    Soupeřku pro turnaj v All England Clubu měla jasnou. "Kdybych mohla hrát proti Sereně nebo Venus...," zasnila se vítězka juniorky na loňském French Open, jež se ve 14 letech v této kategorii stala světovou jedničkou. Los jí přání splnil. Dcera bývalého basketbalisty a atletky nastoupí v prvním kole proti Venus - pětinásobné wimbledonské vítězce a krajance starší o 24 let.

    Do wimbledonské kvalifikace dostala Gauffová divokou kartu a bude první patnáctiletou účastnicí hlavní soutěže od Britky Laury Robsonové v roce 2009.

  • Leo Borg - Ve stopách svého otce

    Leo Borg věří, že dostane divokou kartu na juniorský WimbledonFoto Profimedia.cz

    Má ještě čas, ale už teď ukazuje své kvality. Leo Borg, syn tenisové legendy Björna Borga, věří, že dostane divokou kartu do hlavní části juniorské části Wimbledonu. Pokusí se napodobit svého otce, který před 39 lety získával jednu trofej za druhou. Mimo jiné ovládl pětkrát Wimbledon a šestkrát US Open.

    Jeho patnáctiletý syn se dokonce podílel na tvorbě filmu o kariéře slavného švédského tenisty. Jednou by však bezpochyby chtěl napsat svůj stejně dlouhý sportovní příběh. „Leo potřebuje zkusit svět, dostat se mimo Evropu. Je důležité, aby měl kolem sebe tým, se kterým se bude cítit na cestách komfortně. Ten snad má, stejně jako mou a manželčinu podporu. Do hry se mu nepletu, je lepší, když tyto věci řeší trenéři," mínila 63letá tenisová legenda.

  • Jack Draper - Nadějný mladík s pořádným zápalem

    Jack Draper vypadl mezi v prvním kole kvalifikace na WimbledonFoto Profimedia.cz

    Teď jeden zajímavý hráč, který má letošní wimbledonskou zkušenost už za sebou. Jack Draper chce prokázat svůj potenciál, chce vyhrávat. Na loňském Wimbledonu se mezi juniory probojoval až do finále, kde však padl. Britský talent se do paměti divákům zapsal také řáděním na kurtu. Hlasitě si ulevoval a směrem k trenérské lavičce.

    Později své chování odsoudil. „Některé věci, které jsem dělal, byly úplně mimo můj charakter. Šlo spíš o nadšení a vyrovnával jsem se se svými emocemi." Zároveň přiznal, že si tenis oblíbil hlavně díky Andy Murraymu. „Když jste mladý Brit, je na vás velký tlak, protože musíte naplnit velká očekávání, která vytvořil," komentoval.

    „Na konci dne jde ale stejně o mě a můj tenis, který je mou prioritou." Možná i vzhledem k odhodlání mnoho fanoušků v Drapera věřilo a během aktuálního ročníku ho podporovalo v prvním kole kvalifikace mužské části. Nastoupil proti Japonci Yasutako Uchiyamovi, ale podlehl mu 4:6, 6(0):7 a s turnajem se rozloučil.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud